Valokeilassa: Mosse

Kirjoittanut: Livegamers

17.04.2010

Hetken huilimassa ollut Valokeila palaa nyt entistä ehompana! Tällä kertaa Darienin talkshow’ssa esiintyy LG-veteraani Mosse.

Morjesta vaan, Mosse! Sinut on valittu Valokeilaan ja aivan syystä: olet ollut Livegamersin jäsen päivämäärästä 27.9.2003 asti, olet kirjoittanut keskustelupalstalle peräti 4019 viestiä ja sinulla on omien tietojeni mukaan eniten käyttäjäkommentteja (587). Anteeksi lukijat, mutta minun on nyt pakko kysyä – miltä nyt tuntuu?

Oikein hyvältähän tämä tuntuu. Olo on verrattaessa kahden alastoman ihmisen intiimiin kohtaamiseen. Toivottavasti noi keskustelualueen kirjoittelut ovat olleet pääsääntöisesti klaanin sisäisissä keskusteluissa. Käyttäjäkommentteihin kun ei itse voi vaikuttaa, niin paha mennä sanomaan mitään.

Lähes seitsenvuotisen sivustolla olemisesi aikana on tapahtunut varmasti vaikka ja mitä. Vielä ennen vuotta 2007 keräsit jonkin verran miinuksia ja varoituksia Ylläpidolta. Nyt olet ollut jo yli kolme vuotta ilman merkintöjä LG-rikosrekisteriin. Kertoisitko hieman ajastasi sivustolla ja suhteestasi Livegamersiin?

Ajan kuluessa olen ilmeisesti alkanut ymmärtää, että mikä on oikein ja mikä väärin. Hullut angstivuodet ovat takanapäin, mutta hetkeäkään en vaihtaisi pois. Livegamers sivustona on tarjonnut pelkästään hyvää. Olen saanut täältä loistavia uusia kavereita ihan normi elämäänkin. Suuri kiitos kuuluu teille vapaaehtoisille sivuston ylläpitäjille sekä moderaattoreille.

Milloin varsinaisesti aloitit livettämisen ja kuinka löysit Livegamersiin?

Liven ihmeelliseen maailmaan pääsin hyvän ystäväni Stuxin (Housu-Samulin) avustuksella. Livegamerssia suositteli sama mies. Sillon LG oli vielä tuiki tuntematon, niin kuin livekin.

Mikä on gamertagisi (remosse) ja käyttäjänimesi (Mosse) tarina?

Hmmm… ”uusi” tagini juontaa juurensa vanhaan Mosse-tagiin. Oli vuoden tauko livettämisestä henkilökohtaisten syiden takia, ja vanha tagi oli tauon jälkeen varattu tai jotain vastaavaa. Piti siis uusi keksiä. Keksimiseen piti kehitellä pienimuotoinen kisa, johon sivuston käyttäjät saivat osallistua. Kriteerinä oli, että sana ”Mosse” piti olla tagissa. Nimessä ”re” tulee sanoista ”paluu” [Return, toim. huom.] sekä ”remote”. Paluu, koska kyseessähän oli toinen tuleminen Liveen. Sekä Remote, joita tykkäsin käyttää Rainbow Six -pelisarjan ensimmäisessä Xbox-pelissä lähes kilpakumppanien raivostumismittarin ääripäähän asti. Ja ”mosse” tulee tuttavan romusta autosta; baari-illan jälkeen tulin kotia päin ja pelinimi oli keksittävä. Parkkipaikalla oli vuoden -78 valkoinen Mosse. Siitä oli potkittu ikkunat sisään ja kumit puhkottu. Siitä se idea sitten lähti.

Olet käsitykseni mukaan kuulunut jo pitkään PURE NUDITY -nimiseen klaaniin. Millä mielellä klaaninne pelaa ja millainen on ollut yhteinen taipaleenne?

PURE NUDITY on todella rakas minulle, ja pääsykriteerit ovat jokseenkin kovat. Tämän takia meistä on tullut tiivis kaveriporukka. Klaanin toimintaperiaate on yksinkertainen: kunnioita vastustajaa ja pidä hauskaa. Vuodet ovat menneet nopeasti, kuin siivillä. Alkuaikoina oli paljonkin vaihtelua rivistöissämme, mutta kokeilujen kautta on meille muodostunut todella tiivis porukka. Esimerkkinä voin antaa vaikka jokakeväiset ”Anan talkoot”. Parikymmentä klaanilaista tarttuu talikkoon ja kottikärryihin, ja sitten luodaan Anan hevostalleilla paskaa. Siinä jos missä haetaan yhteishenkeä. Paintball-sodat ovat toinen ääripää, aina on ollut hauskaa, ja kotiin kun tulee, niin hyvillä mielillä voi boksin avata.

