World of Tanks pikaopas

Kirjoittanut: Livegamers

23.07.2015


World Of Tanks voi antaa sekavan ensivaikutelman. Kaaoksessa on kuitenkin järjestys, jota yritetään nyt selventää.

KÄYNNISTYSRUUTU

Pelin aloitusruutu on jaettu useampaan elementtiin. Siirtyminen eri elementtien välillä onnistuu ohjaimella.

Pääpelin käynnistys onnistuu näytön vasemman reunan ikkunasta.
Ennen siirtymistä pääpeliin kannattaa tutustua myös muihin elementteihin. Näytön oikea reuna on varattu Wargaming.netin tiedotteille ja uutisille.

Keskeltä ylimpänä löytyy minipeli, jota pääsee pelaamaan odotellessaan pääpelin latautumista tai muutenkin niin halutessaan. Minipeli on ylhäältäpäin kuvattu tankkitaisto. Minipelin alta löytyy mahdollisuus valita peliserveri.

Peliserverin valinta kannattaa jättää Autolle. Joskus kuitenkin voi tulla eteen tilanne jolloin ei pääse peliin. Niissä tapauksissa voi käydä kokeilemassa muita servereitä. Serverin valinnan alta löytyy työkaluja sisällön optimointiin. Jos tuntuu siltä, että on viimeisten joukossa pääsemässä peliin, kannattaa kokeilla optimointia.

Pääpelin voi käynnistää, kun aloitusruudun alaosan vihreä latauspalkki on latautunut loppuun. Toisinaan suurempien päivitysten yhteydessä peli sallii pääpelin pelaamisen ennen palkin latautumista loppuun asti. Silloin latauspalkissa on palkin alkuvaiheessa Play-tekstillä varustettu viiva. Kun lataus on ylittänyt tuon viivan, pääsee pelaamaan alimman tason eli Tierin tankeilla.

Muutama perusasia on hyvä tietää ennen siirtymistä itse World of Tanks -peliin.

SYMBOLIT JA VALUUTTA

Nimensä mukaan pelin pää-osassa ovat tankit. Tankkityyppejä on 4 ja tasoja 10. Tasoja kutsutaan nimellä Tier, ja niiden tunnuksina käytetään roomalaisia numeroita eli Tier I-X. Mitä suurempi Tier, sen tehokkaampi tankki. Näin siis periaatteessa, tankkien ominaisuuksien sisältä löytyy eroja. Myös mitä suurempi Tier, sen kalliimpi tankki ja sen arvokkaampaa sen käyttö on. Suurimpien Tierien yksi ammus saattaa maksaa enemmän kuin koko alemman Tierin täysin kehitetty tankki.

Tankkityypit ovat:

Light Tanks, symboli salmiakkiruutu.

Kevyt tankki, pääpaino pelissä on toimia tiedustelijana (scout) eli paljastaa muille oman puolen pelaajille missä vastapuolen tankit sijaitsevat. Yleensä nopeita, mutta heikolla panssarilla ja tulivoimalla varustettuja ketteriä tankkeja.

Medium Tanks, symboli kahteen osaan jaettu salmiakkiruutu.

Keskiluokan tankki, tankkipelin yleistankki. Voidaan pelata hyökkäävällä tyylillä, käyttää taktisesti sivusta yllättämään tai tiedustelijana. Tulivoimaltaan ja panssaroinniltaan kevyttä tankkia kestävämpi.

Heavy Tanks, symboli kolmeen osaan jaettu salmiakkiruutu.

Raskas tankki, hyökkäysvaunu. Luokassa vahvimmat panssarit ja suuri tulivoima, vauhdissa yleensä hitaampia kuin kevyet ja keskiluokan tankit. Pelissä pääpaino hyökkäyksessä.

Tank Destroyers, symboli kärkikolmio.

Tankintuhoajat, pelin tarkka-ampujat. Edessä yleensä hyvä panssari, takaa ja sivuilla heikompi. Tulivoimainen ja tarkka. Muiden tankkien takana antamassa suojatulta, hyvä tykistön suoja. Melko nopeita liikkumaan, suurimmalla osalla tykin liikkuvuus rajoitettu joten tähtääminen vaatii toisinaan myös tankin liikuttamista.

