Testissä PlayStation VR

Kirjoittanut: Livegamers

12.10.2016

Livegamers pääsi ennakkoon maistelemaan 13.10 julkaistavaa PlayStation VR -virtuaalitodellisuuslaitetta. Jukka Raittila esitteli aluksi laitteen meille. PlayStation VR koostuu pään ympärille tulevasta vanteesta, sekä siitä roikkuvasta visiiriosasta. Toimiakseen laite tarvitsee myös PlayStation Camera -lisälaitteen, joka seuraa visiirissä olevien sinisten valojen liikettä. Laitteen toiminta perustuu lähes täysin visuaaliseen liikkeeseen, mutta laite pitää sisällään myös liiketunnistimet, ettei pelaaminen katkea vaikka kameran näköyhteys hetkeksi katkeaisikin. Joihinkin peleihin riittää pelkän VR-laitteen käyttäminen, mutta useimpiin tarvitsee kaverikseen DualShock- tai Move-ohjaimen. PS-kamera tunnistaa myös ohjaimissa olevat valomerkit, joten niiden avulla peleihin saa todella aidon tuntuman.

Ensimmäisenä vekottimen puki päälleen allekirjoittanut. Jukka opasti kädestä pitäen miten se asetetaan päälle. Aluksi venytetään jousella jännitetty panta otsan ja takaraivon linjalle, jotta se pysyy optimaalisesti päässä. Seuraava vaihe onkin visiirin asettaminen silmille. Asennus ja hienosäätö oli yllättävän helppoa, ja paras katselukulma löytyikin hetkessä. Virtuaalilasit myöskin tuntuivat hyvältä päässä, eivätkä vaikuttaneet kovin painaviltakaan. No, jännittynein fiiliksin asetuin seisomaan kameran eteen. Ensimmäisenä testattavaksi pääsi PlayStation VR Worlds -niminen kokoelma, josta taasen valittiin Ocean Descent -sukellusdemo. Kyseessä ei varsinaisesti ole peli, sillä siinä vain seistään paikallaan sukellushäkissä ja katsellaan merenalaisia maisemia. Matka kohti meren syvyyksiä oli todella kiehtova, sillä ympärilleen pystyi tähystämään aivan joka suuntaan, ja siellä sekä täällä oli jotain ihasteltavaa. Korkeanpaikankammoisena alaspäin kohti pohjatonta merta katsominen sai aikaan hieman pelonsekaisia tunnelmia. Tunnelma oli niin aito. Demon loppuvaiheessa sai lisää jännitystä elämäänsä, kun suurikokoinen hai päätti tulla tönimään häkkiä ja repimään sitä pala palalta kappaleiksi. Voin sanoa, että kuumotus oli suuri, sillä kädet alkoivat hikoamaan ja jalkojakin hieman heikotti. Onneksi siitä kuitenkin selvittiin kunnialla. Taas kohti pintaa, ja hai jäi nuolemaan näppejään ─ jos sillä sellaiset olisi.

Seuraava kokeilussa ollut demo löytyi myöskin samasta paketista, ja on nimeltään The London Heist. Tähän vuorostaan istutettiin meidän MavorsXXX. The London Heist onkin hieman toiminnallisempi peli, sillä siinä kätösiin napataan Move-ohjaimet, joilla pelissä ohjataan pelihahmon käsiä. Tässä toiminnantäyteisessä pelissä loikataan lontoolaisen gangsterin saappaisiin, jonka tehtävänä on puolustautua ryöstön jälkeisessä takaa-ajossa. Oikeassa kädessä pidellään UZI-konepistoolia, kun taas toinen käsi on vapaampana tekemään muita juttuja. Luonnollisesti aseesta loppuvat välillä panokset, joten toisella kädellä on lyötävä uutta lipasta tilalle. Move-ohjaimien kanssa toiminta näytti toimivan melkoisen sujuvasti, eikä siinä juuri näyttänyt harhaliikkeitä esiintyvän. Pelkkään ammuskeluun ja latailuun pelaaminen ei jää, sillä ympäristöstä löytyy enemmänkin interaktiivisia kohteita.

Alla video, josta välittyy tunnelmat parhaiten.

Videolla näkyvät pelidemot:

Ocean Descent
London Heist
Battlezone
Headmaster
Until Dawn: Rush Of Blood
Here They Lie

Kokemuksista kuumottavin oli viimeksi mainittu Here They Lie. Kauhupeliksi luokiteltu seikkailupeli onnistui luomaan todella hyytävän tunnelman autiossa metrotunnelissa tallusteluun. Jatkuva tunne siitä, että selän takana on jotain mitä ei sinne halua tulevan, pistää sydämen tykyttämään. Kävely pelissä on hidasta ja kääntyminen takkuilevaa ja tökkivää. Siinä mielessä kokemus oli hieman häiritsevä, mutta taskulampun ohjastaminen ohjaimen valomerkin avulla tuntui kätevältä. Pahimmat kauhukohtaukset tuntuivat uupuvan pelattavasta demopätkästä, mutta heiluvat tunnelit ja pakenevat ovet pistivät pään hieman sekaisin. Odotan pelin lopullista versiota pelonsekaisin tunnelmin.

PlayStation VR julkaistaan torstaina 13.10.2016. Kuluttajahinta tulee olemaan 450 euron tietämillä. Myyntipakkauksesta löytyy kaikki tarvittava pois lukien PlayStation Camera, joka täytyy hankkia erikseen. PlayStation VR on yhteensopiva jokaisen PlayStation 4 -konsolimallin kanssa.

Lisätietoa PlayStation VR:stä