Testissä: Razer Chimaera -kuulokemallisto

Kirjoittanut: Livegamers

29.08.2011

Pelaajalta pelaajalle -motostaan tuttu Razer on tehnyt jälleen uuden aluevaltauksen. Tällä kertaa Livegamersin testipenkissä on Razerin Xbox 360:lle lanseeraama Chimaera-kuulokesarja.

Kuulokkeet ovat pelaajalle kuin pelaajalle tuttu apuväline. Ne ovat oiva väline olla ärsyttämättä vanhempia, kämppiksiä, kavereita sekä vastakkaista sukupuolta. Omaan käyttötarkoitukseen soveltuvan kuulokkeen hankinta voi olla tavalliselle kuluttajalle hankalaa. Kuulokkeiden liitäntätyypit, laatu, monipuolisuus sekä tekniset lukemat voivat aiheuttaa harmaita hiuksia.

Kuulokkeita valitessa on hyvä ottaa ensin selville millaiseen käyttöön ne ovat tulossa. Xbox 360:lle Razer tarjoaa halvemmat stereokuulokkeet sekä hieman kalliimmat 5.1-kuulokkeet. Molemmat soveltuvat hyvinkin moneen eri käyttötarkoitukseen, joista voidaan mainita käyttö muun muassa tietokoneen, vahvistimen, television sekä digiboksin kanssa.

Chimaera kuulokkeet ovat molemmat ladattavaa mallia, ja pakkauksessa tulee mukana ladattavat AAA-paristot. Normaali lataus kestää kolmisen tuntia, ja sillä saa peliaikaa noin kahdeksan tuntia. Kuulokkeet osaavat myös sammuttaa itsensä, mikäli äänisignaali ei kulje. Käytön jälkeen ne latautuvat telakassa automaattisesti. Johdot kytketään telakan taakse halutusta päätelaitteesta.

Stereomallissa käytetään mukana tulevia RCA-johtoja, kun taas monikanavamallissa voidaan käyttää suoraa optista kaapelia tai RCA-johtosarjaa. Stereomallin kytkentä Xbox 360:een on hieman hankala, sillä ainakaan Slim-mallissa ei voi käyttää Chimaeran ohjekirjan ehdottamaa johdotusta, mikäli laite on HDMI-johdolla kiinni televisiossa. Johdotus kuitenkin onnistuu kytkemällä johdot joko television läpivientikanavaan tai kuulokereikään.

Chimaeran stereomalli poikkeaa jonkin verran isoveljestään. Monikanavaäänen lisäksi siitä puuttuu muun muassa äänenvärinsäätö sekä järkyttävän viileä vihreä valo telakan ollessa päällä. Stereokuulokkeet toimivat 2,4 GHz:n taajuudella, kun taas isoveli hyppii korkeammalla 5,8 GHz:n taajuudella. Korkeammalla taajuudella kyetään siirtämään enemmän dataa, ja se on vieläpä lähes häiriötöntä, minkä vuoksi voidaan nauttia kohinattomasta äänimaailmasta. Molemmat kuulokkeet toimivat noin 10 metrin etäisyydeltä telakasta. Kantomatkaa rajoittavat esimerkiksi betoniseinät sekä toiset langattomat verkot. Molempia tuotteita testattiin noin 87 neliön kaksikerroksisessa rivitaloasunnossa, jossa molemmat kuulokkeet toimivat yllättävän hienosti.

Soundimaailma molemmissa kuulokkeissa on samaa tasoa, sillä ne on rakennettu samoista komponenteista. Äänensävy on hieman samankaltainen kuin Bosen kuulokkeissa, jotka korostavat tiettyjä bassoalueita. Stereomallissa tämä on hiukan kiusallista, sillä siitä puuttuu ekvalisaattori. Isoveljen tarjoamassa mallissa on valittavissa kolme ääniasetusta normaalin ollessa basson ja diskantin sekasortoa, kun taas toiset kaksi asetusta korostavat joko bassoa tai diskanttia. Näistä käyttökelpoisin on diskantin vahvistus, jossa balanssi tuntuisi olevan kohtalaisen neutraali, mutta siltikin voimakkaan oloinen.

