Testissä: Sound Blaster Tactic 3D Rage Wireless

Kirjoittanut: Livegamers

26.04.2013

Creative Labs Sound Blaster Tactic 3D Rage Wireless: nimihirviö, joka kuuluu tämänkertaiselle PC-raudan arvostelukohteellemme, Sound Blaster -malliston uusille budjettimallin kuulokkeille.Sound Blaster -tuotemerkki yhdistetään monesti varsin laadukkaisiin äänentoistotuotteisiin, mutta markkinoille ilmestynyt Rage tekee joitakin kompromisseja kalliimpiin sisaruksiinsa nähden. Mielenkiintoista olikin testata, tekeekö vihaa pursuava veren punaista valoa hohkaava kuulokepari oikeutta malliston laadulle, merkin mainiot perinteet huomioon ottaen.

Laitteen teknisten tietojen mukaan muun muassa Omega- ja Sigma-malleista tuttu THX-lisensoitu äänitekniikka on vaihtunut Soundblasterin omaan korvaavaan Studio Pro -tekniikkaan, jonka seurauksena surround-äänet ovat hieman latteammat. Kuitenkaan kyseessä eivät ole mitkään ”markan kuulokkeet”, vaan ympäröivä äänimaailma tuotetaan hintatasoon nähden varmasti pätevän oloisesti. Välillä ympäristön äänissä on havaittavissa pientä epätarkkuutta, mutta pääosin pelimaailmojen tapahtumat syötetään käyttäjän korvakäytäviin pienimpiä kuiskauksia ja askeleen kopinoita myöten kiitettävällä tavalla.
Äänen tasapainossa ei juurikaan ongelmia ole. Korkeammilla voimakkuuksilla esimerkiksi tuoretta Bioshock infiniteä testatessa puheäänten tietyt kohdat särähtävät muuta dialogia voimakkaammin korvalehdelle. Onneksi kuulokkeiden softasta säätämällä tämän ongelman saa lähes täysin korjattua, tosin äänen dynamiikka-asetuksista joutuu tuolloin hieman tinkimään. Bassotaajuuksien tuotanto voisi olla hieman jykevämpää, mutta hintatasoon nähden syvempikin pauke kuulostaa vähintään tyydyttävältä, eikä bassojen nostaminen tuota halvoissa kuulokkeissa tyypillisesti aiheutuvaa särinää juuri ollenkaan.

Laitteen käyttöliittymästä puheenollen: Creativen sivuilta saa ladattua Blasterin Tactic 3D -softwaren, josta löytää säädöt yleisten mikrofonin ja kaiuttimien volyymin lisäksi SBX Pro Studio -tekniikan ja äänentasojen asetuksille, samoin kuin oman puheäänensä säätelyyn ja lisäksi laitteen korvakuppien ledien värisäätöihin. Varsin monipuolinen softa toimii pääosin moitteettomasti, ainoastaan LED-valojen säätö tuottaa satunnaisia ongelmia, kun käskyt eivät tunnu aina menevän perille ja valo pysyy punaisena ja sykkivänä, vaikka asetuksiin vääntäisi mitä tahansa.

Fyysisiltä ominaisuuksiltaan Rage on keskitasoa, kuulokkeet ovat langattomille laitteille tyypillisesti suhteellisen painavan oloiset, ja pitkässä käytössä mukavuus saattaa hieman kärsiä päälakeen kohdistuessa pienoista painetta. Kuitenkaan kuulokkeet eivät ole missään nimessä epämukavat, ja vähäisistä ongelmista selvitään pienellä säädöllä. Korkeussäätö on toteutettu varman oloisilla metallikiskoilla, ja kuulokkeet tuntuvat muutenkin erittäin kestäviltä: edes irroitettava mikrofoni ei ole lelumaisen oloinen, vaan taipuisa varsi pysyy jykevästi paikallaan. Vastaavasti pientä närää aiheuttaa kuulokkeiden nappuloissa toistuva vahvuuden ominaisuus. Nappulat kun ovat käytössä kohtalaisen kömpelöitä, ja varsinkin virtanappula tuntuu vaativan painettaessa turhankin tarkkaa painamista, vehje nimittäin ei suostunut monesti sammumaan jollei nappulaa iskenyt kunnolla pohjaan aivan nappulan keskeltä. Myöskin miinuspisteitä tulee mikrofonin häiriöiltä suojaavasta pallosta, se nimittäin katosi omille teilleen toistuvasti jo viiden minuutin käytön jälkeen. Akkukestoksi laitteelle luvataan Sound Blasterin sivuilla jopa 16 tuntia, mutta todellisuudessa puhutaan noin 10 tunnin yhtäjaksoisesta käytöstä, mikä toki on sekin mainio suoritus. Mikäli tehot loppuvat kesken, mukana tuleva USB-latausjohto on laadukas ja tarpeeksi pitkä, jotta kuuntelu onnistuu ladatessakin häiriöttä. Laitteen kantomatka on erinomainen: signaali kuului mainiosti yli 10 metrin ja kahden seinänkin taakse.


Katso kuulokkeiden esittelyvideo:

Tactic sarjan Rage -mallin langaton versio on varsin moitteeton kuuloke- ja mikrofoniyhdistelmä. Laitteessa on tehty joitakin myönnytyksiä hintatason laskemisen vuoksi, mutta noin 95 euron kuulokkeiksi Sound Blasterin vihainen versio on varsin mainio vastine rahoille ja sen hankintaa voikin hyvillä mielen suositella perustason langattomia PC-kuulokkeita etsiville, mikäli hieman lapsellinen ja huomiota herättävä värimaailma ei häiritse.HYVÄÄ
+ Hinta
+ Mainio äänenlaatu
+ Kestävä
+ Riittävä säätövara

HUONOA
– Kömpelöt nappulat
– Paino

Linkit: tekniset tiedot