Xbox 360 HD DVD-lisälaite testipenkissä

Kirjoittanut: Livegamers

12.02.2007

Livegamers sai mahdollisuuden testata Xbox 360:n HD DVD-lisälaitetta ja verrata sitä tavalliseen DVD-kuvaan. Tätä artikkelia ei ole tarkoitettu hardware-fanaatikoille, vaan tavallisille tallaajille, joiden mielessä on vain yksi kysymys: onko ero merkittävä?
720p-tilan testitelevisiona toimi Samsungin LE32R51B ja 1080p-tilan hoiti Amoi Elite LC42T1E. Kaapeleista kokeiltiin sekä komponenttia, että VGA:ta. 1080p-tila toimi HDMI-liitännän kautta myös PC:llä. Testileffoina olivat King Kong, Mafiaveljet (The Goodfellas), Viimeinen samurai, Batman Begins, Doom, Serenity, Training Day ja Assault on Precinct 13. Ihmiset pyörivät liikaa tuuban ympärillä, joten kuorimme heti kermat kakun päältä.

Terävien miesten taistelu

Microsoft ilmoitti syyskuussa 2005, että he tuovat Xbox 360:lle HD DVD-lisälaitteen. Päätös oli merkittävä voitto Toshiban kehittämälle ja markkinoimalle formaatille, joka kilpailee Sonyn Blu-Rayn kanssa. Jälkimmäinen on sisäänrakennettuna Sonyn PlayStation 3 -konsolissa. Microsoftin mukaan he eivät halunneet pakottaa kuluttajia formaatille ja taustalla oli varmasti myös halu ehtiä konsolimarkkinoille ennen Sonya. HD DVD:n etuina Blu-Ray-tekniikkaan verrattuna pidetään halvempaa hintaa ja tuotantokustannuksia sekä yhteensopivuutta DVD-tekniikan kanssa. HD DVD-soittimilla voi aina katsoa myös DVD-elokuvia, kun Blu-Ray-soittimilla tällaista vaatimusta ei ole.

Valmistajien kannalta merkittävä etu on se, että vanhat DVD-tuotantolinjat on helppo muuntaa tuottamaan HD DVD-levyjä. Formaattia tukee neljä suurta Hollywood-studiota: Universal (ei tue Blu-Ray-formaattia), New Line Cinema, Paramount Pictures ja Warner Brothers. Luonnollisesti Sony Pictures ei ole listassa mukana. MGM, Disney ja 20th Century Fox tukevat ainoastaan Blu-Rayta.

Syyskuussa 2006 brittiläinen New Medium Enterprises -yhtiö ilmoitti keksineensä tavan tuottaa edullisesti monikerroksisia DVD-levyjä, joille voidaan tallentaa sekä HD DVD- että Blu-Ray-formaattia. Levyt toimisivat molempien formaattien soittimissa. Uudella tekniikalla tuotetun monikerroslevyn tuotantohinta on yhdeksän senttiä tavallisen DVD-levyn hinnan ollessa kuusi senttiä. Uutta teknologiaa käyttävät prototyyppituotantolinjat käynnistettiin vuoden alussa. Myös Warner Bros on patentoinut tekniikan, jolla samalle DVD-levylle voidaan tallentaa eri formaateissa olevaa sisältöä. Tekeekö tämä formaattisodasta ankan? Ei ainakaan tähän mennessä, sillä esimerkiksi Universal ei aio tukea kombo-levyjä.

Se toinen jouluaatto

Avaan paketin hermostuneesti, olenhan odottanut tätä päivää kuin kuuta nousevaa, kuten ehdan leffafriikin kuuluukin. Sisältä paljastuu tutulla teemalla tyylitelty asema. Kromattu levykelkan etupuoli ja valkoinen ulkoasu tekevät siitä esteettisesti yhteensopivan Xbox 360:n kanssa. Asema on selvästi matalampi kuin emoalus, mutta näyttää lähinnä paksulta kirjalta. Nälkäisenä jopa herkulliselta kerrosvoileivältä.

Mukana tuleva yleiskaukosäädin tuntuu hyvältä kädessä ja sen saa helposti toimimaan myös television kanssa. Paketista löytyvät myös tarpeelliset johdot ja ohjeet. Asemalla on oma virtalähteensä, joka ei onneksi ole yhtä iso kuin isoveljen kuuluisa mötikkä. Asema liitetään konsolin takana olevaan USB-paikkaan. Asemassa on kaksi ylimääräistä USB-paikkaa, joten niistä ei tule pulaa. Rajoitetun ajan tulee mukana myös Universalin King Kong, joka on kuvalaatunsa puolesta mitä parhain esittelyvideo.

Tarvittavat päivitykset asennetaan mukana tulevalta DVD:ltä, jonka jälkeen asema on valmis käytettäväksi. Kiintolevy ei ole välttämätön tiedostoja varten. Konsolin dashboard näyttää muuten tutulta, mutta nyt siltä voi avata sekä DVD-aseman, että HD DVD-aseman kelkan. Asemassa on noin 192 MB muistia, mikä on merkitty konsolin muistitietoihin. Sitä ei kuitenkaan voi itse käyttää, vaan korkeintaan poistaa tiedostoja, kuten elokuvan tallennettuja kohtauksia. Hölmösti kaukosäädin avaa vain DVD-aseman kelkan.

