Vuoden 2012 parhaat NPC:t

Kirjoittanut: Livegamers

17.12.2012

Lista on täysin subjektiivinen, yhden ihmisen mielipidettä edustava ja rajoittuu luonnollisesti niihin vuonna 2012 julkaistuihin peleihin, joita olen itse pelannut. Monia hienoja hahmoja jäi varsinaisen TOP 3 -listan ulkopuolelle, joten älkäämme unohtako myöskään seuraavia tutustumisen arvoisia tyyppejä: Dunwallin kuseskelevat vartijat, Dishonored (aiheuttaneet useampia naurukohtauksia kesken pelin); Clementine, The Walking Dead (todella vaikuttava, taidokkaasti luotu lapsi-NPC, johon oikeasti kiintyy); Ellie, Borderlands 2 (tällä autotytöllä on asenne kohdallaan!) sekä Augus, Asura’s Wrath (is a f*cking nutjob!).

3. Grunt, Mass Effect 3 (ja Mass Effect 2)

”I don’t need luck, I have ammo”

Kolmannelle sijalle nousee Grunt. Tämä äkkipikainen, tappelua rakastava krogan esiteltiin ensimmäisen kerran Mass Effect 2:ssa. Shepard pelasti poloisen koeputki-kroganin, genophagelle immuunin väkivaltakimpun, tankista, jossa se oli kasvatettu. Grunt liittyi Shepardin miehistöön, ja Shepard auttoi tätä läpäisemään kroganien rankat siirtymäriitit ja tulemaan täysivaltaiseksi kroganiksi. Kolmososassa Gruntilla on jo oma, menestynyt komppania, ja hänestä on tullut kunnioitettu sotasankari.

Grunt on voiman ja väkivallan perikuva, taitava ja peloton taistelija, jonka oli kuitenkin koeputkilapsuutensa takia vaikea sopeutua ”oikeiden” kroganien joukkoon. Tappelunhimostaan ja itsehillintäongelmistaan huolimatta minuutensa kanssa painiskeleva Grunt aiheutti ME2:ssa helposti awww-reaktoita, mutta kolmososassa sitä vaan tuntee valtavaa ylpeyttä vanhan sotakaverin saavutuksista ja ihailee tämän kasvua kroganina, soturina ja ystävänä. Grunt taistelee lojaaliutensa ansaitsevien rinnalla (tai edessä) katkeraan loppuun asti ja on valmis vaikka kuolemaan näiden puolesta. Gruntin hahmossa hienointa onkin tämän kehitys holtittomasta tappokoneesta arvostetuksi komppaniapäälliköksi.

2. Granny Rags, Dishonored

”I think the little birdies are sad today”

Kakkossijalta löytyy Dishonoredin Granny Rags. Granny Rags on totaalisen karmiva hahmo, jonka synkkä persoona ja menneisyys paljastuvat pelaajalle pikkuhiljaa. Aluksi hän vaikuttaa lähinnä hiukan omituiselta, linnuille höpöttelevältä sokealta mummelilta, mutta tässäkin tapauksessa ulkonäkö pettää. Granny Rags, oikealta nimeltään Vera Moray, oli kerran kaunis ja rikas aristokraatti, jonka elämässä riitti kimallusta, kosijoita ja upeita juhlia. Ikivanhoista Pandyssian mantereen palvontamenoista ja legendoista kiinnostunut Moray onnistui saavuttamaan kuolemattomuuden mutta menetti samalla järkensä ja myöhemmin näkönsä.

Ensitapaamisella Granny Rags pyytää viattoman oloisesti pelaajaa hankkiutumaan eroon muutamasta ovensa takana mekastavasta herrasmiehestä. Pikkuhiljaa vanhan naisen pyynnöt kuitenkin lisääntyvät ja muuttuvat toinen toistaan kammottavimmiksi. Jos Granny Ragsin kanssa ei pidä varaansa, saa pian huomata tahranneensa kätensä hyvinkin monen dunwallilaisen vereen. Granny Ragsin surullinen tarina symboloi hienosti myös sitä syvän mustaa epätoivoa ja lohduttomuuta, johon Dunwall on riehuvan ruton ja keisarinnan murhaa seuranneiden synkkien aikojen myötä vaipunut.

Granny Ragsista puhuttaessa ei voi myöskään sivuuttaa upeaa Susan Sarandonia, jonka kaikin puolin onnistunut ääninäyttely tuo hahmolle juuri oikeanlaista herkkyyttä ja karmaisevuutta.

1. Tiny Tina, The world’s deadliest 13 year old, Borderlands 2

”You are cordially invited, BITCH!!!!”

Ykköspaikan NPC-listalla nappaa ylivoimaisesti Borderlands 2:n Tiny Tina, 13-vuotias maaninen räjähde-ekspertti, joka latelee korvia kuumottavia murhanhimoisia räävittömyyksiä ja asustelee pehmolelujensa ja pommiensa kanssa luolaan rakennetussa työpajassa. Tinan hieman epätavalliselle esiteini-ikäisen käytökselle on kuitenkin syynsä. Ihmiskauppaan erikoistunut Psycho nimeltä Flesh Stick diilasi Tinan ja tämän vanhemmat ihmiskoekaniineiksi Hyperionille. Vanhemmat saivat slagia suoneen ja jäivät sille tielleen, mutta Tina onnistui pakenemaan.

Tinan ääninäyttelystä on vastuussa Ashly Burch, nainen hulvattoman Hey Ash Watcha Playin’ – sivuston takana. Huhujen mukaan Tinan persoona on saanut enemmänkin vaikutteita Ashlysta, (joka sattuu muuten olemaan Borderlands 2:n yhden käsikirjoittajan Anthony Burchin sisko), mitä ei ole lainkaan vaikea uskoa muutaman HAWP-episodin katsomisen jälkeen..

Ensikohtaamisen perusteella Tina on valtavan hauska hahmo, jonka sekaville, kuolemaa ja väkivaltaa pursuileville umpikreiseille jutuille ja ihanalle äänelle ei voi olla menettämättä sydäntään. Todella hienon ja vaikuttavan hahmosta tekee kuitenkin sen henkilöhistorian mukanaan tuoma syvyys. Pelin edetessä käsitys tästä häiriintyneestä ja rähjäisestä 13-vuotiaasta pomminrakentajasta alkaa pikkuhiljaa muuttua, kun Tinan traaginen menneisyys alkaa paljastua. Sääliä vanhempansa hirvittävällä tavalla ihan liian nuorena menettänyttä Tinaa ei kuitenkaan voi. Mimmi on hulluudestaan huolimatta (tai juuri sen ansiosta) kick-ass selviytyjä, ystäviään kohtaan lojaali, briljantti räjähde-ekspertti ja todella innovatiivinen kostaja. Tina on myös oikein virkistävä poikkeus pelimaailman naishahmojen joukossa. Hän on kaikkea muuta kuin eteerinen kaunotar, joka täytyy pelastaa pulasta, tiukkaan nahkapukuun pukeutunut megatisseillä varustettu seksipommi tai matalaääninen butch-soturi. Ei, Tina on Tina, ja juuri omana rupisena itsenään, likaisine mekkoineen, teekutsuineen ja pupupommeineen, aivan loistava. Voisinpa jopa väittää, että Tiny Tina on yksi kaikkien aikojen parhaista NPC:istä. Ikinä.