Testissä: Headweb-leffavuokrauspalvelu

Kirjoittanut: Livegamers

18.10.2012


Livegamersin testipenkissä on ruotsalaisen Peter Alvarssonin kehittämä elokuvan vuokrauspalvelu, joka toimii internetin yli joko tietokoneella tai konsoleilla. Onko ruotsalaisesta haastamaan juuri Suomeen rantautunut Netflix?

Xbox 360:n sovelluskaupasta löytyy Headweb-sovellus, jonka avaamisen jälkeen käyttäjä on valmis vuokraamaan elokuvia ja tv-sarjoja. Sovelluksen syövereistä löytyy kiitettävä määrä elokuvia ja tv-sarjoja täysin suomeksi tekstitettyinä. Tarjontaa voi selata joko kategorioittain tai etsimällä. Sovelluksen etusivulla on listattuna uutudet sekä teräväpiirtoelokuvat.

Aaaaaaaction!

Suoratoiston luvataan toimivan 2–3 Mbit/s yhteydellä pätkimättä. Testiyhteytenä toiminut 100/10 Mbit/s suoriutui hienosti. Teräväpiirtomateriaalin tarkentaminen kestää pienen hetken, kun data siirtyy puskurimuistiin, mutta hetki on onneksi sen verran pieni, ettei tämä haittaa. Pieni haittapuoli siitä kuitenkin löytyy, sillä jääkaappibreikki riittää tyhjäämään puskurin, jolloin joutuu hetken silmiään kiduttamaan huonommalla laadulla. Tämän lisäksi yli parin minuutin tauko riittää suoratoiston katkeamiseen, jolloin sovellus ilmoittaa aikakatkaisusta. Tällaista ongelmaa ei ole Netflix-palvelussa.

Yleinen alusta, jonka päälle Headweb sekä Netflix-sovellus on kehitetty sisältää hutiloidun tuntuisen hakujärjestelmän. Haku tehdään erilliseen hakukenttään kirjoittamalla. Hakukentässä ei kirjoiteta totuttuun tyyliin Xboxin omalla kirjoitusjärjestelmällä, vaan valitaan kirjaimia vaakatasossa olevasta rivistä, jossa muun muassa välilyönnin saadakseen joutuu selaamaan erillisen merkin. Askelpalautin on onneksi ohjelmoitu suoraan ohjaimeen. Headweb-sovellus osaa näyttää tietyn näyttelijän kaikki saatavilla olevat rainat, mikäli selaa jotain elokuvaa, jossa kyseinen henkilö näyttelee.

Tv-sarjojen selaaminen on puuduttavaa Headwebin listatessa jokaisen tv-sarjan kaikkien kausien episodit yhteen pötköön, jolloin selattavaa on hiukan liikaa. Netflix-sovellus hoitaa tämän eittämättä paremmin. Headweb tuntuukin olevan vielä beta-vaiheessa, johon toivottavasti saadaan päivitystä.

That’s a wrap guys!

Vuokrauspalveluiden hinnoittelu on kuitenkin asia, joka suurilta osin ratkaisee palvelua käyttävien asiakkaiden määrän. Hinnoittelun puolesta Headweb ei eroa kertamaksuun perustuvista kilpailijoistaan millään tavalla. Elokuvien ja TV-sarjojen vuokrauksen hinta vaihtelee 0,99–4,99 euron välillä. Leffa ja tv-sarjavalikoima on ehkä joiltain osin hitusen kattavampi kuin Netflixin, mutta koko lailla samankaltainen valikoima pikaisella silmäyksellä löytyy molemmista.

Suomeen juuri rantautuneen Netflix-palvelun koko tarjonnan saa käyttöönsä 7,99 euron kuukausimaksua vastaan, ja se toimii lähes kaikkien laitteiden kanssa. Headweb taas toimii tietokoneellakin, mutta valitettavasti elokuvat toistetaan flash/silverlight -tekniikalla, joka ei kirjoitushetkellä toimi muun muassa iPadilla.

Huolimatta hinnoittelusta Headweb on tervetullut lisä Xboxin leffavalikoimaan, ja se pitääkin sisällään kattavan valikoiman uusia ja vanhoja elokuvia sekä tv-sarjoja. Netflix on sille kuitenkin isoin kilpailija, jonka kuukausihinnoittelu asettaa kapuloita kertamaksuihin perustuvan Headweb-palvelun rattaisiin.