Red Dead Redemption 2

Kirjoittanut: Melekkone

06.11.2018

Red Dead Redemption ja John Marston loivat kahdeksan vuotta sitten itselleen nopeasti legendan maineen, eikä mennyt aikaakaan, kun pelaajat alkoivat odottaa vangitsevalle villin lännen seikkailulle jatko-osaa. Huhuja kiersi vuosien vieriessä, kunnes Rockstar vuonna 2016 vahvisti huhut todeksi, mutta Rockstarin tunnuslauseen tapaan ”hiljaa hyvä tulee” yhtiö odotutti pelaajia vielä pari vuotta julkaisupäivän siirtymisestä toiseen. Lopultakin Red Dead Redemption kuitenkin on näyttäytynyt päivänvaloon massivisempana kuin koskaan ja Red Dead Redemption 2 on niin monipuolinen ja moniulotteinen kokonaisuus, että on vaikea päättää mistä lähteä purkamaan näin massiivista pakettia.

 

Teollisuus ja sivistys ovat ajaneet Dutchin rosvojoukon ahtaalle ja eletään villin lännen viimeisiä hetkiä. Tarina sijoittuu John Marstonin seikkailuja edeltävään aikaan, vuoteen 1899, jolloin hän eli Dutchin rosvojoukossa vaimonsa Abigalin kanssa. Tällä kertaa parrasvaloihin kuitenkin päätyy pelattavana hahmona Arthur Morgan, joka on ollut koplan jäsen teini-ikäisestä lähtien. Pieleen menneen ryöstön seurauksena kopla joutuu pakenemaan viranomaisia itään. Lumimyrsky yllättää pakenevan ryhmän korkealla vuoristossa ja he erkanevat osittain toisistaan. Arthur Morgan avustaa Dutchin joukkoa suojautumaan lumimyrskyltä ja keräämään eksyneitä ryhmän jäseniä kasaan. Selviydyttyään pois vuoristosta, karavaani leiriytyy lähelle Valentinen kaupunkia ja tarkoituksena on kerätä rahaa unelmientäytteiseen ja vapaaseen elämään lännessä. Red Dead Redemption 2 luo tarinallaan uuden lähestymistavan Dutchiin ja hänen rosvojoukkoonsa, jotka piti aikaisemmassa pelissä saattaa salaisten agenttien käsiin. Uuden näkökulman kautta ymmärtää paremmin, ettei John Marstonin ratkaisu siirtyä Dutch van der Lindea tai Bill Williamsonia vastaan ollut yksinkertainen ratkaisu.

Isot miehet isoilla pyssyillä

Toiminta lähtee nopeasti liikkeelle ja Rockstarin kehittäjillä on jälleen ollut lääkitys kohdallaan ja sana, joka kuvastaa koko peliä on yksityiskohtaisuus. Ase ladataan aina ennen laukaisua samasta napista, josta ammutaan, joka tuo alussa pientä hämmennystä, kun alvariinsa ampuminen ei onnistukaan kädenkäänteessä. Aseen rihloja voi muokata ja jokainen ase pitää putsata säännöllisin väliajoin, jotta se ei jumiudu. Taistelutilanteet ja toimiva ohjattavuus on tullut tutuksi Rockstarin muista avoimen maailman peleistä. Hahmon muokkaus on saanut uusia ja monipuolisia yksityiskohtia edukseen ja pelaaja voi vaatetuksen lisäksi muokata Arthurin hius- ja partatyyliä. Arthur on ulkomuodon ja karisman perusteella risteytys Clint Eastwoodia ja Terence Hilliä, mutta löydettyään oikean tyylin hahmosta saa helposti muokattua Kalpean ratsastajan tai Josey Walesin.

Vuorokauden vaihtuvuutta ollaan myös muokattu yksityiskohtaisesti, koska Arthur tarvitsee unta pitkän valveillaolon jälkeen, hän alkaa tuntea näläntunnetta ja hänen partansa alkaa alkaa kasvamaan. Ravinnon puutteessa Arthur laihtuu ja ylensyönti sekä liiallinen alkoholinkäyttö tuo keskivartalolihavuutta. Staminaa ja Dead Eye -mittaria pitää unella, ruoalla ja liikunnalla kehittää ja ylläpitää. Pelissä pystytään leiriytymään melkein minne tahansa metsän siimekseen ja nuotion äärellä pelaaja voi kokata erilaisia terveyttä edistäviä ruokia, kuten paistaa riistalihaa tai keittää kahvia. Erikoisia ruokia ja juomia varten pelaajan on kuitenkin kerättävä tai ostettava tietyt ainesosat, ennen kuin pystyy niitä valmistamaan. Nuotiolla voi myös putsata aseet, kehittää ammuksia esimerkiksi riistan metsästykseen sopiviksi tai mahdollisimman tappaviksi ja tietysti nukkua, jolloin kaikki energiatolpat palautuvat täyteen mittaansa. Samat tavat pätevät myös hevosiin, joita Arthur voi omistaa useampia ja jotka hän voi ostaa, kesyttää luonnosta tai varastaa. Kannattaa olla kuitenkin tarkka kenen hevosen selkään hyppää, koska lain ankara koura on paljon herkempi kuin edellisessä pelissä. Hevosen kunto vähenee, jos sitä ei muista ruokkia ja harjata, kuten myös yhteys hevosen ja Arthurin välillä kapenee, eikä välttämättä tottele omistajaansa entiseen malliin. Ensimmäinen Red Dead Redemption oli aikoinaan vallankumouksellinen hyvin hiotun pelimoottorin ansiosta, joka mahdollisti yllättävän realistisen hevosen olemuksen. Uudessa pelissä kehittäjät ovat menneet aivan uudelle tasolle hevosen kohdalla ja se tuntuu liikkeiltään entistä aidommalta ja uskottavammalta. Kehittäjät ovat menneet jopa niin ääripäähän, että miespuolisen hevosen kivekset kutistuvat kylmässä säässä ja laskeutuvat takaisin paikoilleen lämpimämmässä ilmastossa.

