The Walking Dead: Ep. 5 – No Time Left

Kirjoittanut: Livegamers

27.11.2012

Joulu tuli tänä vuonna hieman aikaisemmin, kun Telltale Games -studio sai puskettua The Walking Dead -pelisarjansa ensimmäisen kauden päätökseen. No Time Left -nimeä kantava päätösjakso on kuin minkä tahansa televisiossa nähtävän sarjan kaudenpäättäjä. Tapahtumat purkautuvat lumipalloefektin lailla, ja vaikka useammat asiat viedään päätökseen, liikkumatilaa jätetään myös jatkolle – ja sitähän on tiedossa.

Niin makaa kuin petaa…

Lee Everettin ja Clementinen matka on tähän mennessä ollut pitkä ja raskas, eikä helpotusta taakkaan tule viidennenkään jakson aikana. Päätösjaksossa selviytyjäpari joutuu jälleen kerran sekä zombien että lajitoveriensa armoille, eikä vaikeilta valinnoilta säästytä tälläkään kertaa. Neljännessä jaksossa koettu huikea tunnelma säilyy, eikä pelaaja saa montaakaan hengähdystaukoa noin kahden tunnin pituisen selviytymisseikkailun aikana. Tuntuu kuin tämän viimeisen jakson aikana Telltale Games olisi vihdoinkin saanut kaikki palaset loksahtamaan kohdalleen, sillä No Time Left ei tunnu pelkästään tarinankerronnan tai tunnelman osalta laadukkaimmalta, vaan myös visuaalinen ja pelimekaaninen toteutus tuntuu hiotuimmalta koko viiden jakson koplasta. Jakson aikana koetut useat yhteenotot elävien kuolleiden kanssa eivät tällä kertaa tuntuneet niin kömpelösti toteutetulta kuin aikaisemmissa osissa – kontrollien sulavuuden ja tarkkuuden osalta siis.

Parannuksista huolimatta The Walking Deadin taisteluosuudet ovat edelleen sen heikointa antia – ei siksi, etteikö ne olisi viihdyttäviä, vaan niissä epäonnistuminen tarkoittaa välitöntä kuolemaa, joka puolestaan tarkoittaa välitallennuskohtaan palaamista. Kymmentuntisen tarinan aikana on erittäin vaikeaa selviytyä ilman ”välikuolemia”, sillä nopeaa reagointia vaativissa tilanteissa pelin tähtäyskontrollit ovat yksinkertaisesti karvan verran liian epätarkasti toteutetut. Saman taistelukohdan toistaminen useampaan otteeseen puolestaan rikkoo pelin luoman tunnelman ja muistuttaa pelaajaa siitä, että kyseessä onkin vain videopeli, eikä kuolemisella näin ollen ole varsinaisesti mitään seurausta.

…to be continued

No Time Left -jakso oli laadukas lopetus loistavalle kaudelle, ja Telltale Games on ainakin minun kirjoissani ansainnut oikeuden kantaa The Walking Dead -tarinan soihtua videopelimarkkinoilla – jopa siinä määrin, että televisiossa pyörivä vastine voisikin ottaa oppia interaktiiviselta veljeltään. Päätösjakson emotionaalinen lataus oli yksinkertaisesti sellaista luokkaa, että kuivimmatkin silmät meinaavat alkaa lasittumaan loppukohtausten aikana. Erityiskiitosta täytyy antaa Melissa Hutchisonin loistavalle työlle Clementinen äänenä ja varsinkin päätösjakson koskettavasta suorituksesta.

Kauden loppuminen ja tieto jatkosta toi mukanaan myös uuden dilemman: aloittaako pelaamaan loistavaa tarinaa uudestaan alusta vai pysyäkö uskollisena alkuperäisille valinnoille ja odottaa kakkoskautta? Telltale Games -studion pelinkehitystyylin tietäen ensimmäisen kauden valinnat tulevat varmasti vaikuttamaan kakkoskauden tapahtumiin, joten ehkä odotus palkitaan.

Alla olevasta videosta voit katso No Time Left –jakson trailerin: