Testissä: Hubihubi.com

Kirjoittanut: Livegamers

05.01.2006

Kuinka monta kertaa sitä on harmitellut, että mielenkiintoisia pelejä julkaistaan joskus liian paljon lyhyen ajan sisällä? Henkilökohtaisen konkurssin uhalla kaikkia ei ole mitenkään mahdollista hankkia, mutta kovasti niitä tekisi mieli päästä pelaamaan. Ulkomaisissa arvosteluissa huomaa usein, että peliä suositellaan vuokraamaan ostamisen sijaan. Niinpä niin, Suomessa kun ei pelien vuokraus ole sitten Super Nintendon aikojen ollut mahdollista. Apuun rientää Hubihubi.com, joka tarjoaa ensimmäisenä Suomessa pelien vuokrausta Internetin välityksellä.
Livegamers sai mahdollisuuden pistää Hubihubin palvelu kuukauden kestävään tehotestiin, jossa päästiin ottamaan selvää onko pelien vuokraamisesta netissä mihinkään.

Hubihubi pähkinänkuoressa

Hubihubi-vuokrauspalvelun toimintaperiaate on mitä yksinkertaisin. Asiakas rekisteröityy Hubihubi.comiin ja valitsee valitsee itselleen asiakastyypin, joko viikko- tai kuukausiasiakkuudesta. Rekisteröityminen ei velvoita vielä mihinkään, vaan maksut hoidetaan vuokrauksia tehtäessä. Viikkoasiakkuudessa asiakas vuokraa pelin aina viikoksi kerrallaan (7 tai 11€/vuokraus) kun taas kuukausiasiakas maksaa kiinteän kuukausimaksun ja saa pitää samanaikaisesti 1 – 3 peliä kuukausimaksun (24,90 – 54,90 €/kk) suurudesta riippuen. Kk-asiakas saa vaihdella pelejä sitten niin usein kuin haluaa. Kk-asiakas tekee sivulle pelijonon itseään kiinnostavista pelinimikkeistä ja aina kun peli palautetaan Hubihubiin, seuraava vapaana oleva peli listalta lähetetään asiakkaalle. Koko homma toimii Postin välityksellä. Pelit siis kuljetetaan suoraan kotiin ja mikä parasta – lisäkuluista vuokrahinnan tai kuukausimaksun lisäksi ei tarvitse murehtia. Maksut voi hoitaa yleisimmillä luottokorteilla, verkkopankkien tunnuksilla sekä verkkomaksuihin soveltuvalla Visa Electronilla

Tällä hetkellä Hubihubi tarjoaa pelejä Xboxille, Playstation 2:lle ja Gamecubelle. Lähitulevaisuudessa valikoimiin tulevat myös Xbox 360 –pelit.

Ladies and gentlemen, start your testing!

Testiin valitsin täyden kolmen pelin kuukausiasiakkuuden, jotta palvelua päästäisiin testaamaan sen monipuolisimmalla vaihtoehdolla. Rekisteröityminen ja asiakkuuden valinta eivät tuottaneet mitään ongelmia, vaan kaikki tuntui sujuvalta ja toimivalta. Seuraavaksi vuorossa oli oman pelijonon luominen. Pelien selaaminen tuotti aluksi pientä päänvaivaa, sillä pelit on jaettu usealle sivulle, eikä niitä voinut sijoittaa jonoon suoraan listasta, vaan lisääminen tapahtui aina pelin omalta sivulta. Pienen klikkailukikkailun jälkeen homma lähti kuitenkin toimimaan yllättävän nopeasti, ja jo illalla tiedoissani luki että pelit olivat lähteneet minulle. Ja kuinka ollakaan, seuraavana päivänä pelit löytyivät töiden jälkeen postiluukusta. Nopeaa toimintaa Hubihubilta – niin nopeaa kuin postin välityksellä asian voi ylipäänsä hoitaa. Hubihubin lupaus “vuokraa tänään, pelaa huomenna” piti siis hyvin paikkansa.

Pelit toimitettiin tavallisissa C5-kirjekuorissa, mutta levyt oli järkevästi tuettu kuplamuovilla, jotta ne pysyisivät paikoillaan kuljetuksen aikana. Jokaisen pelin mukana toimitettiin kätevästi palautuskuori, HubiHubin esite sekä lyhyt lista vuokrauksen yhteydessä muistettavista asioista. Palautuskuoressa oli myös selvästi merkittynä milloin peli oli viimeistään laitettava postiin, että se ehtii palautukseen. Missään vaiheessa en joutunut ihmettelemään miten palautusten tai mahdollisten yhteydenottojen kanssa tulisi toimia eli homma ei olisi voinut olla helpompaa. Kaikkien vuokraamieni pelien kotelot ja ohjekirjat olivat erinomaisessa kunnossa. Hivenen yllättäen ne vaikuttivat kuin suoraan kaupan hyllystä poimituilta. Pahimmassa tapauksessa odotin naarmuntuneita levyjä ja kahvissa uitettuja ohjekirjoja, mutta sellaiset murheet osoittautuivat turhiksi.

