Razer Onza Tournament Edition -ohjain

Kirjoittanut: Livegamers

18.07.2011


Livegamers sai Aurora Groupilta testattavakseen Razerin uuden Onza-ohjaimen Tournament Edition -mallin. Testipeleinä toimivat muun muassa tappelu-, räiskintä-, auto- sekä arcade-pelit.

Ohjaimen pakkaus sisältää manuaalin, kaksi Razer-logolla varustettua tarraa sekä itse ohjaimen. Kyseessä on langallinen malli, joka toimii Xbox 360 -konsolilla ja PC:llä. Valmistajan mukaan ohjaimessa on tärinäominaisuus, mutta testikappaleessa sellainen ei ollut toiminnassa.

*Päivitys 18.7.2011*

Tärinäominaisuus löytyy, ja on testattu hyvinkin toimivaksi. Testikonsolin asetuksissa se oli päällä, mutta se täytyi aktivoida toimintaan uudelleen tärinän toiminnan takaamiseksi. Tärinä aiheuttaa napeille pientä räminää, mutta se ei haittaa pelaamista.

Kapula ulottuu jopa yli neljän metrin päähän konsolista, mikä riittää varmasti jokaiselle pelaajalle. Ohjaimessa on kuminen pinnoite, valaistut ja erittäin herkät napit, kireyden säätö molemmille tateille, todella tarkka ristiohjain sekä liipaisimien yllä olevat ohjelmoitavat pikanapit. Pikanappien ohjelmointi tehdään suoraan ohjaimesta painamalla nappia ja ohjaimen takana olevaa ohjelmointinappia. Tattien kireyttä säädetään kiertämällä pientä kiekkoa tatin alla.

Ohjaimen paras ominaisuus on ehdottomasti tattien kireyden säätö, joka toimii älyttömän hyvin. Muun muassa autopelit, kuten esimerkiksi DiRT 3 saa aivan uuden ulottuvuuden, kun ratin ”kireyttä” voi säätää. Räiskintäpeleissä kyseinen ominaisuus tuo tarkkuutta niille pelaajille, jotka tahtomattaan tekevät liian äkkinäisiä liikkeitä. Herkkyyden säätö on yleensä peleissäkin, mutta fyysinen resistanssi ohjaimessa tuntuu paljon paremmalta.

Nappien sijoittelun ja responsiivisuuden suhteen on myös tehty upeaa työtä. Herkät napit vaativat vain hipaisun toimiakseen, ja liipaisimet ovat liikeradaltaan laajoja sekä sopivat hyvin sormille. Ainoastaan Start- ja Back- napit ovat sijoitettu oudosti alkuperäisohjaimeen nähden. Ne on siirretty ohjaimen alaosaan, ja niitä tuleekin välillä haeskeltua vähän liikaa. Lihasmuisti kuitenkin oppii uuden ohjaimen näppäinsijoitteluun melko nopeasti, joten pitkäaikaista ongelmaa ei varmastikaan tästä tule.

Kapulan ristiohjaimen jokainen suunta on leikattu erinäiseksi palaksi, jolloin virhepainalluksien määrä laskee. Ristiohjaimen muoto on kuitenkin melkoisen erikoinen. Tämän lisäksi nappien toiminnassa on hiukan parannettavaa, sillä niissä ei ole juurikaan tuntoa. Muun muassa nopeat pyöräytykset tuottavat hieman ongelmia.

Razer on tehnyt erinomaisen ohjaimen, joka soveltuu varmasti jokaisen pelaajan käteen. Siinä on ominaisuuksia, jotka antavat pienen edun, kuten esimerkiksi tattien kireyssäädön ja ohjelmoitavat pikanäppäimet. On kuitenkin harmillista, että ohjaimen ristiohjain on niin tunnoton. Pienistä puutteista huolimatta uskallan suositella ohjainta varauksetta jokaiselle uutta ohjainta miettivälle pelaajalle. Kapulalla on hintaa noin 70 euroa, mutta rahoilleen saa todellakin vastinetta. Ohjaimesta on saatavilla myös perusmalli, josta puuttuu kuminen pinnoite, valaistut näppäimet sekä kireyden säätö.