Ylläpidon arkipäivää – X06 matkapäiväkirja

Kirjoittanut: Livegamers

07.10.2006

Teksti ja kuvat: BlingBling(Kuvat otettiin Samsungin Digimax i6 -kameralla)

Microsoftin vuosittainen PR-tapahtuma järjestettiin tänä vuonna Espanjan toiseksi suurimmassa kaupungissa, Katalonian alueella sijaitsevassa Barcelonassa. Ohessa tunnelmia ja mietteitä juuri päättyneestä tapahtumasta.

KESKIVIIKKO 27. SYYSKUUTA

Lyhyeksi jääneen yöunen ja reilun kolmen tunnin lennon jälkeen voisi kuvitella olevansa väsynyt, mutta Barcelonan lämmin syksy piristää mieltä kummasti. XCN (Xbox Community Network) on kutsunut paikalle yhteensä reilun 15 hengen delegaation ja kuulumisia vaihdetaan heti lentokentän tuloaulassa. Huhut tulevan X06-tapahtuman ympärillä ovat kiihtyneet päivä päivältä ja kohta saadaan varmuus asiasta. Microsoftin PR-toimiston edustajat hieman toppuuttelevat, mutta tunnelma on silti hyvin odottava. Nähdäänkö Halo 3 -moninpelisessio ja miltä Forza 2 näyttää liikkeessä? Yksi asia on varma – tämän kokoista megalomaanista tapahtumaa ei järjestetä ilman hyvää syytä…

Oma hotellini sijaitsee aivan Barcelonan ydinkeskustassa ja aikaa turistihaahuilulle on noin kolme tuntia. Kävelen kuuluisaa ostoskatu La Ramblaa pitkin alas satamaan ja pikaisen lounaan jälkeen vetäydyn suosiolla takaisin hotellille. Maisemat ovat toki komeita, mutta katukuvaa hallitseva omaleimainen goottiarkkitehtuuri ei miellytä. Kaupunki poikkeaa selkeästi muusta Espanjasta, eikä vain rakennustyylinsä puolesta. Tunnelma on hyvin kansainvälinen, ja miljoonakaupunki vetää puoleensa asukkaita ympäri maailmaa.

Virallinen ohjelma alkaa kello 19.00 paikallista aikaa kansallisessa Katalonia-teatterissa. Rakennelma on upean näköinen ison X06-logon hallitessa maisemaa. Palmut huojuvat navakassa tuulessa, kun suuri joukko lehdistön edustajia ahtautuu sisään. Pienen odottelun jälkeen päästään asiaan ja ensimmäinen puhuja on Euroopan Xbox-toimintojen johtaja Chris Lewis, joka toivottaa paitsi tervetulleeksi, myös kertaa kuluneen vuoden statistiikkaa. Alkulämmittelyn jälkeen lavalle saapuu itse Peter Moore, joka aloittaa informaatiotulvan kertomalla Doomin arcade-demon ilmestyneen kauppapaikalle. Heti perään näytetään läjä trailereita lähikuukausina julkaistavista peleistä, ja kerrotaan Rockstarin GTA IV:n tulevasta lisäsisällöstä.

Moore jatkaa kutsumalla paikalle ehkä tämän tämän hetken suosituimman pelintekijän, Cliff Blezinskyn. Hän jatkaa Gears of Warin demoamista siitä mihin E3-messuilla jäätiin, ja moottorisaha saa taas kyytiä. Komean näköistä, mutta mitään kovin uutta ei tällä kertaa tule esille. Lehdistötilaisuuden raikuvimmat aplodit saakin Moore, joka kertoo pelin saapuvan Eurooppaan viisi päivää Yhdysvaltojen julkaisun jälkeen, ei viisi kuukautta.

Lisää karismaa ja annos naiskauneutta saadaan lavalle, kun Assassin’s Creedin pelituottaja Jady Rymond aloittaa vielä keskeneräisen pelinsä esittelyn. Kyseessä on eeppinen seikkailupeli, joka sisältää myös aimo annoksen toimintaa. Assassin’s Creed on monen mielestä koko X06-tilaisuuden näyttävin ja mielenkiintoisin julkaisu, eikä syyttä. Grafiikka on hienon näköistä, tosin osa toiminnasta muistuttaa monella tavalla Prince of Persia -tyyppistä menoa.