Minkä luulet olevan valtavan Livegamers-suosiosi salaisuus? Muistan ajan, kun käyttäjäkommenttien mukana annettiin aina vihreä, keltainen tai punainen naama. Olit jo tuolloin positiivisten kommenttien kärjessä. 🙂

Todella vaikea vastata tähän kysymykseen. Harmitti, kun ne naamat poistuivat uudistuksen myötä. Silloin ainakin tiesi tehneensä jotakin oikein tai väärin. Mitä noihin kommentteihin muuten tulee, niin en minä jaksa ottaa paineita onnistumisista. Mulle riittää se, että pääsee höpöttelemään toisten kanssa. Ja toisaalta, jos on ollut huono päivä, niin Live pysyy kiinni.

Erinomainen politiikka! Tuosta voisi moni ottaa mallia…

Livegamers-frendilistasi on pitkä kuin nälkävuosi. Olet käsittääkseni tavannut monia livettäjiä myös Liven ulkopuolella?

Jos seitsemän vuotta on näissä ympyröissä ollut, niin kavereitakin tulee, jos sitä haluaa. Mun mielestä on myös mukavaa nähdä kasvotusten pelaajan kanssa. Tämän takia en ujostele kysyä tapaamisia. Kamulistassa 90 % on niitä, kenet olen livenä nähnyt. Mahtavia persoonia!

Milloin aloitit peliharrastuksesi ja mitä pelivälineitä olet peliaikanasi omistanut? Entä millainen merkitys pelaamisella on ollut elämässäsi? Kuinka paljon pelaat nykyään?

En ole ikinä ollut innostunut itse pelaamisesta (yksin). Joskus pentuna sain Commodore 16 -tietokoneen, jossa oli Commando-peli. Ei iskenyt.
Joululahjaksi sain 8-bittisen Nintendon, jossa oli Mario-peli ja Duck Hunt. Ei iskenyt.
Hommasin Xboxin ja Liven… Iski niin perkeleesti, eli kun on vuorovaikutusta pelissä, niin se on mun juttu. Itse pelillä mitä pelataan ei ole niin väliä. Onneksi sentään ensimmäinen Xbox-pelini oli Ghost Recon. Pääs jauhaa paskaa ja räiskimään, just mun juttu. Valitettavasti pelaaminen on jäänyt vähemmälle, koska avovaimoni luokse muuttamisen jälkeen elämän prioriteetit ovat muuttuneet. Olen myös huomannut, että on kiva herätä astumatta tyhjien kaljapullojen ja muiden roskien päälle. Silloin kun on aikaa pelata, niin emäntä sen ymmärtää ja saan siitä ottaa kaiken irti.

Mitä muuta teet vapaa-ajallasi? Millainen Mosse on siviilissä?

Niin noh… Vapaa-aikahan menee juuri nyt tällä hetkellä lähes täysin pentukoiran kouluttamiseen. Hommattiin avovaimon kanssa monirotuinen koiranpentu. Haastetta riittää, kun koirassa on beaglea, collieta ja isä on tuntematon. Emo oli viikon ollut karkuteillä ja tuli tiineeksi: pentu on oikea ”koko kylän projekti”. Koiran kanssa saa sovelletettua lenkkeilyä kivasti. Reserviläistoiminta on intin jälkeen kiinnostanut ja se on veressä edelleen. Siviili-Mosse on rennon rempseä ja inhoaa laiskottelua.

Kertoisitko hieman millainen koulutus- tai työtausta sinulla on?

