Peliarvostelu: Farming Simulator 2015 (PC)

Kirjoittanut: Livegamers

19.11.2014

Minimivaatimukset (PC):Käyttöjärjestelmä: Microsoft Windows Vista, Windows 7 tai Windows 8
Prosessori: 2.0 GHz Intel tai vastaava AMD-prosessori
Muisti: 2 GB RAM
Grafiikat: 512 MB ATI RADEON HD 2600/NVIDIA GEFORCE 8600 tai parempi
Kovalevytila: 3 GB vapaana

Nykyään pelikansan keskuudessa jo lähes kulttimaineeseen noussut simulaatiopeli on yltänyt jo viidenteen osaansa. Vuonna 2007 alkunsa saanut Farming Simulator -pelisarja on Giants Softwaren kehittämä ja Focus Home Interactiven julkaisema. Vaikka farmisimulaatio pelinä saattaa kuulostaakin tylsältä, on se myynyt maailmanlaajuisesti jo miljoonia kopioita ollen maailman myydyin maataloussimulaatiopeli, ja onhan peli nähnyt päivänvalon jo 11 eri alustalla. Allekirjoittanut itse ei ole pelisarjaan aiemmin tutustunut, joten lähdetään mielenkiinnolla katsomaan saadaanko pellot kukoistamaan vai jääkö tekeleestä vain apulannan maku suuhun. Valmetti käyntiin ja menoksi.

Pelisarjan edellisiin tuotoksiin verrattaessa uusin tulokas tuo mukanaan päivitetyn grafiikan sekä fysiikkamoottorin. Maatalouskoneet yksityiskohtineen ovatkin komeaa katseltavaa, mutta miljöö on jäänyt vähemmälle huomiolle ─ maisema kun näyttää olevan hieman eloton ja paikoin päälle liimatun oloinen. Mutta kukapa niitä maisemia ihastelisi, kun on hehtaaritolkulla peltoa hoidettavana. Ja jottei pelkkä pellon hoitaminen aiheuttaisi tylsistymistä, löytyy pelistä uutena harrasteena metsänhoito. Kaikkien maatilatöiden hoitoon peli tarjoaakin todella kattavan, yli sadan autenttisen ajoneuvon sekä työvälineen kattauksen. Listalta löytyy päälle 40 virallista brändiä, mukaan lukien New Holland, Ponsse ja Deutz-Fahr. Harmi vaan, että suomalaisille tutummat Massikka ja Valmet puuttuvat tyystin.

Ain’ laulain työtäs tee…

Pelin ehdoton suola on sen uramoodi. Pelaaja aloittaa valitsemastaan maalaismiljööstä. Skandinaavinen Bjornholm on optimaalinen suurille viljelmille sekä metsäteollisuuden harjoittamiseen. Pohjois-amerikkalainen Westbridge Hills taasen on hyvinkin tasainen ja harvapuinen maasto, joten se soveltuu paremmin pelkkään viljelyyn. Lähtökohdat molemmissa kentissä ovat lähes samat ─ omistuksessa on pelto tai pari, muutama traktori, yksi puimuri sekä viljelyn aloittamiseen soveltuvat lisävarusteet. Loppu on itsestä kiinni. Peliä aloittaessa tulee pieni tutoriaali, joka opastaa kädestä pitäen miten mikäkin vekotin toimii. Ja jollei tutoriaalista juuri mitään jäänyt muistiin, näkyy ruudun laidassa mitä mistäkin näppäimestä tapahtuu silloisen kulkuneuvon ohjaimissa.

Uramoodin päämääränä on nousta maajussien kuninkaaksi. Ei siis kirjaimellisesti, mutta kasvattaa lääniä niin maan perusteellisesti, että naapurin kateus paistaa kilometrien päähän. Tavoite ei todellakaan ole helppo, sillä vilja kypsyy hitaasti, eikä siitä sentään miljoonia tienaa. Uudet vekottimet kun maksavat hunajaa, ja niiden hankkimiseen vaadittavat varat vaativat lähes loputonta farmaamista ─ kirjaimellisesti. Onneksi kaikkea ei kuitenkaan tarvitse tehdä itse, sillä napin painalluksella voi palkata tilalleen työntekijän, joka hoitaa läheisen pellon kuntoon. Tosin työntekijän palkkaaminen syö jo valmiiksi pienestä farmarin leivästä pienen siivun. Palkka raksuttaa tasaisella, noin 30 sentin sekuntivauhdilla työntekijää kohden. Kovat on palkat maatalousalalla. Töitä helpottaa myöskin se, ettei koneelta koneelle tarvitse juosta, vaan ajoneuvoa voi vaihtaa lennosta nappia painamalla. Jos taasen välttämättä itse tahtoo kyntää pellot, saa yhdestä napista päälle vakionopeudensääntimen, jolla työkone puksuttaa tasaista tahtia eteenpäin ja pelaajalle jää enemmän sormia vapaaksi.

Is it worth it, let me work it

Farming Simulator on pesunkestävä simulaatiopeli. Siinä ei siis juurikaan sen helpommalla pääse kuin tosielämän farmillakaan. Töitä on tehtävä, jotta pankkitili saa täytettä. Varsinkin pelin alkuvaiheessa tulee eittämättä vastaan tilanne, jolloin täytyy vain odotella sadon kypsymistä. Tällä välin voi etsiä kartalta ilmoitustaulun, josta löytyy lisätehtäviä. Tehtävät ovat yleensä luokkaa ”nouda tuolta, vie tuonne” tai ”kerää tätä viljaa tämän verran”. Hommat ovat simppeleitä, ja niistä saa siihen nähden ihan hyvin käteistä, mutta uran alkuvaiheessa eteen astuu suurempi pulma: millä näitä kuskataan? Alussa kun ei omista kuin kahdenlaista traktoria, ja molemmat ovat tyyppiä, joilla voi vain vetää perässään jotain, kun taasen kuljetustehtäviin vaaditaan trukkihaarukkaa keulaan. Halvin sopiva traktori maksaa kymmeniä tuhansia, joten lainaa on otettava, jollei jaksa odotella tunteja sadon kypsymistä ja korjaamista. Onneksi lainan ottaminen ei rokota kauheasti, joten sitä voi hyvillä mielin ottaa sen verran, että saa tarvittavat koneet ostettua.

Vaikka työntekijät saakin hoitamaan pellot, on pelaajan itse toimitettava sato eteenpäin. Kartalta löytyy eri pisteitä eri viljalajien toimituksille. Pelin yksinkertaisesti puuduttavin osa onkin se, kun täytyy puksuttaa täysi peräkärri perässä traktorin huimaa alle 50 km/h huippunopeutta. Alkuvaiheessa peräkärrylliseen mahtuu vain muutaman tuhannen euron edestä pellon tuotosta, joten monen monta reissua täytyy tehdä ennen kuin kalustoaan voi päivittää parempaan. Mutta mitäpä sitä kunnon farmari ei leipänsä eteen tekisi.

Pelistä löytyy yllättäen myös moninpeli. Tosin se ei ole sen ihmeellisempi, kuin että voi kutsua kaverit tai tuntemattomatkin omalle maatilalleen töihin. Tai toisinpäin. Moninpelisessioon mahtuu isännän lisäksi 15 muuta jyväjemmaria hoitamaan maatilaa.

Farkkuhaalarit naulaan

Farming Simulator on kieltämättä täysin sitä itseään, eli puhdas farmisimulaatio. Simulaationa peli pärjääkin erittäin hyvin vaikka pari epärealistista seikkaa pistivätkin kovin silmään ─ ajoneuvoissa ei ole kuskeja, eikä peltojen sato ole moksiskaan, vaikka yli ajetaan. Kaikesta huolimatta peli sai aikaan aidon fiiliksen maatilan hoidosta sekä siihen liittyvistä paineista. Tosin peliä ei ole tarkoitettu pelaajille, joilla ei pitkäjänteisyyttä tai aikaa ole, sillä pelissä eteneminen vie rutkasti aikaa. Simulaatiopelien ehdotonta kärkeä, mutta ei sovellu kaikille. Varma koukutus pelistä innostuville.

Hyvää
+ Realistiset ajoneuvot
+ Täysiverinen simulaatio

Huonoa
– Vaatii paljon aikaa
– Eloton miljöö
– Tylsähkö