Suomalaisia Livettäjiä – Ensimmäinen

Kirjoittanut: Livegamers

07.10.2004

Xbox Live – Microsoftin kehittämä verkkopelisysteemi on tehnyt Xboxista varteenotettavan kilpailijan Sonylle varsinkin seuraavan sukupolven konsoleita ajatellen. Livettäminen onnistuu jo 24 maassa ympäri maailman ja pelaajia on yli miljoona. Suomessa palvelu on virallisesti hieman yli vuoden vanha, mutta Amerikassa pelailtiin jo vuotta aikaisemmin. Samoihin aikoihin alkoivat Euroopan Xbox Live -testaukset Ranskassa, Saksassa ja Isossa-Britanniassa. Eräs kärsimätön tamperelainen ei jaksanut odottaa Euroopan virallista julkistamista, vaan päätti aloittaa Livettämisen aikaisemmin.
Suomen ensimmäinen Livettäjä

Lapsella on monta nimeä sanotaan. JBL74 ei kuitenkaan ole lapsi iältään eikä käytökseltään. Xboxin hän hankki päivää ennen Euroopan virallista julkistusta. Hieman myöhemmin hän kuuli tulevasta verkkopelipalvelusta ja päätti hankkia sen itselleen mahdollisimman pian. Joulukuussa 2002 tarjoutui mahdollisuus, kun hän huomasi Xbox.comin forumeilla myynti-ilmoituksen, jossa kaupattiin Test Drive Starter Kit -pakkausta. 100€ köyhempänä miehenä hän pääsi kirjautumaan ensimmäistä kertaa Liveen joulukuun 13. päivä 2002. Suomen ensimmäinen Livettäjä oli linjoilla.

Toimitus huomauttaa. Myös eräs toinen suomalainen, Clawx, hankki Liven samoihin aikoihin, mutta tutkimusten mukaan hän myöhästyi hieman ”halutusta” tittelistä. Hopea ei ole kuitenkaan häpeä.

Liveen uppoutuneena…

Alkuaikoina suomalaisia Livettäjiä oli vain harvoja, koska Live oli vasta uusi juttu. Helppoutensa ja toimivuutensa takia pelaajat kuitenkin tiesivät sen kasvavan vielä suuriin mittoihin. Pelikavereihin tutustui helposti ja pelit venyivät tunneiksi. Kaikki pelaajat olivat erittäin asiallisia, koska Liven hankkiminen oli pienen vaivannäön takana. Kukaan ei yksinkertaisesti hankkinut Liveä vain pelleilläkseen siellä. Iltaisin alkaneihin Ghost Recon -vääntöihin löytyi aina muutamia suomalaisia vakiopelaajia englantilaisten lisäksi. JBL:n löytyminen näiden joukosta oli yhtä varmaa kuin Hesarin jakajan kompastelu kotirappusiin vuoden jokaisena aamuna. Ainoana erona olivat juhlapyhät, koska JBL löytyi silloinkin linjoilta.

Klaanitoiminnassa JBL on ollut alusta asti mukana ja hän on ollut joukkueensa selkärankana monessa tiukassa klaanitaistossa sekä turnauksessa. Infected Gentlemen on Liven alkuaikoina tutustuneiden pelaajien klaani, ja JBL on ollut heidän tärkeimpiä pelaajiaan alusta alkaen. Varsinkin GR2:n ilmestyessä hänet tullaan näkemään taas usein Suomi-servuilla tappotiliään kasvattamassa. Tähän päivään mennessä hänen vaikuttavimmat peliesityksensä onkin nähty GR-sarjan peleissä. Näissä väännöissä hänelle myös on annettu lempinimi Jumala.

…mutta myös sen ulkopuolella

Moni on saanut mahdollisuuden tutustua JBL:ään myös Liven ulkopuolella todellisessa elämässä. Tämä pitkä ja persoonallisen huumorintajun omaava mies on haluttua seuraa kaikkiin Live-tapaamisiin ympäri Suomea ja mahdollisuuksien mukaan hän on myös osallistunut kaiken maailman kissanristiäisiin. Ensimmäisenä mieleeni tulee hänen tänä kesänä tapahtunut ex tempore matkansa Helsinkiin juhlimaan yhdessä minun, PingKingin ja Nurkkamestarin kanssa. Ei sitä jokainen tuosta noin vaan aja 200 kilometriä yhden illan ja muutaman Live-ääliön takia. Juurikin tämän kaltaisten tempauksien ansiosta häntä arvostetaan ja hänestä pidetään niin Livessä, kuin sen ulkopuolellakin.