Molemmat kuulokemallit suoriutuvat hienosti musiikin kuuntelusta – oli tyylilaji mikä tahansa. Xboxilta musiikkia kuunneltaessa monikavaäänen pystyy kytkemään päälle myös musiikkiin. Tällöin telakka hoitaa Pro Logic -muunnoksen ja lopputulos kuulostaa yllättävän hyvältä. Pelatessa korkeamman arvosanan saa kalliimpi malli ekvalisaattorin sekä monikanavaäänen takia. Molemmat kuulokkeet soveltuvat myös hienosti elokuvien katseluun, eivätkä korvat kipeenny pitkänkään leffamaratonin jälkeen kuulokkeiden painosta.

Molemmissa kuulokkeissa on mikrofoni, joka tuntuu ottavan äänet yllättävänkin kaukaa. Tämän lisäksi se on valitettavasti liitettävä ohjaimeen mukana tulevalla johdolla, joten täydellistä langattomuutta on mahdoton kokea. Mikforonin herkkyyttä voi onneksi säätää kuulokkeesta löytyvillä säätönapeilla. Lisäksi kuulokkeista löytyy tietysti napit mikrofonin mykistämiselle, volyymitason säädölle sekä kuulokkeiden sammuttamiselle.

Razer Chimaera -kuulokemallistosta löytyy erittäin laadukkaat kuulokkeet kenelle tahansa. Stereomalli on loistava valinta, mikäli etsii hyviä kuulokkeita vaikkapa tietokone- tai televisiokäyttöön. Kalliimpi monikanavamalli taas hoitaa lähes kaikki langattomille kuulokkeille asetetut toiveet, sillä mailli on kohinaton ja todella monipuolinen. Äänenvärin voi valita kolmesta eri vaihtoehdosta. Telakan läpi voidaan viedä ääni toiselle vahvistimelle optisella kaapelilla, jolloin 5.1 järjestelmän jo omistavien ei tarvitse vaihtaa kaapeleita halutessaan vaihtaa kuulokkeiden tai kaiutinsarjan välillä. Kuulokkeiden ulkonäkössä on kylläkin parantamisen varaa, ja ne voisivat olla hiukan pienemmät. Nyt kuulokkeet näyttävät sopivan hyvin lähinnä Hulkille. Toisaalta kuulokkeet eivät paina korvia ja ovat hyvin miellyttävät päässä. Kuulokkeista löytyy myös numeroitu säätövara, minkä vuoksi niitä on helppo lainata vaikkapa kaverille.

Parempia peruskuulokkeita etsiville voidaan huoletta suositella perusmallia, mutta mikäli kuulokkeilla halutaan nauttia monikanavaäänestä, suosittelen 5.1-mallia, joka on ehdottomasti parempi valinta pelaajalle, joka haluaa kuulla mistä askeleet tai ammunta kuuluvat. Razerin versio monikanavakuulokkeista on toteutukseltaan ensiluokkainen verrattuna esimerkiksi Turtle Beachin vastaavaan malliin. Ainoa pieni miinus tulee kuulokkeiden järkyttävästä koosta. Tuskin niiden kanssa kukaan on kuitenkaan kaupungille menossakaan, joten ulkonäkö tuskin muodostuu suureksi haitaksi.

Chimaeran stereomallin suositushinta on 129 euroa, kun taas isoveli on hinnoiteltu 199 euroon.Tekniset tiedot:

Volume- ja Mic-säädöt kuulokkeissa
3 ennalta säädettyä äänenväriä (5.1 Chimaera)
Irroitettava 2.5 mm:n mikrofonikaapeli
Koko: 200 mm (leveys) kertaa 204 mm (korkeus) kertaa 88 mm (syvyys)

Kuulokkeet:

Radiotaajuus:
2.4 GHz (Chimaera) Stereo
5.8 GHz (5.1 Chimaera) Stereo / Dolby Headphone / Dolby Pro Logic II / Dolby Digital
Kantomatka: 10 m / 33 ft
Taajuusvaste: 20 – 20,000 Hz
Impedanssi: 32O at 1kHz
Herkkyys (@1kHz, 1V/Pa): 105 dB +/- 2 dB
Puhekela: 50 mm, varustettu neodyymi-magneetein
Paristot: 2 kpl ladattavia AAA-paristoja (8 tunnin kesto)
Latausaika: 3 tuntia

Mikrofoni

Taajuusvaste: 130 – 10,000 Hz
Herkkyys: (@1kHz, 1V/Pa): -42 ± 2dB
Signaali-kohinasuhde: >55 dB
Suuntakuvio: Yksisuuntainen