State of Decay: YOSE lisäosat

Kirjoittanut: Livegamers

14.05.2015

State of Decay: Year-One Survival Edtionin arvostelu ilmestyi äskettäin. Siihen ei tosin ehtinyt mukaan paketin lisäosien ruotiminen, joten niitä käydään läpi nyt jälkikäteen. Lisäosia on ilmestynyt kaksi kappaletta, joista ensimmäisenä ilmestyi Breakdown ja jälkeenpäin Lifeline.
Breakdown

”Selviydyit State of Decaysta. Nyt on aika siirtyä eteenpäin ja kertoa omaa tarinaasi. Ota osaa loputtomaan kampanjaan omiin valintoihin perustuvien juonenkäänteiden siivittäminä. Kasvata pisteitäsi alati laajenevan zombie-uhan edessä, sekä kilpaile maailman muita selviytyjiä vastaan. Suorita haasteita avataksesi uusia sankareita uniikeilla aseilla ja taidoilla. Mitä syvemmälle menet, sitä kovemmaksi meno muuttuu, ja jokainen valinta on sinun.”. Näin kuuluu ensimmäisen lisäosan esittely. Siinä idea onkin melko hyvin kiteytettynä, mutta avataan silti hieman.

Pelin alkaessa valitaan listalta sankari, jolla tahtoo tarinaansa pelata. Ihan aluksi ei ole kuin yksi hahmo valittavana, mutta lisää saa avattua myöhemmin. Jokaisella henkilöllä on omat erikoistaitonsa sekä aseensa. Tarinaahan ei ole, joten pelaaja vain tiputetaan maailmaan ja käsketään selviytyä. Tarinan luo pelaaja itse haluamallaan, tai kohtalon määräämällä tavalla. Aloittaessaan saa myös valita vaikeustason yhdestä kymmeneen, mutta jokainen taso täytyy erikseen avata läpäisemällä edellinen.

Perusjutut ovat täysin samoja kuin itse pääpelissä. Resursseja siis tarvitaan, joten tonkimisreissuille täytyy lähteä. Tuttuun tapaan resursseja ei enää ilmesty lisää, joten on aika pakata kamat ja siirtyä elämässä eteenpäin. Siinä vaiheessa kun tavarat alkaa olla vähissä, saa mahdollisuuden vaihtaa maisemaa. Tätä varten on täytynyt etsiä matkailuauto ja korjauttaa sekä tankata se. Uusi majapaikka on muuton jälkeen yhä samoissa maisemissa, mutta kerättävät tavarat ovat palautuneet ennalleen, paikat ovat taas tutkimattomia sekä zombit yhä vaarallisempia. Tästä eteenpäin peli vaikeutuu joka kerta, mutta on muuten täysin samaa, tarina vain luodaan itse.

Lifeline

Pelin toinen lisäosa, Lifeline, onkin aivan eri puusta veistetty. Siinä pelaaja heitetään Yhdysvaltain armeijan sotilaiden saappaisiin aivan uudessa ympäristössä, Danforthin kaupungissa. Uusi suurkaupunkimainen miljöö moottoriteineen tuokin mukavaa vaihtelua peruspelin avaraan pikkukylään verrattuna. Lisäosasta löytyy myös uusi tarina, mutta se ei ole kummoinen. Tehtävänä kun on pelastaa tiedemiehiä, tutkijoita sekä siviilejä, joita tarvitaan maailmanlopun selvittämiseen sekä selviytymiseen. Loppuja tarinalle on kuitenkin useita.

Suurimpia eroja pääpeliin verrattuna on se, että turvapaikkoja ei ole kuin yksi, eikä sitä voi vaihtaa. Siitä voi kuitenkin tuttuun tapaan rakentaa mieleisekseen, ja sinne on saatavilla uusia ominaisuuksia. Lisäksi turvapaikkaan liittyy aivan uusi jippo ─ sitä täytyy myöskin puolustaa. Näkymättömän ajastimen laskiessa nollaan, alkaa ”Siege”-niminen tehtävä, jossa zombit hyökkäävät laumoittain turvapaikan kimppuun yrittäen murtaa aidat ja tappaa sisällä olevat selviytyjät. Elävät kuolleet hyökkäävät kahdessa aallossa ja mukana on myös kahdensorttisia erikois-zombeja. Kun laumat on pyyhkäisty kartalta, Siege-tehtävä päättyy ja peliä voi jatkaa normaaliin tapaan haluamallaan tavalla.

Suuri kaupunki tarkoittaa luonnollisesti myöskin suurempaa väestöä. Tästä johtuen zombie-massoja liikkuu entistä enemmän ja selviytyminen vaatii enemmän. Tavarankeruumatkalle onkin syytä varata järeämpi varustus ja Outpostit saavat paljon suuremman merkityksen. Ampuma-aseetkin ovat tarpeellisempia kuin itse peruspelissä. Se onkin otettu huomioon, sillä lisäosassa itsessään on 40 uutta asetta, pääosin armeijavalmisteisia. Lisäksi ammuksia on paremmin saatavilla.

Yhteenveto lisäosista

Kaksi täysin erilaista lisäosaa tuovat mukavasti lisää pelattavaa itsessään jo pitkän peruspelin rinnalle. Loputonta selviytymistä sisältävä Breakdown, ja täysin uuden ympäristön sisältävä Lifeline saavat varmasti jokaisen pelistä pitäneen tyytyväiseksi. Lisäosat ansaitsevat ehdottomasti 4,5/5 tähteä ja ovat joka sentin arvoisia, vaikka eivät tässä paketissa erikseen mitään maksakaan.