Artillery, symboli neliö.

Tykistö. Melko heikosti panssaroituja, tulivoimaisia ja hitaita. Vahvuus kantamassa. Pelaaminen erilaista kuin muilla johtuen tähtäämisestä. Tähtäys tapahtuu ylänäkymästä.

VALUUTTA

Peli on Free-to-Play, mutta pelissä itsessään esiintyy useampaa valuuttaa.
Peliä voi pelata ilmaiseksi tai ostaa määräaikaisen Premium-jäsenyyden. Premium-jäsenet ansaitsevat ilmaispelaajia enemmän pelissä valuuttaa.

Gold

Kulta. Saa harjoitteluosion suorittamisesta ja satunnaisesti voi saada muustakin, mutta pääsääntöisesti ostettava rahalla pelin sisäisestä kaupasta. Kullalla voi ostaa erikoistankkeja tai sitä voi vaihtaa hopeaan.

Silver

Hopea. Päävaluutta. Ansaitaan peleistä tai vaihtamalla kullasta. Tarvitaan kun ostetaan tankkeja, päivityksiä ja varusteita.

Tank XP

Hopeatähdet. Ansaitaan pelaamalla. Näitä tarvitaan avaamaan päivityksiä ja uusia tankkeja. Käytettävissä vain sillä tankilla, jolla ansaittu.

Free XP

Kultatähdet eli vapaat pisteet. Ansaitaan kuten hopeatähtiäkin pelaten (5 % maksetaan kultatähtinä), mutta voidaan käyttää avaamaan päivityksiä ja tankkeja mille tahansa tankille.

VARIKKO

Kun pääpelin käynnistää, ensimmäinen näkymä on Varikko (Garage).
Varikko on jaettu useampaan välilehteen, joilla on eri tarkoituksia. Välilehtien välillä navigoidaan vasemmalla ja oikealla puskuripainikkeella (LB ja RB).

Perusvarikkonäkymän oikeassa reunassa näkyvät aktiiviset operaatiot (Ops). Kun pelataan ryhmässä, oikeassa reunassa näkyy ryhmän jäsenien nimet, valittu tankki ja mikin tila. Oikeassa yläreunassa näkyvät omistetut valuutat. Hopeatähdet eivät näy, koska ne ovat tankkikohtaisia.

Keskellä näkyy valittu tankki ja oikeassa reunassa näkyy valitun tankin tiedot. Tankin tietojen alla vasemmalla näkyy tankin miehistön osaamistaso ja taidot.

Alareunassa näkyvät tallipaikat ja omistetut tankit. Jokaisen tankin kohdalla näkyy tankkikuvassa tallinauhassa tankin yläpuolella luokka ja nimi. Taustana on tankin maan lippu ja alareunassa näkyy, onko tankilla pelikertoimia jäljellä sekä paljonko tankilla on hopeatähtiä. Jos tankin luokan ympärillä on kultainen laakeriseppele, tankki on Premium-tankki. Premium-tankki on tankki, joka on täysin päivitetty.

Tässä vaiheessa on hyvä käydä tarkistamassa pelin asetukset.

ASETUKSET

Ohjaimen Start-nappulan painallus avaa Menun. Sieltä valitaan Options. Täältä käsin voi muuttaa ohjainherkkyyttä, näppäinasetuksia ja muita pelin asetuksia.

B-nappäimellä pääsee palaamaan Varikolle.

TANKIT

OSTAMINEN

Siirrytään Tankit (Tanks) välilehdelle puskuripainikkeiden avulla.

Pelin alussa tarjolla on Tier 1 -tankkeja. Kun peliä pelaa, ansaitsee valuttaa ja voi päivittää ja ostaa uusia tankkeja.

Maan valinta tankkipuussa onnistuu vasemmalla tatilla tai nuolinäppäimillä.
Sivusuunnassa näkyvät eri tankkiluokat. Nuolet tankkien välillä kertovat, mikä tankki on kehityspuussa avattavissa seuraavana, kun edellinen tankki on tarpeeksi kehitetty ja tähtiä ansaittu riittävästi.