Seuraavaksi Moore vetää ässän hihasta, ja paikalle kutsutaan isojen aplodien ja vihellysten siivittämänä Oscar-voittaja Peter Jackson (ohjannut esimerkiksi King Kong- ja Lord Of The Rings -elokuvat). Hollywood-ohjaaja on selkeästi otettu saamastaan vastaanotosta ja Moore ilmoittaa juuri solmitusta yhteistyösopimuksesta. Keskustelu jatkuu kyseisten herrojen välillä, ja valitettavasti hyvin epäselväksi jää minkälaista sisältöä Jackson aikoo käytännössä tehdä. Kyseessä on kuulemma jonkinlainen pelin ja elokuvan välimuoto, jolle ei ole keksitty vielä nimeä. Ajatus tuntuu oudolta, mutta yleisö on selkeästi haltioissaan jo pelkästä sopimuksen julkaisusta.

Tämän jälkeen palataan takaisin maan pinnalle, ja screenillä näytetään traileri Splinter Cell: Double Agentista. Samalla kerrotaan sarjan seuraavan julkaisun ilmestyvän yksinoikeudella vain ja ainoastaan Xbox 360:lle. E3-messuilla tutuksi tulleet Games for Windows ja Live Anywere käydään pikakelauksella lävitse.

Ulkoisen HD DVD -aseman ilmoitetaan saapuvan kauppoihin marraskuun puolessa välissä ja Moore painottaa, että kuluttajat saavat itse valita tarvitsevatko kyseistä lisälaitetta kotiinsa. Paketeissa tulee mukana kaukosäädin ja ennen joulua myytävät bundlet sisältävät myös Peter Jacksonin King Kong HD DVD -elokuvan. Hinnoiksi ilmoitetaan 199,99 euroa ja 199,99 dollaria. Valitettavasti HD DVD -asema tulee Suomessa myyntiin vasta ensi vuonna, ja HD-elokuvat seuraavat heti perässä. Viive pohjoismaissa johtunee työläästä lokalisointiprosessista.

Puolitoistatuntiseksi venähtäneen tilaisuuden lopussa näytetään Halo Warsin traileri. Tämä aiheuttaa yleisössä kuhinaa, mutta moni jää silti kaipaamaan uutta materiaalia itse Halo 3:sta. Mooren mukaan Bungie työskentelee täysillä jatko-osan kimpussa ja jonkinasteista uutta tietoa saadaan jo ennen vuoden loppua.

Heti lehdistötilaisuuden päätyttyä yleisö poistuu busseille, ja matka jatkuu kohti Danzatoria-nimistä paikkaa. Kyseessä on tavaksi muodostunut kokoontuminen pelaamisen, musiikin ja tarjoilun parissa. Pientä linnoitusta muistuttava kivirakennus koostuu kaiken kaikkiaan neljästä eri kerroksesta, joista ylimmässä on baari ja toistakymmentä Xbox 360 -demoyksikköä. Ensimmäisestä kerroksesta löytyy samppanja- ja sangriabaarin lisäksi jopa hierontapiste, johon näyttää löytyvän hilpeitä juhlijoita aina jonoksi asti.

Muutaman oluen siivittämänä aloitan Gears of Warin testaamisen ja vaihdan samalla mielipiteitä Major Nelsonin ja Epicin Mark Reinin kanssa. Vuolaita ylisanoja ei tarvitse säästellä, sillä kyseessä on ehdottomasti vuoden pelitapaus.

TORSTAI 28. SYYSKUUTA

Torstaiaamu käynnistyy matkalla kohti Hesperia Toweria ja Peter Mooren tapaamisella. Paikalla on myös pieni joukko muita toimittajia ja haastattelu jää valitettavan lyhyeksi. Moore kertaa edellisen päivän sanomaa ja tarkentaa yhteistyökuviota elokuvaohjaaja Peter Jacksonin kanssa. Moore lupaa myös Microsoftin panostuksen Japanin markkinoilla jatkuvan, ja odotukset uusien maiden kohdalla (esimerkiksi Intia) ovat korkealla.

Hotellin edustustiloihin on rakennettu erillinen pelihuone, jossa on pelattavana iso joukko uutuuspelejä. Ensimmäiseksi säntään Forza 2:n kimppuun ja samalla hetkellä on joku pelinkehitystiimistä jo taustalla kehumassa peliä. Eikä turhaan, sillä vaikka testattavana oleva versio on vielä täysin raakile, näyttää se jo nyt lunastavan sille asetetut odotukset. Ruudunpäivitys on luokkaa 15 ruutua sekunnissa, mutta pelintekijät lupaavat lopullisen version pyörivän sujuvasti 60 ruutua sekunnissa. Ajotuntuma on ensimmäisestä Forzasta tuttu, mutta vauriomallinnus on luokkaa näyttävämpi. Autot hajoavat osittain kappaleiksi, ja kovemmassa vauhdissa seinään törmäilyn kerrotaan tuhoavan auton kokonaan.

