Testissä: Elgato Game Capture HD

Kirjoittanut: Livegamers

07.11.2012


Varmaan jokaisella on joskus tullut vastaan peleissä tilanteita, jolloin kaikki on vain mennyt nappiin ja täydellisen onnistumisen tunteen myötä olisi ollut kiva ikuistaa tapahtuma kehysten sisälle muiden pällisteltäväksi. Sekin on tuttu juttu, että internetin sosiaalisesta tuubista tulee salaa seurattua muiden taidonnäytteitä samalla ruokkien omia pelihimoja illan sessioita varten. Onhan se myönnettävä, että pelikuvan kaappaaminen ja esittely on tätä päivää.

Ennen tällaisen ilon jakaminen on ollut täysin mediatalojen käsissä, mutta peliskenen kehittyessä ovat laitteistot tulleet tavanomaisiksi myös tavallisten käyttäjien keskuudessa. Suomessa kuvan kaappaaminen ei ole vielä lyönyt läpi, mutta muoti-ilmiötä ollaan kovaa vauhtia ajamassa ihmisten tietoisuuteen. Nopea tarjonnan kasvaminen ja hintojen putoaminen mahdollistaa sen, että jopa peräkylän Tepolla on mahdollisuus pistää jauhot suuhun naapurin Pirkolle montageiden merkeissä. Toki terävästä lopputuloksesta saa pulittaa sen mukaisen hinnan.

Minulle kaapparitouhu on aihepiirinä ennestään täysin mysteeri, mutta olen jo pidemmän aikaa halunnut tehdä tuttavuutta. On aika laittaa tulille Elgato Game Capture HD.

Tavoitteena hyvä ja simppeli käyttökokemus


Silmä lepää jopa tuotepakkauksessa.

Elgaton kaappari uhkuu laatua ja speksit vakuuttavat. Jo pelkästään paketin ulkonäkö lupaa hyvää – se näyttää arvokkaalta. Paketti itse sisältää kaikki tarvittavat kaapelit ja tietysti itse kaapparin. Hieman jäin harmittelemaan kunnollisen ohjekirjan puuttumista. Pikaopas löytyy, ja sillä toki pääsee alkuun, mutta esimerkiksi viritykset PlayStation 3:n kanssa vaativat tarkemmat ohjeet. Yksityiskohtaiset ohjeet voi onneksi katsoa Game Capturen kotisivulta. Muuten asentaminen sujui ongelmitta.

On hyvä muistaa, että Game Capturessa ei ole virtalähdettä. Se ottaa virran USB-portin kautta. Jos USB-johto ei ole missään kiinni, niin silloin kaapparissa ei kulje virtaa eikä täten myöskään kuva ja ääni välity televisioon.


Helppo ja vaivaton asentaa

Game Capture HD sopii sekä PC:lle että MACille. Elgaton kaappari on yksi harvoista, joka toimii MAC-tietokoneilla ilman mitään poppaskonsteja – tosin koneessa täytyy pyöriä OS X 10.7 (Lion) -käyttöjärjestelmä tai uudempi. Täysin itsestäänselvyys ei ole PC-puolikaan, sillä softa vaatii toimiakseen Windows 7:n.


Klikkaamalla kuvat suuremmiksi

Kun siirrytään puheista tekoihin

Miten käy, kun mainospuheet työnnetään sivuun ja laite pistetään tulitestiin? Ensinnäkin kaappari kykenee ajamaan läpi 1080p-kuvaa 60 framea sekunnissa ja kaappaamaan sen 30 framea sekunnissa sekä Xbox 360:lla että PlayStation 3:lla. Aiemmin PlayStation 3 tuki pelkästään 1080i-resoluutiota, mutta syksyllä tulleen päivityksen myötä myös pleikkaripelaajat saivat tuen 1080p:lle. Vertaillessa konsoleiden kuvanlaatua Xbox 360 vetää pidemmän korren johtuen siitä, että PlayStation 3 on kytketty kaappariin D-Terminal -kaapelilla ja Xbox 360 HDMI-kaapelilla. D-Terminalilla kuva on hieman HDMI:tä sumeampaa ja värimaailma kärsii lievästi värittömyydestä. Ilmeisesti tällä ratkaisulla on haluttu välttää Blu-Ray -elokuvien kopioiminen. Ja ei, Elgatolla ei voi kaapata kuvaa kummankaan konsolin elokuvapalveluista.

Softa on ehkä helpoin käytettävä, johon olen törmännyt. Se on hyvin selkeä eikä mahdollisille mokailuille oikeastaan jää sijaa. Ohjelmistoa ei tarvitse myöskään pitää koko ajan nauhoittamassa, sillä laitteessa on oletuksena päällä Flashback-toiminto, joka käytännössä kaappaa kovalevylle automaattisesti pelikuvaa. Jos teit jotain uskomatonta ja et muistanut laittaa kaapparia nauhoittamaan, niin voit edelleen palata ohjelmalla taaksepäin ja nauhoittaa onnistumisia jälkikäteen. Loputtomasti se ei kuitenkaan varaa bufferia kovalevystä, joten liian pitkään ei kannata nauhoittamisen kanssa viivytellä.

Vaikka audio/video-signaali kulkee samaa kanavaa pitkin televisioon, on molempia konsoleita mahdollista pitää päällä yhtä aikaa. Valikon kautta on valittavissa vaihtoehto, kumman konsolin kautta haluaa viedä kuvaa ja ääntä. Valikosta ovat myös säädettävissä kuvanlaadun ja resoluution lisäksi kuvan kirkkaus, kontrasti, saturaatio ja sävy.


Tukee suosituimpia sosiaalisia medioita.

Kun haluttu materiaali on nauhoitettu, niin on aika siirtyä editoinnin puolelle. Mitään erityisiä työkaluja ei tarjota käyttäjälle, vaan halutut kohdat voi leikata kaapatusta videomateriaalista pois. Sen jälkeen valmiin tuotoksen voi nopeasti ajaa suoraan läpi yhdellä klikkauksella suosituimpiin sosiaalisiin medioihin kuten Youtubeen tai Facebookiin. Hienommat kikkakakkoset ja montagen pyörittämiset onnistuvat ulkopuolisilla ohjelmilla – Elgato muuntaa videot h.264 M4V -formaattiin, jonka pitäisi toimia useimmissa editointisoftissa.

Ihanaa ja ihanan kallista lystiä

Elgato Game Capture HD suoriutuu kasuaalin nakkisormen testistä lähes puhtain paperein. Siihen on helppo ihastua sen helppokäyttöisyyden takia. Mötikkä on pienikokoinen ja tyylikäs – laitetta ei tee edes mieli piilottaa näkyvistä. Aivan ilmaiseksi kaappari ei tule uuteen kotiin. Tarvitaan suhteellisen uusi tietokone, sillä ohjelman käyttöön vaaditaan tietyt edellytykset. Samalla voi tulla pian investoinnin kohteeksi ulkoinen kovalevy, mikäli entinen paukuttaa viimeisillä gigatavuillaan. Eikä unohdeta kaapparin kirpeää 179 euron hintalappua, joka pistää pohtimaan vaihtoehtoja, kun tarjolla on vastaavanlaisia kaappareita edullisempaankin hintaan – tosin ei MACille.

HYVÄÄ

 • HD-kuvanlaatu – 1080p
 • Erittäin helppo käyttää
 • Fashback Recording
 • Toimii sekä PC:lla että Macilla

  HUONOA

 • Ei sisällä fyysistä manuaalia
 • Korkea hintataso (hintasuositus 179 euroa)

  Helppokäyttöisempää kaapparia saa markkinoilta hakea.
  Tukee myös 1080p-kuvanlaatua.

  LAITEVAATIMUKSET:

 • Mac: OS X 10.7 tai uudempi, 2.0 GHz Intel Core 2 Duo CPU
 • PC: Windows 7, 2.0 GHz dual core CPU, äänikortti
 • 4 GB RAM, USB 2.0 -portti

  TEKNISET TIEDOT:

 • Liitäntä: USB 2.0
 • Sisääntulot: HDMI (Xbox 360) ja AV (PlayStation 3)
 • Ulostulo: HDMI
 • Tuetut resoluutiot: 1080p, 1080i, 720p – 30fps (kaappaus), 576p
 • Mitat: 73 mm x 24 mm x 109 mm
 • Paino: 142 g

  PAKETIN SISÄLTÖ:

 • Elgato Game Capture HD -kaappari
 • Pikaopas
 • USB-kaapeli
 • PlayStation 3 AV-kaapeli (D-terminal)
 • HDMI-kaapeli (1.3)
 • Komponentti-adapteri

  Lisätietoa www.gamecapture.com