Jos tankki on harmaana, ei kyseistä tankkia voi hankkia. Tankin hankinta on kaksivaiheinen. Ensin pitää lunastaa osto-oikeus tankkiin hopeatähdillä (tai käyttämällä kultatähtiä tai hopea- ja kultatähtien yhdistelmää).
Tarvittavien tähtien määrä näkyy tankin kuvassa (vihreällä pohjalla jos tankkiin on lunastusoikeus). Kun tähtiä on tarpeeksi, navigoidaan vasemmalla tatilla tai nuolinäppäimillä halutun tankin kuvan päälle ja vahvistetaan lunastus A-näppäimellä.

Kun tankki lunastettu, pitää se vielä maksaa hopealla. Tarvittava hopeamäärä näkyy lunastetussa tankissa ruskealla pohjalla, samassa kohdassa, jossa näkyi lunastukseen tarvittavien tähtien määrä.

Nyrkkisääntönä voi antaa, että mitä isompi Tier, sen enemmän tarvitaan tähtiä lunastamiseen ja hopeaa ostamiseen. Suurimmissa Tiereissä tarvittavan hopean määrä on miljoonia. Osa tankeista on ostettavissa vain kullalla. Tällaisten tankkien kohdalla tarvittava kultamäärä ilmoitetaan samassa kohdassa kuin muutkin valuuttatarpeet.

KEHITTÄMINEN

Kun tankki on ostettu, pitää sitä kehittää, jotta avautuu oikeus lunastaa korkeamman Tierin tankki. Tankkipuussa siirrytään halutun tankin kohdalle ja valitaan Paketit (Packages) eli X-näppäin.

Tankkien kehittäminen noudattaa samoja periaatteita kuin tankin hankinta. Tähdillä hankitaan lunastusoikeus päivitykseen ja hopealla hankitaan päivitys itselle. Päivitykset vaihtelevat tankeittain ja osto-oikeus ylempään Tieriin voi aueta ennen kuin kaikki päivitykset on lunastettu. Jos tankille lunastaa kaikki päivitykset, saa se Premium-statuksen.

Liikkumalla päivitysten päällä saa lisätietoa päivityksen sisällöstä. Y-näppäin kertoo vielä yksityiskohtaisemmin päivityksestä. Symbolit vasemmalla kertovat miten päivitys muuttaa tankin ominaisuuksia. Risti kuvaa terveyttä (Health), miekka hyökkäystä (Attack), Kilpi suojaa (Armor), nuolet nopeutta (Speed) ja kiikarit näköetäisyyttä (Recon). Samat symbolit näkyvät myös varikkonäkymässä valitun tankin kohdalla.

MIEHISTÖ

Kun tankki on hankittu, pitää siihen värvätä miehistö. Miehistön voi siirtää edellisestä tankista tai voi värvätä uuden. Jos siirtää edellisen tankin miehistön uuteen tankkiin, etuna on että miehistö on yleensä osaavampaa kuin täysin uusi miehistö. Miehistön saa värvättyä kun valitsee tankin tallinauhasta Varikko-välilehdellä ja painaa X-näppäintä.

Siirrytään Crew-kohtaan valintanauhassa ja painetaan A-näppäintä.
Yleensä tarjolla on kolme suositeltavaa vaihtoehtoa, mutta niiden lisäksi voi valita muunkin miehistön. Jos miehistö on ollut jo aikaisemmin käytössä, tuo se mukanaan opitut erikoistaidot, mikäli sillä sellaisia on.

Voi siis valita jonkun ehdotetuista tai valita kohdan Recruit a Crew, jolloin saa täysin uuden miehistön ja ehdotetut jäävät käytettäväksi joko siihen tankkiin, jossa ovat nyt tai valittavaksi myöhemmin.

Perusmiehistön (Rapid Course) osaamistaso on 50%, mutta se on ilmainen. Seuraava taso (Regimental School) osaamistaso on 75% ja maksaa 70 000 hopeaa. Korkein taso (Tank Academy) on täysin koulutettu miehistö, hinta 700 kultaa.

Miehistön taidot kasvavat pelatessa. Mitä osaavampi miehistö, sen paremmin se toimii tankissa ja osumatarkkuus, miehistön kestävyys, korjausnopeus kasvavat. Kun miehistön taso nousee 100 prosenttiin, miehistölle voi valita erikoistaidon samasta kohdasta, jossa miehistön valinta tapahtuu. Kun valittu erikoistaito on päivittynyt pelaamalla täyteen, voi valita seuraavan taidon kehitykseen.

TARVIKKEET, VARUSTEET JA KUSTOMOINTI

Samasta kohdasta, jossa sai värvätä miehistön, löytyy myös muuta hyödyllistä. Varikon kautta siis Packages eli X-näppäin avaa lisää valintoja. Näin pääsee päivittämään aktiivista tankkia, värväämään ja kehittämään miehistöä, mutta myös varustamaan tankkia muutenkin.

Taistelussa voitto voi olla pienestä kiinni. Omat mahdollisuudet paranevat ottamalla mukaan varusteita, hankkimalla tankkiin varusteita tai kustomoimalla tankkia. Vaahtosammutin sammuttaa tulipalon, korjaussarja korjaa rikkoutuneen telaketjun nopeasti, Cola-juoma piristää miehistöä. Naamioväritys heikentää havaittavuutta.

Supplies-kohdassa voi valita tankkiin mukaan tarvikkeita. Kannattaa olla tarkkana; käyttö maksaa, ellei ole ansainnut pelissä varastoon kyseistä tarviketta. Samasta kohdasta saa ostettua myös erityyppisiä ammuksia, joita pystyy käyttämään taistelussa. Huomaa, että tarvikkeissa on mahdollisuus laittaa rasti kohtaan Auto-supply, jolloin peli automaattisesti täydentää tyhjentyneen tilalle uuden, kun peli on loppu. Jos siis ihmetyttää, minne ne hopeat häviää, niin syynä saattaa olla tuo valinta. Itse pelissä tarvikkeiden käyttö onnistuu X-, Y- ja B-näppäimillä (ruudun alareunassa näkyy, minkä näppäimen takana on mikäkin tarvike). Osa tarvikkeista toimii myös automaattisesti ilman, että pitää valita.

Varusteilla eli Equipment saa lisäetua puolelleen. Likinäköisen miehistön saa huomaamaan viholliset helpommin kiikareiden avulla, naamioverkko taas vastaavasti piilottaa omaa tankkia. Muitakin vaihtoehtoja löytyy. Osa varusteista on hyvinkin hintavia, mutta ne voi myydä pois jos luopuu tankista. Sekä tarvikkeita että varusteita saa hankittua käyttöönsä navigoimalla tyhjään (tai jos haluaa vaihtaa, jo valittuun) kohtaan omissa näytöissä ja painamalla A.

Kustomointi(Custom)-kohdassa voi valita eri maalauksia ja tarroja tankkiin. Hinnat vaihtelevat sen mukaan, kuinka pitkäksi aikaa itselleen lunastaa kustomoinnin.

KULLAN MUUNTO KULTATÄHDIKSI

Kustomoinnin vieressä löytyy kohta Convert XP. Siellä saa kullan muunnettua kultatähdiksi tankkien hankintaa varten.

MYYNTI

Jossain vaiheessa tallipaikat täyttyvät ja tilaa tarvittaisiin. Tallipaikkoja voi ostaa rahalla (kullalla) tai vapauttaa myymällä tankkeja. Valintanauhan viimeinen vaihtoehto Convert XP:n jälkeen onkin Sell. Tankin myynti on hyvin yksinkertainen prosessi: navigoidaan vain kohtaan Sell ja painetaan A-painiketta. Tankista saa maksun ja tallipaikka vapautuu seuraavalle tankille.

OPERAATIOT

Palataan takaisin Varikolle ja siirrytään oikealla puskuripainikkeella Ops-välilehdelle. Ennen pelaamisen alkamista kannattaa valita operaatiot aktiiviseksi.