Kouluttauduin Järvenpään ammattioppilaitoksessa koneistaja-asentajaksi. Kahden vuoden rupeaman jälkeen – ja vaikka todistus oli mitä oli –, niin töitä on kyllä metallialalla riittänyt. Ensimmäisen työpaikan sain 1999. Yhden ”tasa-arvokurssin” ansiosta olin siellä ainut mies (poika). Kurssin aikana minusta koulittiin ohutlevyseppä ja yht’äkkiä olinkin tekemässä loistoristeilijöihin ohjauspulpetteja. Homma alkoi toistaa itseään, ja päätin vaihtaa maisemaa. Maisema muuttui vapaaehtoisen maanpuolustuskurssin seurauksena. Meni pari viikkoa, ja olinkin viimeistelijä sekä plasmaleikkaaja; plasmaleikkaaja-nimikkeen laitan vieläkin kaiken maan lippuihin ja lappuihin. Tampereelle muuttamisen jälkeen olen ollut eräässä tamperelaisessa sairaalassa ”nuorempana ammattimiehenä” eli hitsailemassa, tekemässä talonmiehen huoltotöitä ja höpöttelemässä vanhuksille. Oikein antoisaa.

Hatanpään sairaalassa siis hitsailen, teen talonmiehen huoltotöitä ja höpöttelen vanhuksille.

Entä millaista musiikkia kuuntelet?

MP3-soittimessa on vuosia soinut Sentenced ja Metallica. Suomipoppi toimii vain 07.00–10.00 arkiaamuisin; kiitos siitä kuuluu mainiolle Aamulypsylle ja Jaajon mahtaville jutuille.

Nimeäisitkö viisi elämässäsi tällä hetkellä pinnalla olevaa asiaa.

1. Avovaimo Satu
2. Nuka (meidän ”pienehkö” termiittikoira)
3. Läheiset
4. Ensimmäinen yhteinen oma asunto
5. PURE NUDITY

Palataanpas sitten taas pelimaailman pariin. Mitä pelejä nykyään pelailet?

Avaan boksin ja katselen, mitä muut pelailee. Uusi Codi on ihan kivaa pauketta, ja Suomi-livettäjät ovat aina olleet mahtavaa seuraa.

Entä mitä pelejä odotat juuri nyt?

En odota mitään peliä tällä hetkellä. Liian vaikeiksi ovat tälläiselle old school -livettäjälle pelit menneet: on perkkejä, classeja, nuubituubia sun muuta erikoista. Ennen pärjättiin pelkillä chitseillä…

Ja sitten yksi lempikysymyksistäni. Eli voisitko nimetä vaikkapa seitsemän lempipeliäsi vuosien varrelta? Perustelut ovat enemmän kuin tervetulleita.

1. Rainbow Six 3
Parasta viihdettä pieniin kenttiin. Seura on/oli parhautta. Ainoa Live-peli, jota osasin vissiin pelata. Kova ikävä Suomi-servuja. Vanha kaupunki, teinimappi ja rappuralli… Aah.

2. Ghost Recon: Island Thunder
En kuuna päivänä ole saanut vastaavia pelkotiloja pelien parissa. Tässä pelissä syke nousi, kun tiesi, että kysessä on laaki ja vainaa. Killi ja Kille hallitsivat tätä peliä.

3. LEGO Indiana Jones
Kiva koko perheen peli. Illat kuluivat rattoisasti tehtäviä ratkottaessa.

4. Call of Duty 4
Tässä pelissä sai tutustua uusiin Suomi-pelaajien sukupolveen kiitettävän paljon. Viuhkamiinat poksuivat ja konekivääri lauloi.

5. Me And My Horse 2
Achievement-horolle pakko-ostos!

6. Worms
Söpöilyä koko rahalla.

7. Battlefield 2
Pelkästään yksinpeliä olen vissiin kokeillut. Tykkäsin. Munakasta meininkiä.

Onko Live-aikanasi tapahtunut jotain hauskoja kommelluksia, joista haluaisit kertoa?

Ymmärrän ”Live-ajan” kokonaisuutena, eli peleissähän sattuu ja tapahtuu aina, mutta tapaamiset ovat koko Liven suola. Kaikkea ei saa paljastaa, mutta olen kerran tsiitannut; onneksi se tapahtui Ghost Recon -pelissä, kun ammuttiin botteja. Huonolla englannin kielen taidolla sekä ymmärryksellä piti peruuttaa johonkin talon sisään, kyllä nyt hävettää! Nykyään puhun melkein sujuvaa lontoota: Live opettaa, koulussa en oppinut tämänkään vertaa.

Entä millaisia terveisiä tahtoisit lopuksi lähettää Livegamersin väelle? =)

Nauttikaa elämästä. Elämää on netinkin ulkopuolella. Seitsemän vuotta mennyt tällä sivustolla, eikä mieleen tule kuin ydintuho, joka tämän päättäisi.

Kiitos kattavasta ja mielenkiintoisesta haastattelusta!