Pelivuosi 2007 pähkinänkuoressa

Kirjoittanut: Livegamers

24.02.2008

Vuosi 2007 oli pelien osalta erittäin antoisa vuosi. Nimekkäitä pelejä Xbox 360:lla riitti – oli kyseessä sitten kevät, kesä, syksy tai talvi. Kuitenkin vuoden kovimmat nimikkeet kasautuivat syksyksi. Xbox 360:n pelit saivatkin Metacritic-sivustolta prosentuaalisesti kovimmat pistesaalit verrattuna muihin pelialustoihin. Pelitarjonnassa Xbox 360 päihitti kilpaveljensä Playstation 3:n ja Nintendo Wiin selvällä erolla. Niinpä vuotta 2007 voisi nimittää Xbox 360:n kultavuodeksi. Täten kasasimme yhteen vuoden kovimmat pelit, joista me Xbox 360:n omistajat saamme olla ylpeitä.
Lost Planet

Jäinen planeetta oli yksi edellisten E3-messujen suosikkipeleistä. Capcomin mestariteoksen, Dead Risingin, julkaisun jälkeen Lost Planetiin kohdistui suuret odotukset, mutta peli ei kuitenkaan välttämättä täyttänyt niitä. Turhauttavan hankalat vastukset ja pelihahmon kankea ohjaus tekivät pelistä odotettua huonomman paketin. Missään tapauksessa peli ei täysin turha ole, sillä se on komean näköinen ja massiiviset maisemat sekä viholliset näyttivät kauniin tunnelmallisilta. Livegamers paukutti pelille 88 pistettä.

Crackdown

Crackdown oli yksi kevään myydyimmistä Xbox 360 –peleistä. Pelin idea oli sinänsä hyvä, sillä pelaajan tarkoituksena oli suojella kaupunkia yliluonnollisilla hahmoilla. Vapaa pelimiljöö ja pelihahmon kehittyvät voimat koukuttivat monia pelin ääreen. Pelin heikkous oli kuitenkin sen helppous ja lyhyys. Itse pelin tarinan pystyi myös ”pilaamaan” kehittämällä pelihahmon voimat täyteen jo ennen tarinamuodon aloittamista. Tämän seurauksena kyseinen peli oli todella helposti läpäistävissä. Crackdownin myyntivalttina oli sen mukana tullut kutsu Halo 3:n betatestiin, mikä varmasti oli monille syy hankkia peli. Miten olisikaan pelille käynyt, jos se olisi saapunut ilman kyseistä kutsua tai ilmestynyt seuraavana syksynä kovien nimikkeiden seurana? Livegamers kuitenkin antoi pelille 88 pistettä.

Tom Clancy´s Ghost Recon: Advanced Warfighter 2

GRAW2-nimellä tunnetun pelin ensimmäinen osa oli yksi ensimmäisiä Xbox 360:n todellisista hittejä. Myös tämäkin peli tarjosi loistavaa viihdettä, sillä GRAW2 oli hienosti toteutettu niin graafisesti kuin pelillisestikin. Peli oli suosittu netissä ja serverit vilisivätkin pelaajista. Pelistä vakuuttunut Tars Tarkas läimäytti sille mukavat 92 pistettä.

Guitar Hero II

Ennen vain Playstation 2:n yksinoikeusherkkuna tunnetut Guitar Herot saapuivat keväällä myös Xbox 360:lle. Edes Guitar Hero 2:n lähes 100:n euron hinta ei pelottanut pelaajia pois, sillä olihan kyseistä peliä ylistetty ympäri maailman. Hieno peli se todellakin oli – biisivalikoima oli mahtava ja tunnelmat nousivat aivan uusiin sfääreihin kitaraa naputellessa. Myöskin Livegamersin kitarajumalat suosivat peliä ja antoivat sille pisteitä mahtavat 95.

Forza Motorsport 2

Ensimmäisellä Xboxilla myyntimenestykseksi noussut Forza Motorsport sai viime vuonna seuraajan. Forza Motorsport 2 tarjosi pelattavaa jokaiselle autopelifanille tuutin täydeltä. Kustomoitavat autot, hienot kilparadat ja erittäin laaja uramoodi saivat pelaajat innostumaan kakkososastakin. Tuttuun tapaan tässäkin pelissä riitti moninpeliservereitä kerrakseen. Toimituksemme vauhtihirmu ScorpioN antoi autopelille pisteitä 94.

BioShock

Viime vuonna arvostelijoiden suosikki oli ehdottomasti BioShock. Pelin karu miljöö ja tarina vetivät tunnelman kattoon jo alkumetreistä lähtien. Kyseessä oli siis ensimmäisestä persoonasta kuvattu toimintapainoitteinen seikkailupeli, jossa seikkailtiin vedenalaisessa kaupungissa, Rapturessa. BioShock oli ehdottomasti yksi vuoden kovimpia nimikkeitä, ja pelin keskiarvo Metacriticissä onkin huimat 96 pistettä.

