007 Legends

Kirjoittanut: Livegamers

14.11.2012

James Bond. Tuo Ian Flemingin vuonna 1952 ideoima brittiläinen agentti, jonka charmantti olemus kerää niin naiset kuin pahiksetkin ympärilleen. 007-koodinimestään tunnettu James Bond on esiintynyt jo kahdessakymmenessäkahdessa elokuvassa. Hänen tarinoitaan on julkaistu myös kirjoina, joista kaksitoista kappaletta on Flemingin käsialaa.
Bond-maailmaan sijoittuvia videopelejä on julkaistu eri alustoille yli kaksikymmentä kappaletta, joista arvostetuin lienee Nintendo 64:lle julkaistu GoldenEye 007. Eurocom ja Activision tekivät sitä mukailevan version, joka sai erittäin hyvän vastaanoton. Flemingin luoma agenttimaailma onkin tarjonnut pelinkehittäjille kirjavia hahmoja sekä hyvin käsikirjoitettuja toimintakohtauksia, joten rakennuspalikoiden pitäisi olla kunnossa. Onko elokuvasarjaa yhteenkokoavassa 007 Legendsissähuippupelin aineksia?

50 vuotta Bondia

Activisionin ja Eurocomin visio koota Bond-peli, joka perustuu viiteen elokuvaan, on mielenkiintoinen. Sen on tarkoitus juhlistaa Bondin 50-vuotistaivalta, mutta valitettavasti toteutus ontuu. Peli sisältää yksinpelikampanjan lisäksi moninpelin, joka käyttää samankaltaista kehitysjärjestelmää kuin Call of Duty -pelisarjassa ollaan totuttu näkemään. 007 Legends käyttää toimivaksi todettua GoldenEye 007: Reloadedin pelimoottoria, joten ruudunpäivitysnopeus on kohdallaan.

Pääosaa yksinpelikampanjassa esittää Daniel Craig, mutta budjetti ei ole riittänyt äänen osalta oikeaan näyttelijään. Imitaatio on aidon tuntuinen, mutta näyttelemisessä on parantamisen varaa. Ääninäyttely kaipaisi enemmän eläytymistä, sillä tällaisenaan se on Cillit Bang -mainoksen tasoa. Äänensä peliin on kuitenkin antanut muutama Bond-elokuvista tuttu henkilö, kuten Judi Dench (M) sekä Naomie Harris (Miss Moneypenny). Heidän ääninäyttelemisensä on kohtuullisella tasolla.

”James, kill everything”

Yksinpelikampanjassa on tusinan verran tehtäviä, jotka sisältävät viiden eri Bond-elokuvan elementtejä. Pelaajan ainoana tehtävänä on tappaa kaikki mikä liikkuu. Tarinaa ei ole, eikä hahmojakaan juuri esitellä. Tehtäviä yritetään saada mielenkiintoisemmiksi Bond-vekottimilla ja ajoneuvoilla, siinä kuitenkaan onnistumatta. Mitäpä ei peli olisi ilman ärsyttäviä ja itseään toistavia minipelejä sekä reaktioaikaa vaativia näppäinyhdistelmän painamisia muun muassa pomotaisteluissa. Tämän viihteen riemuvoiton kun vielä kruunaa pitkillä latausajoilla, niin kakku alkaa maistua liisterille jo ensimmäisen kentän jälkeen. Marraskuun aikana peliin on luvassa ilmainen tehtäväpaketti, joka perustuu uusimpaan Skyfall-elokuvaan.

James tottelee kaikesta huolimatta hienosti ohjaimen painalluksia. Liikkuminen tuntuu hyvältä ja pelimoottori on sulava sekä tarpeeksi tarkka. Tekstuureissa on parantamisen varaa, sillä joissain kohdissa grafiikka näyttää Kiinasta tilatulta nahkatakilta. Bondin vakiokalustoon kuuluu myös superluokan automaattitähtäys, jolle ei vedä vertoja Aliens-elokuvasta tuttu Smart Gun. Haastetta haluavat voivat onneksi kytkeä sen pois päältä.

007 Legendsin näkemys hiiviskelystä ontuu pahasti. Vartijoiden ei pitäisi havaita pelaajaa niin kauan, kun kulkee kyykkypaska-asennossa vähänkään varjoisessa paikassa. Silti kentissä ei ole varjopaikkoja, eikä suojien sijoittelussa ole logiikkaa. Tekoälykin on sitä tasoa, että helpoimmalla pääsee, kun asettaa itsensä paikkaan, jossa on mahdollisimman vähän sisäänkäyntejä ja odottelee aseen kanssa, että vartijat juoksevat kuolemaansa. Yhden vartijan ampuminen hälyttää muut paikalle, eikä ruumita pelissä pysty piilottamaan. Samalla vaivalla siis pistää kaikki hengiltä, right?

Legendaarisen huono

Moninpeli olisi muuten suhteellisen toimivaa, mutta julkisilta servereiltä ei tahdo löytyä kolmea pelaajaa enempää. Pelaajia tuntuu muutenkin löytyvän vain deathmatchin puolelta. 007 Legendsin ääressä tuskastuu huolimatta siitä, miten sitä pelaa. Peli tuntuu viimeistelemättömältä, ja budjetin niukkuuden sekä kehitystiimin kiireen huomaa selkeästi. Tuntuu, että peli oli pakko saada ulos mahdollisimman pian. Mihinkään yksityiskohtiin ei ole kunnolla paneuduttu, vaan ne on toteutettu nopealla aikataululla sen suurempia ajattelematta.

Tästä pelistä on legendat kaukana. Tarjolla on kupillinen vanhaa puuroa, josta puuttuu mausteet sekä – ah – tekemisen rakkaus. Kiertäkää kaukaa sanon minä. Ostakaa vaikka alelaarista GoldenEye 007: Reloaded.