Ensimmäisen kerran tapasimme Gameworld 2003 -messuja edeltävänä iltana kun Tampereen pojat uskalsivat viimeinkin suunnistaa kohti Helsinkiä. Muistan vieläkin kun ovikelloni soi ja avasin oven. Oven takaa paljastui maailman pisin ja komein Livettäjä, JBL ja PYLSY. He toivat minulle lahjaksi kukkakaalia (?). Näiden kahden päivän aikana emme tutustuneet kovinkaan syvällisesti johtuen sopimattomasta ja liiallisesta alkoholinkäytöstä, mutta pidimme yhdessä hauskaa sitäkin enemmän. Muistan vieläkin JBL:n luistelun keittiössäni sekä hieman arveluttavan yhteenoton imurini kanssa.

Varsinkin Tampereella hänet löytää usein yöelämästä tanssimassa ja juhlimassa yhdessä kaveriensa kanssa. Pääkaupunkiseudun Livettäjiä käykin Mansessa säännöllisin väliajoin tapaamassa paikallisia pelaajia, joista vuosien aikana on kehittynyt hyviä ystäviä. Harmittavasti tämän vuoden Gameworld-messut peruttiin, ja näin ollen yksi suuri tapaaminen jää väliin tänä vuonna.

Menestynyt herrasmies

Jokainen JBL:n kanssa pelannut tietää hänen pelitaitonsa ja lahjakkuutensa verkkopelien saralla. Hän on todistanut osaamisensa useasti myös ns. virallisissa turnauksissa. Ghost Recon: Island Thunder -turnauksen hän voitti yhdessä joukkueensa kanssa. Project Gotham Racing 2 -turnauksessa hän ajoi viidenneksi. Hän myös sijoittui aikoinaan toiseksi Suomen ensimmäisessä Live-turnauksessa, jossa taisteltiin alkuperäisen Ghost Reconin paremmuudesta.

Lisäksi hänen käytöksensä Livessä on ollut aina asiallista ja herrasmiesmäistä. Huumorintajuisena ihmisenä hän ei suutu helposti, ja hänen kanssaan on helppo keskustella asiasta ja myös sen vierestä. Muut Livettäjät voivat huoletta ottaa mallia JBL:n asenteesta ja esimerkillisestä käytöksestä Livessä.

Fact File

Gamertag: JBL74
Oikea nimi: Juha
Asuinpaikka: Tampere, Peltolammi
Lempinimet: Jumala, Jibili, Berti, Bulba, John Bradshaw Layfield
Ikä: noin 30 vuotta
Pituus: 193cm
Ammatti: asentaa jotain jonnekin
Harrastukset: oluen/viinan juominen, Xbox Live
Lempielokuvat: Lord of the Rings -trilogia, Terminator ja Gladiaattori
Lempiohjelmat: CSI, Conan O´Brien
Paras Live-peli: Ghost Recon: Island Thunder
Odottaa ilmestyväksi: Ghost Recon 2 ja Halo 2
Parhaimmat Live-muistot: ”Se kultainen alkuaika jää ikuisesti mieleen. Ei ollu kaiken maailman häröjä linjoilla. Ja tietenkin kunnon GR mätöt!”
Ikävimmät Live-muistot: ”Ei nyt oikeen mitään niin hirveen ikäviä ole kaiketi, mutta kai ne kersat rupee ottaan joskus päähän.”
Hauskimmat Live-muistot: ”Pienessä tuiskeessa pelataan GR ja kun enää ei ollu pelaajia niin mentiin sit odottaan taksia Embassyn kulmille. Kyllä oli sekavaa!”
Live-tapaamiset: ”Viime vuoden messut Hesassa oltiin aika hyvässä vedossa joka suhteessa. No kyllä nää Tampereen tapaamiset kans on ihan jees menny, jos viime kertaista uunin rikkomista ei lasketa.”
Motto: ”Jos haluat saada, niin on pakko antaa.”
Yleisimmät sanonnat: ”En mää tiedä” – ”Aijaha” – ”Hei mää käyn norbertilla”
Terveiset: ”Ei kai tässä mitään kummalista ole sanottavaa muuta kuin kiitellä Livegamersin ylläpitäjiä ja kaikkia muitakin. GR2 odotellessa taidan ottaa muutaman oluen. Kiitos ja kuulemiin!