Pelissä on tarjolla eri operaatioita, joilla saa ansaittua hopeaa, hopeatähtiä, kertoimia tai tarvikkeita. Onpa tarjolla välillä jopa Premium-jäsenyyttä määräajaksi. Pelissä on automaattisesti päällä yksi pääoperaatio, minkä lisäksi avoimista vaihtuvista operaatioista voi itse valita 3 operaatioita aktiiviseksi. Kun operaatiossa määritelty tehtävä on suoritettu, saa operaation palkinnon.

Kannattaa lukea operaatiot läpi ennen valitsemista, osa vaatii esimerkiksi tehtävän suorittamista tietyllä tankkiluokalla, joka ei välttämättä ole itsellä auki. Operaatiot yleensä vaativat Tier III-IX -tankin eli alemmille Tiereille ei juuri operaatioita ole. Vain jotkut pääoperaatiot saattavat laskea alempien Tierien suoritukset mukaan.

STATS, STORE JA LOG

Statistiikka(Stats)-välilehdeltä näkee tankkikohtaisesti tai yhteensä tiedot pelatuista peleistä.

Kaupan (Store) kautta voi ostaa kultaa ja muuta rahalla myynnissä olevaa, kuten Premium-aikaa. Jäljellä oleva Premium-aika näkyy päivinä välilehden otsikon edessä seppeleen keskellä.

Lokien (Log) kautta pääsee näkemään, mitä istunnon aikana on tapahtunut, vaikkapa edellisen pelatun pelin tulostaulun. Hyödyllinen ominaisuus, jos on poistunut pelistä uuteen peliin ennen edellisen loppua.

EI IHAN VIELÄ

Kun opsit valittu ja tankki on kunnossa, päästään lopulta itse peliin. Vaan ei ihan vielä. Siirrytään Varikko(Garage)-välilehdelle. Ennen peliin menoa ensimmäistä kertaa on hyvä käydä harjoitusosio läpi.

Tallinauhassa näytön alaosassa on äärimmäisenä vasemmalla Training-osio. Tuo osio opettaa perusteet pelaamiselle, ja palkintona harjoitusten suorittamisesta saa kultaa. Seuraamalla harjoitteiden ohjeita itse pelaaminen sujuu mielekkäämmin.

PERUSNÄPPÄIMET

Ohjeissa viitataan pelin perusnäppäinasetteluun, tämä kannattaa huomioida, jos on ottanut jonkin toisen asettelun käyttöön.

PELIIN

Pelaaminen alkaa kun Varikossa painetaan A-näppäintä. Tankin valinta vaikuttaa siihen, mitä Tieriä peliin tulee. Kaksi Tieriä isompia tankkeja voi olla mukana pelissä, joten pelin alussa kannattaa katsoa osallistujalistaa, jottei rynni suoraan kuolemaan. Maltti on valttia ja taktinen lähestyminen tuo voiton.

Ensimmäiseksi vastaansa saa ruudun missä on informaatioita serverillä peliä hakevista pelaajista.

Riville on listattu Tierit ja allekkain näkyvät tankkiluokat. Numero kertoo, montako tankkia kyseistä luokkaa/Tieriä on pelin haussa. Oman tankin sijainti näkyy harmaana. B-näppäimellä pääsee vielä tässä vaiheessa pois jonosta. Kun peli saatu täyteen, ruutu vaihtuu näkymään pelattavasta kartasta ja samalla näkyy pelimuoto.

Pelimuotoja on kolme.

Standard Battle

Peruspelimuoto. Molemmilla puolilla on tukikohta, Base, jota puolustetaan ja samalla yritetään valloittaa vastustajan tukikohta. Tukikohdan valtaaminen onnistuu niin, että mahdollisimman moni oman puolen tankki on vihollisen tukikohdan alueella määrätyn ajan. Aika on sitä pienempi, mitä enemmän tankkeja on alueella. Peli päättyy, kun vastustajan tukikohta on valloitettu, kaikki vastustajat tuhottu tai peliä kestänyt 15 minuuttia. Tasapelikin on siis mahdollinen.