Lainsuojattoman tavaramerkki

Jos joku kuuluu villissä lännessä seikkailevan päähenkilön tärkeimpiin identiteettiä muokkaaviin tekijöihin, niin länkkärihattu, joita peli pitää paljon sisällään. Hatut ovat aiheuttaneet keskustelua pelaajien kesken, koska kovan ampumisen tai tappelemisen tuloksena hattu häviää helposti ja on aiheuttanut lievää paniikkia keskusteluryhmissä. Itsekin säikähdin, kun hattu ensimmäisen kerran hävisi, mutta tulkoon se nyt kaikille tiedoksi, että kaikki ostetut ja kadotetut hatut palautuvat automaattisesti hevosen selässä olevaan tavaratilaan. Ongelmana saattaa vain olla se, että hevonen ei ole kutsuvihellyksen läheisyydessä. Edellisessä pelissä hevonen saapui vihellyksen seurauksena periaatteessa minne vain, mutta nyt hevonen ei saavu paikalle jos Arthur on esimerkiksi kostean illan jälkeen sammunut keskelle korpea kauaksi kaupungista, jonne viimeksi hevosensa sitoi kiinni. Pelissä tulee helposti kävelyreissuja, jos on esimerkiksi viemässä varastettuja postivaunuja välittäjälle, eikä muista viheltää hevosta seuraamaan perässä. Toisaalta tällöin stamina nousee kohisten, kun juoksee lähemmäksi hevosen edellistä olinpaikkaa.

Päätarinan lisäksi pelissä on järjettömästi muuta tekemistä ja paikkojen tutkimista. Mitä vain oletatkin villistä lännestä löytyvän, sen mitä todennäköisemmin löydät Red Dead Redemption 2:sta. Siinä missä ensimmäisessä pelissä survottiin kaikki villin lännen stereotypiat ja perinteiset mielikuvat yhdeksi isoksi smoothieksi, keskittyy nykyinen enemmän realistisuuteen ja Red Dead Redemption 2 toimii ajoittain hyvänä historiankirjana. Stereotypiaa ja herkullista mustaa huumoria peli pitää sisällään edelleen yllin kyllin, mutta huomaa, että käsikirjoittajilla on ollut tätä tarinaa tehdessään astetta vakavammat lähtökohdat. Kartta on erittäin mittava ja ratsastamiseen paikasta A paikkaan B kuluu usein pidempikin tovi. Matkan voi kulkea pikana junalla tai vankkureilla, mutta tällöin Stranger-tehtävät saattavat mennä ohi. Stranger-tehtävät ovat mielenkiintoisia, taitavasti kirjoitettuja tarinoita ja niiden suorittamisesta voi olla pelaajalle hyötyä, esimerkiksi käärmeenpuremalta pelastettu muukalainen voi myöhemmin vastaantultua tarjota sinulle uuden kiväärin asesepän liikkeestä.

Junaryöstöä, whiskyä ja uhkapeliä

Dutchin leiri toimii turvapaikkana, jossa pelaaja voi käydä syömässä, nukkumassa ja ajamassa partansa. Arthurin pitää ajoittain lahjoittaa leirin yhteiseen lippaaseen rahaa, jonka varoja käytetään leirin varusteiden kehittämiseen, sekä ammus- ja lääkevaraston ylläpitoon. Leirin ja Arthurin varustusta voi rahan lisäksi kehittää metsästämällä harvinaisen eläinten turkiksia, mutta metsästäminen ei ole niin yksinkertaista kuin voisi kuvitella. Jokaisella eläimellä on tietty ampumakohta ja suositeltava ase, jotta turkki ei mene pilalle. Seulaksi ammutun karhun talja on lähes arvoton, eikä sitä pysty käyttämään tavaroiden kehityksessä. Villieläimille voi rakentaa syöttejä ja niiden jälkiä pystyy seuraamaan Dead Eyen kautta, mutta onnistuneeseen metsästykseen pitää varautua käyttämään aikaa ja moonshinea.

Red Dead Redemption 2 on odotukset täyttävä peli, joka sisältää satoja erilaisia yksityiskohtaisia mahdollisuuksia toimia villissä lännessä. Omalla pelityylillään pelaaja hallitsee Arthur Morganin mainetta, eli epärehellisellä käytöksellä Arthurista muokkautuu kunniaton lainsuojaton ja hyvällä käytöksellä lännen sankari. Toistan jatkuvasti pelin monipuolisuutta, mutta kun tekemistä löytyy aivan sairaasti. Voit kalastaa, metsästää, pelata uhkapelejä, virittää aseita, kehittää hahmoa, olla palkkionmetsästäjä, ryöstää junia ja vankkureita, periä velkoja, etsiä aarteita ja paljon muuta. Red Dead Redemption 2:n datan koko nosti monella pelaajalla kulmakarvat pystyyn, mutta katsoessa upeasti hiottuja grafiikoita, joissa kävellessä lumeen jää hämmästyttävän aidon näköisiä jälkiä ja veden virtaus voi napata pelaajan, on kahdentoista tunnin lataus odottamisen arvoinen. Peli on ehdoton suositus kaikille vähääkään länkkäreistä kiinnostuneille ja pakkohankinta Red Dead Redemptionista ja muista Rockstar-peleistä pitäville. Mielenkiinnolla odotan, millaisia mahdollisuuksia myöhemmin julkaistu Red Dead Redemption 2 Online tuo tullessaan.

Lisää kommentti