Uutuudet

Kun testikuukausi oli hyvässä vauhdissa, huomasin käyväni Hubihubin sivuilla päivittäin tarkistamassa olisiko jotain uusia mielenkiintoisia uutuuksia ilmestynyt listoille. Pelit tuntuivat saapuvan valikoimiin samaan tahtiin kuin kauppojen hyllyille, joskus jopa muutamia päiviä aikaisemminkin. Uutuuksista tosin huomasi, että Hubihubille ei tule pelejä kovin montaa kappaletta. Kuukausiasiakkaana piti olla nopea palautusten kanssa jos halusi saada uutuuspelin kotiinsa ennen muita. Esimerkiksi Battlefield 2: Modern Combatin kanssa kävi aluksi hullusti, kun aikailin vanhojen palautusten kanssa. Samoihin aikoihin vuokralle lähtivät kuitenkin loistavat King Kong ja Half Life 2, joten laadukkaasta pelattavasta ei todellakaan ollut puutetta. King Kongin kanssa päätin kokeilla viikkovuokraa – valitse peli listasta, klikkaa maksutapa ja voilá. Homma sujui vähän liiankin helposti. Viikkovuokra sopi muuten täydellisesti Kuningas Kongin pelaamiseen, jonka kahdeksan tunnin yksinpeli ei huimannut pituudellaan.

Kuukauden kestävän testin aikana vuokrasin palvelusta yhteensä 10 peliä, mikä tekee keskiarvoksi 3 peliä viikossa kun mukaan lasketaan Kongin viikkovuokra. Hintaa palvelulle olisi tullut yhteensä noin 66 euroa mikä on vain kymmenesosa jos pelit olisi ostanut kaupasta uutena. Vuokralla kävivät SSX on Tour, Warriors, Tiger Woods PGA Tour 06, Peter Jackson`s King Kong, Half-Life 2, Conker: Live and Reloaded, Battlefield 2: Modern Combat, NBA Live 06, Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth ja The Incredible Hulk: Ultimate Destruction.

Mietteet testin jälkeen

Testikuukausi sujui kokonaisuudessaan erinomaisesti ja palvelu osoittautui jo alkumetreiltä saakka mainioksi lisäksi Suomen pelitarjontaan. Asiakaspalvelu oli ystävällistä ja ennen kaikkea erittäin nopeaa. Asiakaspalvelussa minulle vastattiin sähköpostilla parhaimmillaan jo muutamassa tunnissa, kun kysyin mitä tulisi tehdä jos esimerkiksi olisin onnistunut kadottamaan pelin palautuskuoren. Verkkopalvelua oli kaikin puolin helppo käyttää ja Hubihubin nettisivut ovat selkeät ja käyttäjäystävälliset. Ainoastaan pelien selaamisessa ja pelijonon muokkaamisessa olisi hivenen parantamisen varaa.

Vuokraus kannattaa, jos haluaa päästä pelaamaan ja kokeilemaan useampia pelejä kuin mitä olisi normaalisti varaa ostaa. Pitkäikäisten Live-pelien hankkimisen korvaajaksi palvelusta ei ole, mutta se tarjoaa loistavan mahdollisuuden niiden testaamiseen kalliin kaupasta ostamisen sijaan. Parhaiten Hubihubista vuokraaminen soveltuukin yksinpeleihin ja epävarmojen, kokeilua vaativiin nimikkeisiin tutustumiseen.

Voin suositella Hubihubia kaikille pelaajille. Ei pidä antaa hieman lapsellisen yleisilmeen hämätä, sillä kyseessä on ammattimainen ja asiantunteva palvelu. Itselleni kuukausitilaus lähtee vetämään heti kunhan Hubihubi saa Xbox 360:n pelit valikoimiinsa vuoden 2006 alkupuolella.

HYVÄÄ

  • Nopea palvelu
  • Pelit ja kotelot hyvänkuntoisia
  • Helppoakin helpompi käyttää
  • Kattavat maksuvaihtoehdot

HUONOA

  • Rajallinen valikoima ja riittävyys
  • Ei vielä Xbox 360 –pelejä
  • Postin kuljetusten sujuvuudesta riippuvainen