Encounter Battle

Pelissä on yksi tukikohta, jonka hallinnasta taistellaan. Tukikohta pyritään valtaamaan. Kun tankkeja saapuu tukikohtaan, valtaamisen merkiksi alkaa pelikello käydä kohti pelin loppumista. Mitä enemmän yhden puolen tankkeja, sen lyhemmän ajan valtaaminen kestää. Kuitenkin, jos alueella molempien puolen tankkeja, valtaaminen keskeytyy. Peli loppuu, kun toinen puoli on saanut vallattua tukikohdan, kaikki vastustajat on tuhottu tai peli on kestänyt 15 minuuttia. Tasapeli on mahdollinen.

Assault

Pelissä on yksi tukikohta, jota toinen puoli puolustaa ja toinen yrittää vallata. Pelin alussa kannattaa siis tarkistaa onko hyökkääjien vai puolustajien puolella. Peli loppuu kun tukikohta on vallattu, kaikki vastustajat on tuhottu tai peli on kestänyt 10 minuuttia. Jos peliaika loppuu ennen voittoa, puolustajat voittavat pelin.

PELINÄKYMÄ

Pelin alkaessa avautuu itse pelinäkymä.

Kuvan yläosassa näkyvät oman ja vastapuolen tankit ja niiden tyypit. Tankkien välissä näkyy kello, joka ensin ilmoittaa ajan pelin alkamiseen ja pelin aikana laskee aikaa alaspäin pelin loppumiseen.

Tankkirivistössä näkyvät numerot kertovat, että saman numeron omaavat pelaavat ryhmänä. Tankkisymbolin vieressä näkyy myös aktiivinen mikkikuvake.
Vasemmassa reunassa näkyy, kuka puhuu. Oikeassa reunassa ylhäällä näkyvät pingit ja alempana aktiiviset opsit (häviävät näkyvistä pelin alettua).

Alareunan vasemmalla puolella näkyy informaatioita oman tankin tilasta. Vihreä palkki kertoo kestävyydestä. Kun se menee nollaan, tankki tuhoutuu. Samassa ympyrässä näkyy myös, jos jokin osa on rikki ja tietoa miehistön tilasta. Jos esimerkiksi tähystäjä on haavoittunut, vaikeuttaa se tähtäystä.

Oikeassa reunassa näkyy pienoiskartta. Pienoiskartassa näkyvät oman puolen tankit, tukikohdat ja havaitut vastustajan tankit. Myös muiden pelaajien huomioilmoitukset näkyvät hetken minikartassa.

Alareunassa keskellä näkyvät käytössä olevat ammustyypit. A-näppäimellä saa vaihdettua ammustyyppien välillä, jos käytössä on useampia. Vaihtaminen vie aikaa saman verran kuin lataus. Jos käytössä tarvikkeita ja/tai varusteita, näkyvät ne ammusten oikealla puolella.

Keskellä kuvaa näkyy tähtäyskuvio sekä lataus- ja terveyskaaret. Vasen kaari (Reloading) on vihreä kun ammus on piipussa ja ampuminen mahdollista. Kaaren vieressä näkyy ladatessa sekunteina kauanko lataus kestää.
Oikea kaari (Hit Points) kertoo tankin keston. Kun mittari tyhjä, tankki hajoaa.

Pelatessa kannattaa muistaa komennot, jotka saa näkyviin vasemman puskurin (LB) painalluksella. Lisää komentoja saa näkyviin X- tai B-näppäimen painalluksella kun puskuri on painettuna. World of Tanks on joukkuepeli, joten kannattaa pelata joukkueena ja parantaa voitonmahdollisuuksia.

Tähtääminen tankkiin ja pikainen vasemman puskurin painallus antaa myös komennon. Oman puolen tankkiin tähtääminen ilmoittaa pyynnöstä seurata ja vihollistankkiin tähtääminen pyytää omilta tulitukea. Tätä komentoa kannattaa käyttää, sillä mitä enemmän saa oman puolen tulitusta vastapuolen tankkiin, sen todennäköisempää on, että tankki tuhotaan vähäisillä tappiolla.

Ainakin pelin alussa kannattaa kurkata isoa karttanäkymää.