Paluu tulevaisuuteen

HD DVD-formaatti on aluekoodivapaa, eli laitteissa toimivat mistä tahansa maasta ostetut elokuvat. DVD-elokuviin tämä ei kuitenkaan päde, vaan asema ottaa konsolin aluekoodin. Kaikki elokuvat käyttävät hyväkseen tekniikan tarjoamia uusia ominaisuuksia. Elokuva alkaa heti ilman valikkoruutua, jonka saa päälle alaruutuun halutessaan ilman elokuvan pysäyttämistä. Kuva kuvassa -toiminnon avulla voi nähdä, samaan aikaan kyseisen kohtauksen kanssa, miten se on tehty. Suosikkikohtauksia voi myös tallentaa helppoa katselua varten. Vain tekijöiden mielikuvitus on ominaisuuksien rajana.

Kaikki testatut elokuvat osoittivat sekä 720p- että 1080p-tilassa sen, että HD-aika on todella tullut jäädäkseen. Huomio kiinnittyi elokuvien alun ripeään lataamiseen; normaaleilla soittimilla se kestää selvästi kauemmin. King Kong on HD-elokuvien selkeä kuningas, tarkempaa, terävämpää ja elävämpää kuvaa ei tarjoa yksikään elokuva tällä hetkellä. Itse King Kong ja muut elokuvan hienot CGI-tehosteet pääsevät todella oikeuksiinsa. Unohduin eräässä kohtauksessa päivittelemään sitä, että saatoin nähdä massiivisen gorillan yksittäiset karvat heilumassa vienossa tuulessa. Absurdia ja vähäpätöistä, mutta silti erittäin merkittävää.

Viimeinen samurai todistaa teräväpiirron edut mustan tason ja värien luonnollisuuden suhteen. Elokuva sisältää useita yöllä tapahtuvia kohtauksia, joista yllättäen huomaa, että teräväpiirto parantaa mustan tasoa, joka on ollut LCD-tekniikan pullonkaula aina esi-isistä lähtien. Kirkkaassa päivänvalossa tapahtuvissa kohtauksissa edut tulevat myös selviksi. Viimeinen samurai kuvaa värikylläistä 1800-luvun lopun Japania, joten väriloisto on suorastaan häikäisevä. Älkää antako skientologijeesus Tom Cruisen hämätä: tämä elokuva on hankkimisen arvoinen.

Martin Scorcesen Mafiaveljet on vuodelta 1990 ja testin vanhin elokuva. Gangsterieepoksen kuvanlaatu ei ole uudempien elokuvien tasoa, mutta ero DVD:llä julkaistuun kahden levyn erikoisversioon on selvä. Kauttaaltaan kuva on terävämpi, ihmiset luonnollisemman näköisiä ja aiemmin häiritsevän epätarkat kohtaukset (kuten keskustelut hämyisessä baarissa) ovat selkeämpiä. Kaiken muun kivan lisäksi HD-versio sisältää kaikki dokumentit, jotka julkaistiin aiemmin DVD-version tuplapainoksella. Batman Beginsin tehtäväksi jäi vain vahvistaa jo koettu.

DVD-elokuvan katsominen teräväpiirtokokemuksen jälkeen on kuin puhkaisisi aasin toisen silmän, pistäisi laput silmille ja kysyisi, tunnetko mitään eroa. Laadukkaat DVD-julkaisut, kuten Maailmojen sota (pois paha skientologi, pois), Pirates of the Caribbean ja Star Wars: Episodi III näyttävät latteilta, värittömiltä, rakeisilta ja jopa hieman sumuisilta. Ei, en katsonut Baskervillen koiraa. Sanalla sanoen huonommilta. Ero ei tietenkään ole niin huima kuin VHS:stä DVD:lle siirryttäessä, mutta katsoja halunnee tehdä paluun tulevaisuuteen.

Ei pelkkää ruusuilla tanssimista

Xbox 360 ei sisällä HDMI-liitäntää. Miten siis HD DVD-asemasta saadaan tarpeeksi laadukasta kuvaa ulos? Hätä ei ole tämän näköinen, sillä kultasilmien puheista huolimatta jopa komponentti hoitaa homman kunnialla. VGA-kaapeli on pakollinen 1080p-tilan haluaville, sillä komponentti ei täytä erinäisiä sertifikaattiehtoja. Äänen kanssa pienenä epäkohtana on Dolby TrueHD- ja DTS-HD Master Audio -audioraitojen muunto lennossa Dolby Digitaliksi, mikä laskee äänenlaatua.

Aseman suurin kompastuskivi on valitettavasti melusaaste. Laite on hiljaisempi kuin peliä pelatessa, mutta yhdessä konsoli ja uusi asema voivat häiritä elokuvan hiljaisimmissa kohdissa. Lisäksi käynnissä oleva formaattisota saattaa pelottaa ihmisiä investoimasta uuteen tekniikkaan. HD DVD on kuitenkin osoittanut olevansa varteenotettava vaihtoehto.

Hinta-laatu-suhteeltaan Xbox 360:n HD DVD-lisälaite on vempeleiden parhaasta päästä. Hieman alle 200 eurolla pääsee nauttimaan hyvistä HD-elokuvista. Nyt immeiset parahtavat, että hei kamoon, sittenhän koko setti maksaa suunnilleen yhtä paljon kuin PlayStation 3, jossa on sisäänrakennettuna Blu-Ray-asema! Se pitää paikkansa, mutta jos jo omistat Xbox 360:n, ei ole halvempaa, laadukkaampaa ja helpompaa tapaa hypätä tarkemman kuvan maailmaan.

Hyvää:

  • Kohtuullinen hinta
  • Loistava kuvanlaatu
  • Helppokäyttöinen

    Huonoa:

  • Formaattisota raivoaa
  • Aseman äänekkyys
  • Ei HDMI-liitäntää