Halo 3

Xbox-fanien jumalaksi ristitty Halo-sarja sai päätöksensä syksyllä 2007. Halo 3 –räiskintäpelistä povattiin yhtä vuoden suurimmista mediapläjäyksistä ympäri maailman. Master Chiefin seikkailujen kolmas osa oli monelle pelaajalle hyvä syy hankkia Xbox 360. Pelin tunnelma oli loistava Master Chiefin räiskiessä tiensä läpi kenttien. Kiinnostava ja eeppinen juoni sekä loppuun asti hiottu pelattavuus erottivat Halo 3:n valtavirran räiskintäpeleistä. Pelissä oli mahdollisuus pelata yksinpeli läpi neljän pelaajan voimin. Mukana oli luonnollisesti myös mahtava moninpeli. Halo 3:n loistavuutta korosti myös arvostelijamme SubSonicTonic, joka antoi pelille 94 pistettä.

Half-Life: Orange Box

Syksy oli räiskintäpelien juhlaa, sillä silloin ilmestyi myös hinta-laatusuhteeltaan ehkäpä pelihistorian paras paketti – nimittäin Half-Life: Orange Box. Oranssi laatikko sisälsi ison läjän Valven hittipelejä: Half-Life 2, Half-Life 2 Episode One, Half-Life 2 Episode Two, Portal ja Team Fortress 2. Half-Lifet ovat olleet PC-pelaajien suosiossa jo pitkän aikaa – aina ensimmäisestä Half-Lifesta lähtien. Kyseisiä pelejä päästiin pelaamaan ensimmäistä kertaa uuden sukupolven konsoleilla Orange Boxin muodossa. Monet pelaajat valittivat lähinnä Half-Life 2:n jo vanhentuneista grafiikoista, mutta Episode One ja Two korjasivat asian siltä osin. Pulmanratkontapeli Portal sai osakseen suurta ylistystä sekä massiivisen fanijoukon. Kyseinen pikkupeli oli viihdettä parhaimmillaan hauskan ja loistavan toteutuksensa ansiosta. Pelipaketin kruunasi piirrosmainen moninpeliräiskintä Team Fortress 2. Livegamers antoi Orange Boxille pisteitä 93.

Call of Duty 4

Syksyn kruunasi toisen maailmansodan tantereilta nykyaikaan siirtyneen Call of Duty –sarjan neljäs osa. Call of Duty 4 oli kova haastaja myös Halo 3:lle, sillä tunnelmallisen yksinpelikampanjan lisäksi CoD4:n moninpelistä tuli todella suosittu pelaajien joukossa. Yksinpeliä kehuttiin tajunnanräjäyttävistä ääniefekteistä, hienoista grafiikoista ja tunnelmallisista taisteluista muun muassa Tsernobylin entisen ydinvoimalan lähimaastossa. Call of Duty 4:n myötä konsoliräiskintöjen rima nousi hyvin korkealle.

Mass Effect

BioWaren jo vuosia kehityksessä ollut peli, Mass Effect, valmistui vihdoin vuoden 2007 loppupuolella. Kyseessä oli eeppinen scifillä höystetty roolipeli, jossa pääsi matkustelemaan läpi galaksien komentaja Shepardin komennuksessa olevalla aluksella. Tuttuun tapaan tämäkin BioWaren tekele tarjosi loistavaa viihdettä kaikille. Peliä vaivasi muutamat bugit, mutta ne olivat pientä verrattuna Mass Effectin loisteliaaseen tarinaan ja upeaan miljööseen. Livegamers antoikin pelille hulppeat 94 pistettä.

Pitää kuitenkin muistaa, että myös Xbox Liven välityksellä ostettavat Live Arcade –pelit loistivat viime vuonna. Nostalgiaa hakevat ihmiset kykenivät ostamaan vaikkapa lapsuutensa hittipelejä, joita oli kaiken lisäksi paranneltukin uusilla ominaisuuksilla. Vuoden myydyin Live Arcade –peli oli TMNT 1989 Arcade.

Viime vuonna julkaistiin myös useita muita erinomaisia pelejä, muun muassa Flatout Ultimate Carnage, Shadowrun, Command & Conquer 3, The Darkness, Guitar Hero III, Virtua Fighter 5, Project Gotham Racing 4, Naruto: Rise of a Ninja, Skate ja NHL ´08. On mahdotonta tiivistää kaikkia loistojulkaisuja pienehköön artikkeliin. Mielenkiintoista on myös nähdä mitä vuosi 2008 tuo tullessaan. On hienoa olla pelaaja!