Testissä: Bigben HS-kuulokemallisto

Kirjoittanut: Livegamers

20.10.2011


Lisälaitteistaan tunnettu Bigben Interactive yrittää avata tietä konsolipelaajan sydämeen korvien kautta. Kuuloaistia hivelemään Bigben lanseeraa edukkaan headset-malliston, jonka monialustamallit ovat saapuneet myös Livegamersin testipenkkiin. HS10 ja lippulaiva HS20 sisältävät kumpikin samat 40-milliset kaiutinelementit, mikrofonit sekä kaapelit molempia tehokonsoleita sekä PC:tä varten. Koekäyttö tapahtui kuitenkin puhtaasti Xbox 360:lla.

Stereokuulokkeiden kategoriassa HS-malliston tekniikka pysyy kilpailukykyisenä. Nelikymppiset elementit potkivat bassoa ihan kiitettävästi. Musiikkia kuunnellessa kannattaa silti luottaa hifilaitteistoon, vaikka pelien räjähdykset jymähtävätkin asiallisesti. Korkeammilla taajuuksilla äänijälki on vähemmän tyydyttävää: kuppien erottelukyky heikkenee, jolloin kuunteluelämys puuroutuu tasaisen epäselväksi. Esimerkkinä mainittakoon taustamusiikin sekoittuminen sapelien kalisteluun Cursed Crusade -pelin ristiretkillä.

HS-kuulokkeilla jutustelu pelin tiimellyksessä toimi lähes niin hyvin kuin se Liven vaatimattomalla äänenlaadulla voi. Pelin ja chatin volyymia voi säätää erikseen, ja mikki on mahdollista mykistää kaapelin säätöpalikasta. Koekaniinit eivät noteeranneet puheen selkeydessä eroa, kun vaihdoin Turtle Beachin X41-headsetin HS20:een kesken jutun. Puhtaat paperit Bigbenille siis? Ei aivan: hieman hämmentävästi oma ääni ei toistu luureista ollenkaan, joten äänenkäyttö täytyy todella hallita, jos haluaa säästää pelikaverit ylimääräiseltä huutamiselta.

Muotoilussa mennään metsään. Vaikka HS20:n krouvimpi design viehättääkin omaa silmää, illuusio kopterilentäjän headsetistä murenee, kun kupit kiskaisee ensimmäisen kerran päähän. Metalliosat ovat ohutta läkkipeltiä, ja paketissa valokeilan alla jämäkältä näyttänyt setti tuntuu rimpulalta. Kookkaampaan päähän kuulokkeita tuskin edes saisi mahdutettua ehjänä, sillä jo minun täytyi venyttää säätövara tappiin koon 59 kuuppaani varten. Kaiken lisäksi HS20:n metallireleet helisevät ärsyttävästi sankaa vasten, jos sattuu liikauttamaan päätänsä.

HS10 on suunniteltu perinteisempään ulkomuotoon. Kokomustaan ulkoasuun verhoiltuja kuulokkeita vaivaa kuitenkin osin sama ongelma kuin isoveljeään. Pienehköt kupit eivät peitä omia korviani kunnolla, jolloin pitkäaikaisempi käyttö alkaa painaa korvalehtiä. Samalla ääntä vuotaa ulkomaailman – tai huoneen nurkassa opiskelevan kämppiksen – häiriöksi. Ehkä eteläeurooppalaiset ovat sirompia kuin me Pohjolan viikingit, mutta omaan makuuni HS-sarjan suunnitteluratkaisut eivät sovi. En vain pysty ymmärtämään, miksi kymppimallin kuppi on jalustettu yläreunastaan sankaan, sillä nyt kuppi ei pääse mukautumaan pelaajan pään muotoon.

Kuulokeostoksilla langattomuus on kova sana. Testatuissa Bigbenin monialustaversioissa termi langallisuus tuntuu alimitoitetulta tilanteeseen nähden, sillä HS-sarjalaisten käyttö edellyttää loikkaamista jonnekin johtohelvetin ja kaapelikaaoksen välimaastoon. Myönnettäköön, että valitsemalla omalle konsolilleen räätälöidyn paketin säästää rahaa sekä piuhametrejä. Silti ilman tukiasemaa myytävät kuulokemikit vaativat suoraa kytkemistä konsoliin, telkkariin/vahvistimeen ja ohjaimeen, mikä hankaloittaa käyttöä. Jos pätäkkää löytyy 70 euron headsettiin, suosittelen investoimaan muutaman kympin lisää monikanavaluureihin. Joka tapauksessa HS-sarjalaiset kannattaa jättää kaupan hyllyyn.

Tekniset tiedot:

Kaapelin pituus: 3 m

Kaiutinelementit: 40 mm
Taajuus: 20-20k Hz
Impedanssi: 32 Ohms
Herkkyys: 108 dB