Karttanäkymä aukeaa Select näppäimellä. Näkymä listaa pelissä olevat tankit. Vihollisen tankkitiedot ovat punaiset ja omien vihreät. Samat tunnistevärit ovat käytössä kaikissa pelin toiminnoissa. Ensimmäisenä kannattaa katsoa mikä on suurin Tier pelissä. Jos oma Tier jää alle, kannattaa pelata normaalia varovaisemmin, koska jo yhden Tierin tehokkaampi tankki saattaa tuhota yhdestä laukauksesta.

Jos haluaa ilmoittaa alussa aikeistaan taktiikan suhteen, voi tällä näytöllä valita kartasta ruudun ja painaa ruudun kohdalla A-näppäintä. Näin voi saada mukaan samaan suuntaan useamman tankin. Määrä tuo mukanaan voimaa. Pelin aikana karttaruudun kautta voi varoittaa tai ohjata jäljellä olevia oman puolen tankkeja antamalla huomiomerkintöjä. Ei kuitenkaan kannata innostua; jos huomiomerkkejä tulee liikaa, ne menettävät merkityksensä.

Pelin alkaessa ei kannata hätäillä. Kannattaa toimia valitsemansa tankkiluokan mukaan: tykistöllä hakeutua asemiin, kevyillä tankeilla hakea vastapuolen tankkeja ja niin edelleen. Tärkeintä on kuitenkin yrittää pysyä hengissä. Kannattaa katsoa mallia muista pelaajista, eikä sooloilla, ellei ole viimeinen pystyssä oleva tankki. Voitosta saa kuitenkin aina enemmän pisteitä kuin häviöstä.

Kun vastapuolen tankki löytyy ja ollaan tulitusasemissa, on aika siirtyä tulitaisteluun.

On hyvä muistaa, että paras paikka ampua on niin, että itse on suojassa. Jos joutuu avoimessa maastossa tulitaistoon, kannattaa yrittää olla hieman vinossa viholliseen nähden. Näin voi hieman parantaa asemiaan. Pakeneminenkin on vaihtoehto.

Ampua voi automaattitähtäyksellä tai hoitaa tähtäyksen itse. Automaattitähtäystä ei juuri kannata käyttää, paitsi kun tankki on liikkeessä ja pitää itse keskittyä ajamiseen. Automaattitähtäyksen saa päälle/pois oikean puskurin (RB) painalluksella. Itse tähdäten lopputulos on yleensä parempi. Tarkempaan tähtäysnäkymään voi vaihtaa vasemman liipaisimen (LT) avulla. Kannattaa tarkkailla ruudun keskellä olevaa tähtäyskuviota ja muistaa, että kamera voi kääntyä nopeammin kuin itse tankin piippu. Mitä pienempi ympyrä ruudun keskellä on, sen tarkempi laukaus. Ympyrän väri kertoo, miten todennäköisesti laukaus tekee vahinkoa. Punainen väri hyvin todennäköistä, oranssi mahdollista ja keltainen hyvin epätodennäköistä.

Aina eivät kuitenkaan pieni ympyrä ja punainen väri tarkoita vahinkoa. Jos vastassa paremmalla panssarilla varustettu tankki, ammus saattaa kimmota pois. Siksi kannattaakin varsinkin ylemmän Tierin tankkeja vastaan kohdistaa laukaukset heikkoihin kohtiin, kuten ketjuihin, alaosaan ja peräpäähän varmistaakseen maksimituhon. Varsinkin ketjuosumat lamaannuttavat tankin paikalleen kunnes ketjut korjattu.

Kannattaa huomioida kuvassa vasemmanpuoleisen tankkitietoympyrän vieressä teksti ! Detected. Se kertoo, että on tullut vihollispuolen havaitsemkasi ja näkyy kartassa. Kannattaa siis hakeutua suojaan, varsinkin jos vastapuolella on tykistöä.

Tykistön tähtääminen eroaa muista tankeista.

Tykistöllä siirrytään samalla lailla vasemman liipasimen (LT) avulla tarkempaan tähtäystilaan. Näkymä muuttuu nyt yläpuolen näkymäksi. Kuvassa näkyy samat elementit kuin muillakin, mutta nyt pikkukartalla on tärkeä rooli. Pikkukarttaa seuraamalla löytää paljastetut viholliset. Kartan avulla saa siirrettyä tähtäyksen vastapuolen tankin kohdalle.