Seuraavaksi paneudun jälleen Gears of Warin pelaamiseen, ja valitettavasti omaa vuoroaan joutuu odottamaan melko kauan. Yksinpeli on kieltämättä lineaarinen, mutta pelimekaniikka toimii ja toiminta on erittäin näyttävää. Yhteistyöpelit ja moninpelisessiot ovat käynnissä erillisessä tilassa, ja palaute on yleisesti ottaen pelkästään positivista. Cliff Blezinskin tapaamisessa onkin havaittavissa selkeää jännitystä, sillä toimittajat hiljentyvät totaalisesti Blezinskin pyytäessä kysymyksiä. Vihdoin joku ranskalainen toimittaja saa suunsa auki, ja keskustelu vapautuu nopeasti. Microsoftilta onkin tähän mennessä puuttunut Hideo Kojiman tapaisia supertähtimäisiä pelinkehittäjiä, ja Blezinski on tervetullut lisä joukkoon. Toimittajat ottavat vielä tapaamisen lopuksi Blezinskin kanssa yhteiskuvia ja pyytävät nimikirjoituksia.

Sotapeleistä esillä on Call of Duty 3, jonka yksinpeli näyttää ajottain erittäin hyvältä. Vaikka tekijätiimi on vaihtunut, muistuttaa peli silti liikaa edellistä jatko-osaa. Toinen maailmansota on myös aihe, jonka inflaatioindeksi alkaa kieltämättä olla tapissa.

Jalkapallopelejä myydään huikeita määriä eikä siis ihme, että jatko-osia on jälleen luvassa. Ensimmäisenä ehtii FIFA 07, jonka täysin uusittu fysiikkamoottori ja hidastunut pelitempo vievät pelisarjaa selkeästi eteenpäin. Puolustuspeli on vaikeampaa ja pelaajat liikkuvat aikaisempaa realistisemmin. PES 6 on myös pelattavana, mutta häviää ainakin grafiikassa ja lisenssinsä puolesta kilpailijalleen. Pelimekaniikka on epäilemättä huippuluokkaa.

Ubisoftin Tom Clancy’s Splinter Cell: Double Agent tuntuu pelimekaniikaltaan täysin sarjan edellisen julkaisun tasoiselta peliltä. Tällä kertaa Sam Fisher hiippailee paitsi päivänvalossa, myös lumen täyttämillä kentillä. Pelisarja on jatkunut jo pitkään, mutta uusia ideoita tuntuu edelleen riittävän. Saman kustantajan Tom Clancy’s Rainbow Six: Vegas näyttää myös jatkavan perinteistä linjaa, eikä paluuta ”vanhaan” hyvään aikaan ole näkyvissä. Erikoisryhmän jäsenet eivät edelleenkään osaa mennä maihin ja jatkuvasti vaihtuvat kuvakulmat sotkevat pelattavuutta. Audiovisuaalisesti peli näyttää keskitasoa paremmalta, ja Xbox Live Vision -kameran avulla pelaaja pystyy siirtämään omat kasvonsa luomalleen pelihahmolle. Facemapping-tekniikka näyttää toimivan hyvin, ja kyseessä onkin kieltämättä hauska ominaisuus.

Xbox 360 -konsolin mediaominaisuuksille on varattu täysin oma nurkkauksensa, ja siellä esitellään Media Centerin lisäksi Xbox Live Vision -kameraa ja ulkoista HD DVD -asemaa. Paikalla olleet Samsungin näytöt eivät vielä toistaneet 1080p-kuvaa, mutta itse HD DVD -asema näyttäisi toimivan täysin moitteetta. Samsungilta on lisäksi myöhemmin syksyllä tulossa kyseistä kuvatilaa tukevia televisioita, joten täydellistä kuvaa haluavien tilanne paranee hyvinkin nopeasti. HDMI-liitännästä käydään esittelypaikalla värikästä keskustelua, mutta nykyisen strategian mukaan Microsoft ei ole lisäämässä sitä konsoliinsa.

ADIÓS BARCELONA!

Kokonaisuutena X06 -tapahtuma oli onnistunut, vaikka suuria julkistuksia odotettiin enemmän. Aikaa ei yksinkertaisesti ollut tarpeeksi kaikkien mielenkiintoisten pelien testaamiseen ja tiukasta aikataulusta johtuen osa tapaamisista piti perua. Julkaisupelien jälkeinen toinen aalto on muodostumassa pienimuotoiseksi tsunamiksi ja jouluksi onkin tulossa iso määrä erinomaisia pelejä. Valikoima kasvaa siis entisestään mutta mikä tärkeintä, laatutaso on myös noususuhdanteessa.