Xbox Live Vision

Kirjoittanut: Livegamers

22.09.2006

Videokamera konsolilla ei ole uusi keksintö. Sonyn EyeToy on jo vanha juttu ja pelimaailma odottaakin seuraavaa ihmelaitetta, Nintendon liikkeentunnistavaa peliohjainkapulaa. Alkuperäiselle Xboxille kamera ei ennättänyt, mutta nyt X360:n käyttäjien riemuksi videopuhelut ja gamertageja somistavat hassut irvistelykuvat onnistuvat.
Itse kamera on hyvin pieni ja siro, valkoisella pikkujalustalla oleva linssi, jota laitteen ollessa käynnissä ympäröi tuttu vihreä hehku. Kamera kiinnitetään konsolin etupaneeliin USB-kaapelilla, josta se ottaa myös virran. Laitteen asennus on todella helppoa, se ei vaadi kuin johdon kiinni konsoliin ja kameran sijoittamisen television lähelle. Pikkuinen kamera kääntyy jalustallaan kaikkiin suuntiin eikä sen kohdistamisessa ole ongelmia.

Kuvanlaatu kamerassa on kohtuullisen hyvä ja kelpaa hyvin käyttötarkoitukseensa. Aivan mitään huippukalliin digikameran videokuvan tasoa ei saavuteta, mutta eipä laite joudu häpeilemään esimerkiksi vastaavien kotitietokoneiden kameroiden rinnalla. Konsolin asetuksista voi jonkin verran muokkailla kameran säätöjä soveltumaan huoneen valaistukseen ja taustan väreihin, näistä etenkin kuvan välkkymisen poistaminen kannattaa kytkeä päälle. Testiympäristössä päivänvalo aiheutti vaikeuksia kameran automaattisille asetuksille ja niitä piti muuttaa valikosta itse valoisalla säällä, muuten kuva vaikutti sinertävältä.

Testihetkellä kameran käyttömahdollisuudet peleissä rajoittuivat vain Live Arcaden UNO-korttipeliin. Pelaajan korttien viereen avautuu pelipöydässä pienikokoinen ikkuna, jossa näkyy suorana lähetyksenä kameran kuvassa penkillään ohjain kourassa istuva tai halutessaan vaikkapa hullun lailla heiluva pelimies. Hienona pikkujippona myös konsolin dashboardiin lisätään kameran ollessa päällä vesiefekti, jolloin kättään heiluttamalla voi luoda aaltoja ruudulle ja ikäänkuin läiskyttää veden pintaa.

Ilman pelejä kameran pääkäyttötarkoitus onkin videopuhelut. Nämä onnistuvat kahteen suuntaan ja kameran päivitysnopeus on kohtuullisen hyvää, eikä häiritsevää tökkimistä esiinny. Puhuminen vaatii tosin kuulokemikrofonin käyttäjän päähän. Ylimääräistä mikrofonia ei itse kameran jalustaan ole lisätty, mutta normaali kuulokemikrofoni tulee myyntipakkauksen mukana. Videopuheluiden käyttö on helppoa ja hauskaa. Hyvän kaverin kanssa ajatusten vaihto onnistuu nyt entistä sujuvammin, etenkin jos keskustelukumppanit tavallisestikin puhuvat paljon käsillään mannermaiseen tapaan.

Liven kautta lähetettävien viestien lisukkeeksi voi laittaa nyt valokuvia, joita otetaan kameran avulla kolmen sekunnin itselaukaisijalla. Otettuihin kuviin voi vielä käyttää erilaisia kummallisia filttereitä, joilla omasta kasvopotretista saa vaikkapa vääristyneen, mosaiikkisen tai esimerkiksi vihreänsävyisen. Kuvaa voi myös zoomata kaksinkertaiseksi, mikä tosin näkyy heikentyneessä kuvanlaadussa välittömästi.

Pieni miinus on kuitenkin videopuhelun rajoittuminen kahteen käyttäjään kerrallaan. Videokonferenssi koko peliklaanin jäsenten kanssa ei onnistu samaan aikaan, jollei kohtaamispaikaksi siis sovita UNO-pöytää. Gamertagin kaikille näkyvän pelaajakuvan rinnalle voi nyt kameran avulla liittää oman henkilökohtaisen kuvansa, joka on ainoastaan kaverilistalle hyväksyttyjen käyttäjien nähtävissä. Tämä onkin hyvä ratkaisu, sillä tarkkaa huolta tuttavalistansa jäsenistä pitävät voivat huoletta laittaa myös oman kasvokuvansa heidän näkyvilleen.

Kamera avaa tietenkin myös uusia mahdollisuuksia kaikenlaiseen pelleilyyn. Kuvan kanssa voi tottakai tehdä hauskoja temppuja, kuten esittää muille UNO:n pelaajille ilmakitaransoittoa samalla nuotin vierestä laulaen tai vaikkapa omaa pantomiimiesitystään käsillä huitoen. Lisäksi myös kaikenlaiset yleiset käsimerkit ja muut kanssapelaajien härnäykset onnistuvat, joten toivottavasti pelintekijät ottavat tulevaisuudessa nämäkin seikat huomioon. Häirikköpelurin videolähetyksen peittämiseen tulee olla oma näppäimensä, kuten myös aikaisemminkin on ollut mikrofoniäänen vaimentamiseen.

Tulevissa peleissä on odotettavissa Live Visionia tukevia ominaisuuksia, esimerkiksi Rainbow Six: Vegasissa annetaan mahdollisuus siirtää hahmolle pelaajan omat kasvonpiirteet. Saa tosin nähdä, millaisia humoristisia lemmikkieläin- ja takapuolinaamoja Live-peleissä tullaan vielä näkemäänkään oikeiden ihmiskasvojen lisäksi.

Myös Activisionin tuleva World Series Poker tukee pelihahmojen ulkonäön muokkaamista pelaajan naamapotretin mukaiseksi. Mielenkiintoiselta kuulostaa tähän käytetyn kasvojenmallinusohjelman venyminen jopa pelihahmojen tunteiden ilmentämiseen, vaikka hahmolla onkin pelaajan omat kasvot naamatekstuurina. Myös silmien räpytykset ja muut kasvojenliikkeet onnistuvat.

Testiversion mukana ei ollut vielä mitään peliä, mutta valmiiseen myyntipakettiin tullaan lisäämään kameraa tukevan UNO-arcade pelin rekisteröintikoodi. Pakettiin kuuluvat ennakkotietojen mukaan myös yhden kuukauden kultajäsenyys ja normaali kuulokemikrofoni.

Odotettavissa lienee myös joitakin EyeToyn pikkupelien kaltaisia, hetken huvia tarjoavia pelileluja Live Arcadeen ladattaviksi. Yksi näistä saattaa olla huhujen mukaan USA-versiossa myyntipaketin mukana tuleva TotemBall, mikä muistuttaa hieman Super Monkey Ball -peliä. Pelissä pallon päällä olevat hahmot liikkuvat pelaajan käsien asentojen mukaan, jolloin pelaajan on myös tasapainoiltava kädet levitettyinä sivuille.

Nähtäväksi jää, millaisia kameraa käyttäviä pelejä julkaistaan. Tällä hetkellä on vaikea arvioida kuinka olennainen lisälaite kamerasta tulee, mutta hauskoja mahdollisuuksia se ilman muuta avaa. Periaatteessa jopa Nintendon tulevan Wii-konsolin ohjaimen huitomiseen perustuvien pelien kaltaiset yksinkertaiset koko perheen viihdepelit onnistuisivat kehittyneen kameran avulla nyt myös Xboxilla.