Tähtäyskuvio on katkoviivoin merkitty alue, usein soikion muotoinen. Mitä pienemmäksi kuvio menee, sen tarkemmin ammus osuu kuvion alueelle. Ampuessa pitää muistaa, että ammukselta vie hetken aikaa saavuttaa kohde, eli ennakkoakin joutuu välillä ottamaan. Tykistöllä on tankista riippuen oma kantomatkansa, mikä rajoittaa toimintasädettä. Myös maaston muodostamat esteet rajoittavat osumista. Toimiva tykistö on kuitenkin pelin kannalta tärkeä asia, ja sitä pitää muistaa myös suojella.

Mitä sitten kun se väistämätön tapahtuu?

Kun kuolo korjaa, pelistä voi siirtyä pois ilman pisteiden menetystä tai muuta sanktiota. A-näppäimen painallus tuhoutumisen jälkeen palauttaa Varikolle, ja sieltä voi siirtyä vaikka suoraan toiseen pelijonoon vapaalla tankilla.

Peliin voi myös jäädä seuraamaan, mitä tapahtuu. Karttanäkymän avulla voi heittää huutomerkkiä vinkkinä tai vain seurata tapahtumia. Vasemman ja oikean puskurin avulla pääsee seuraamaan pelissä olevien oman puolen tankkien näkymää. Peli loppuu aikanaan joko voittoon, häviöön tai tasapeliin.

Pelin lopussa pääsee katsomaan sekä omia että muiden pelaajien tuloksia.

Jos lähtee pelistä pois ennen loppua, pääsee Log-välilehden kautta katsomaan edellisten pelien tuloksia. Tulosnäkymässä näkee saadut mitali, ansaitut hopeat ja hopeatähdet. Jos otti vahinkoa, osa hopeasta kuluu korjaamiseen ja ammus- sekä varustetäydennyksiin.

PLATOON

World of Tanks saa pelinä uuden ulottuvuuden ryhmässä pelatessa. Yksi toimii ryhmänjohtajana ja vie muut peliin. Ryhmän voi luoda joko perustamalla partyn ja kutsumalla koko partyn kerralla peliin, tai sitten navigoimalla Xbox-painikkeen kautta ystävän nimen päälle ja kutsumalla peliin.

Ryhmänjohtaja valitsee ensin tankin, ja sen jälkeen muut valitsevat ryhmänjohtajan tankkiin sopivan tankin. Tallinauhassa lukee epäsopivien tankkien kohdalla Incompatible tier. Kun kaikille on löytynyt sopiva tankki, ryhmänjohtaja vie ryhmän peliin samoin kuin yksin pelattaessa. Muut voivat poistua pelissä varikolle sitä mukaa kun haluavat, mutta vain ryhmänjohtaja voi aloittaa uuden pelin.

Jos ryhmänjohtaja vie ryhmän peliin ennen kuin kaikki ovat valinneet tankin, voi ryhmänjohtaja peruuttaa pois jonosta, samalla tavoin kuin yksinpelissä, tai sitten mukana oleva ryhmä voi mennä pelaamaan. Ne, jotka eivät ole pelaamassa, pysyvät silti varikolla mukana ja voivat osallistua seuraavaan peliin.

Ryhmässä pelatessa on hyödyllistä sopia perustaktiikasta, jos mahdollista jo ennen peliä ja tarkentaa sitten kun pelimuoto ja kartta selviää. Ryhmän tankkivalikoimaa voi rakentaa puolustuksen tai hyökkäyksen suuntaan, vaikka ottamalla mukaan tykistöä, tankintappajia ja kevyitä tankkeja. Voi myös rakentaa pelkillä raskailla tankeilla hyökkäykseen keskittyvän yksikön tai vaikkapa pitää spottauskisat kevyillä tankeilla vaihteluna.

Miten ja millä tahansa päättääkin pelata, ovat pelaamisen perusteet toivottavasti nyt selvillä. Muista kunnioittaa muita pelaajia, äläkä vie toisten tähtäyslinjaa.