Testissä Xbox 360® Wireless N Networking Adapteri

Kirjoittanut: Livegamers

13.02.2010

Microsoft toimitti Livegamersille testikappaleen uudesta langattoman verkon adapteristaan. Uusi tuote poikkeaa vanhasta WLAN-adapterista muun muassa kantomatkan, läpäisykyvyn, tiedonsiirtonopeuden sekä verkon suojauksen osalta.
Microsoft Wireless N Networking Adapter on väriltään musta ja sisältää kaksi antennia. Sen mukana tulee ajuri-cd, joka täytyy asentaa ennen lisälaitteen asentamista. Mikäli konsolin päivitykset on kunnossa, ei cd:tä tarvitse ajaa, vaan se toimii suoraan.

Adapterin tekniset ominaisuudet ovat seuraavat:

• 7 kertaa nopeampi kuin G-sovittimet
• 2 kertaa suurempi kantama kuin G-sovittimilla
• Yhteensopiva 802.11a/b/g/n-verkkojen kanssa
• Kaksitaajuuksinen suorituskyky
• 5 GHz: 1 x 2 (802.11a ja 802.11n)
• 2.4GHz: 2×2
• 2(Tx)x 2(Rx)
• Tukee WPA2-suojausprotokollaa
• 2 ulkoista antennia ja mahdollisuus sijoittaa erilleen konsolista USB-jatkokaapelin avulla

Jo vanhentunut G-verkkostandardi on tiedonsiirtokyvyltään erittäin heikko soveltuen kyllä verkkopelaamiseen, mutta FullHD-kuvan streamaus mm. Zune-palvelusta sekä omalta tietokoneelta ei sillä järin hienosti onnistu. Päivitetty WLAN-adapteri hoitaa sen sijaan streamauksen sekä pelaamisen erittäin hienosti.

Laitetta on testattu Applen Airport Extreme -tukiasemalla (dual-antenni) eikä minkäänlaisia ongelmia ole tullut eteen. Testialueella on langattomia laitteita yhteensä viisi kappaletta (poislukien naapurien wlan-verkot), joista osa käyttää vanhaa G-verkkoa ja osa uutta N-standardia.

Applen Airport Extreme mahdollistaa molempien verkkostandardien samanaikaisen käytön, sillä siinä on kaksi antennia, joista toinen toimii suuremmalla 5GHz taajuudella (N-verkko) ja toinen vanhemmalla 2.4GHz (G-verkko) taajuudella. Tämä mahdollistaa sen, että minkään laitteen läsnäolo samassa WLAN-verkossa ei tiputa verkon suorituskykyä. Ilman tukiaseman toista antennia yhdenkin G-standardia käyttävän laitteen yhdistäminen N-verkkoon tiputtaa verkon suorituskykyä. Siksi kannattaakin varmistaa, että omasta tukiasemasta löytyy kaksi antennia, tai että kaikki kodin langattomat laitteet ovat uutta N-standardia.

Yllätys oli myös se, että noinkin monen langattoman laitteen ollessa samaan aikaan yhteydessä kohinaa ei ilmaantunut. Testin aikana päällä ovat olleet mm. LCD-televisio, vahvistin, Nintendo Wii, Digiboksi, iPhone, Macbook, MacBook Pro, mikroaaltouuni sekä 30W Peavey kitaravahvistin + 2 x langattomia Xbox 360 ohjaimia ja Wiimote.

Yleensä tuollainen elektroniikka (varsinkin kun ne ovat lähellä toisiaan) tuovat hieman häiriökohinaa langattomaan signaaliin, mutta Applen Airport Extreme sekä Microsoftin N-adapteri toimii erittäin luotettavasti keskenään. Myös WPA2-protokollan tuki on hieno lisä, sillä se on tällä hetkellä vahvin WLAN-verkon suojaustapa ja on yleensä vakiona päällä sitä tukevissa laitteissa.

Myös adapterin kantomatka ja seinien läpäisykyky on kasvanut kovemman signaalitaajuuden takia. Kannattaa huomioida, että mikäli N-verkon ominaisuuksia haluaa hyödykseen käyttää se vaatii N-tuen langattomalta tukiasemalta.

Mikäli taloudessa lojuu tukiasema, joka tukee N-standardia uusi N-verkon adapteri on erittäin hyvä hankinta ellei halua vetää verkkopiuhaa konsoliinsa.

Microsoft Wireless N Networking Adapter maksaa noin 80 euroa ja on saatavilla nyt.