Testissä: Xbox Onen TV-viritin

Kirjoittanut: Livegamers

20.07.2015

Livegamers sai testattavakseen viimein myös Suomessa lanseeratun Xbox Onen TV-virittimen. Kuka sellaisen tarvitsee ja tekeekö sillä mitään? Otimme selvää. Microsoftille kiitokset testikappaleesta.
Xbox One TV-virittimen paketin aukaisu on yhtä jännää, kuin minkä tahansa paketin aukaisu. Tällä kertaa sisältö onnistuu kuitenkin yllättämään, vaikka tiedossa onkin, ettei kovin montaa irtonaista osaa vastaan tule. Paketin sisältö koostuu TV-virittimestä, joka on pieni musta mötikkä, sekä USB-johdosta, joka ei pienestä mustasta mötikästä irtoa. Paketin pohjalla on vielä pikaohjekirja, josta selviää melkoinen edessä odottava palapeli. ”Kytke antenninjohto TV-virittimeen ja TV-virittimen USB-liitin Xbox Oneen.”” Huh, onnistuin.

Henkilökohtaisesti katson televisiota todella vähän, jos ollenkaan. Nykyään kuitenkin uutiset löytää netistä ja sarjat katsotaan suoratoistopalveluiden kautta. Asiaa ei myöskään auta internetpalveluita tarjoavan operaattorin estot tai vähintään hankaloittavat toimenpiteet käyttää digiboksia toisen reitittimen kautta. Ei siitä sen enempää, vaan innolla Onen viritin tulille. Ensimmäisenä Onen dashboardille into pinkeänä TV-sovellukseen, jolloin se kehoittaa tarkistamaan, että digiboksi on kytkettynä. Koska en aina ole se penaalin terävin kynä, kesti hetki tajuta mennä määrittämään asetukset ja kanavat OneGuide-sovelluksen kautta. 193 kanavaa löydetty, joista ilmaiskanavia voi katsoa TV-virittimen kautta.

Microsoft mainostaa Xbox Onen TV-viritintä seuraavilla kuudella kohdalla.

Katso TV:tä Xbox Onella: Voit katsoa maksuttomia over-the-air (OTA) TV-kanavia vaihtamatta TV-sisääntuloa. TV kytkeytyy saumattomaksi osaksi pelikokemustasi Xbox Onella ja voit katsoa TV:tä samalla kun odotat moninpeliottelun alkamista. Saat jopa pelikutsut ja ilmoitukset näytöllesi samalla kun katsot suosikkiohjelmaasi.”

Tämä toimii kuten luvattu ja huomasinkin pari kertaa ohittavani seurueen huutelut jäädessäni katsomaan jotain höpöhöpö-realitysarjaa peliä odotellessa. Kun tuli tarve mennä pelin valikkoihin, sai TV-kuvan napattua sivuun, jotta ohjelman jänniä paikkoja ei missaisi. Olihan ukko juuri jäämässä kiinni pettämisestä ja kameraryhmä oli menossa tapaamaan ja…

OneGuide-ohjelmaopas: OneGuide tarjoaa TV-kanavien ohjelmatiedot koko ruudun näytöllä ja lisäksi MiniGuide mahdollistaa pikaisen TV-kanavien tutkimisen. Voit käyttää ohjaamiseen Xbox Onen peliohjainta, mediakaukosäädintä tai ilmaista SmartGlass-sovellusta ohjataksesi OneGuidea ja MiniGuidea.”

Tästäkään osa-alueesta ei moitittavaa löydy, tosin ei mitään sen ihmeellisempääkään. Ohjaimella kanavien selailu ja tulevienkin ohjelmien tarkastelu onnistuu vaivattomasti, lisäksi SmartGlassin kautta tarkastelu ja kanavien vaihtaminen on vieläkin näppärämpää.

Pysäytä TV-kuva, kelaa ja jatka sitä haluttuna hetkenä: Tarvitsetko tauon? Pysäytä TV milloin tahansa ja Xbox tallentaa jopa 30 minuuttia, jotta voit jatkaa katsomista kun palaat takaisin.”

Ohjelman laittaminen paussille ja sen jatkaminen myöhemmin on ollut suoratoistopalveluiden kantava voima ja tämän osittainen samankaltaisuus Xbox Onella voi olla ainakin tv:n suurkuluttajien mieleen. Kävin kesken ohjelman käyttämässä koiran ulkona, jolloin olin noin 20 minuuttia poissa. Palatessani takaisin ohjelma takaisin pyörimään ja mainoskatkot 64-kertaisella nopeudella yli. Jos tarkoitus on jatkaa monta jaksoa tai eri ohjelmia putkeen, niin silloinhan menee aikataulutus poskelleen, mutta sehän on vain itsestään kiinni kuinka katsoa.

Nappaa TV-kuva pelikuvan tai muun sovelluksen viereen: Nappaamalla TV-kuvan voit katsoa TV:tä näytön oikealla reunalla samalla, kun pelaat, skypetät tai käytät muita sovelluksia isolla ruudulla.”

Tästä aiemmin jo mainitsinkin, ja ominaisuus on ihan kätevä. Tarkempaan seuraamiseen se ei oikein sovellu, jos tarkoitus on seurata sarjan juonta ja samalla pelata vaikka sitten moninpeliä. Jonkun tylsän jääkiekko- tai jalkapallo-ottelun tai formula-kisan seuraamiseen sopinee oikein hyvin. Xbox Onen alkutaipaleella testasin TV-ominaisuuksia, jolloin esimerkiksi F1-kisa sopi ihan mukavasti viereen napattuna.

Suosikkikanavat: Rakenna OneGuide-ohjelmaoppaasta sinun näköisesi valitsemalla siihen omat suosikkikanavasi.

Ominaisuus on sitä, mitä kuvaus kertoo. Valitset haluamasi kanavan OneGuiden kautta ja lisäät sen suosikkilistalle.

”Suoratoista TV-lähetys puhelimeen, tablettiin tai tietokoneelle: Sinulla on täysi pääsy OneGuideen ilmaisen Xbox One SmartGlass -sovelluksen kautta, jolla voit tutkia ja vaihtaa kanavia TV:ssäsi sekä myös suoratoistaa TV-kuvaa kotonasi Xbox Onelta yhdelle tai useammalle laitteelle. SmartGlass on saatavilla ilmaiseksi Windowsille, Windows Phonelle, iOS:lle ja Androidille.”

Suoratoisto juuri vaikkapa puhelimen näytölle toimii hyvin. Pieni viive ainakin omalla kohdallani, kun vertasi TV-ruutua ja puhelimen näyttöä, mutta esimerkiksi toisessa huoneessa istuvalle sopii hyvin. Toisen suorittamat toimenpiteet, esimerkiksi kanavan vaihto ja kuvan pysäytys tai kelaaminen vaikuttavat myös toisen kuvaan, joten vaikkapa puolison hermojen raastaminen kesken jännän Salatut Elämät -kohtauksen tuo kaivattua keskustelua ja elämisen ääntä huusholliin.

Kaiken kaikkiaan laite on on miellyttävän helppokäyttöinen. TV-virittimen ohjevähittäishinta 29,90 € ei kaada taloutta, mutta kolmekymppiä pienestä palasesta antenninjohdon ja konsolin välillä kuulostaa hassulta. Mikäli käytettävissä ei ole digiboksia tai haluaa katsoa televisiota pelikonsolin kautta esimerkiksi samalla pelaten tai muuta touhuten, ei laite liikaa tilaakaan vie.

Tarkempaan tuotekuvaukseen voit tutustua täältä.