Bastion (Xbox Live Arcade)

Kirjoittanut: Livegamers

18.08.2011

Live Arcaden vuosittainen kesäkampanja Summer of Arcade pyörähti käyntiin kuun vaihteessa julkaistulla Bastionilla. Indiekehittäjä Supergiant Gamesin esikoispeli yhdistelee sopivalla tavalla hiukan retrohenkistä hack-n-slashia ja kevyttä roolipelaamista upeaan piirrosgrafiikkaan.
Bastion on mukavan raikas ja värikäs tuulahdus moniin nykypäivän harmaisiin ja tylsiin peleihin verrattuna. Se on tunnelmallinen, äärimmäisen hiottu ja sisältää monia omaperäisiä ideoita sekoitettuna onnistuneeseen pelimekaniikkaan. Etenkin pelin upea piirrosmainen visuaalinen tyyli on hienoa katseltavaa. Isometrisestä kuvakulmasta kuvattu pelimaailma rakentuu palikoista samalla kun pelaaja kävelee kohti tyhjyydessä seisovan alueen reunoja. Maailman reunalta tulee tiputtua pelin aikana usein, mutta tämä ei juuri menoa hidasta.

Pelaajan ohjaama hahmo herää pelin alussa keskeltä tyhjyyttä ja tuhottua maailmaa katastrofin jäljiltä. Pelaajan tehtävänä on koittaa elvyttää turvapaikaksi rakennettu Bastion entiselleen ja palauttaa menetty maailma. Tämä onnistuu keräämällä voimakristalleja vihollisten kansoittamasta Bastionin lähimaastosta. Hubimaailmana toimiva alue saa kristallien kertyessä uusia toiminnallisuuksia ja rakennuksia esimerkiksi kaupan ja takomon muodossa. Rakennuksia voi pelin edetessä myös päivittää, jolloin ne tarjoavat entistä enemmän tavaraa ja sisältöä.

Tarinaa edistää jatkuvasti äänessä oleva kertoja, joka selostaa pelin tapahtumia ja edistää juonta samalla kun pelaaja liikkuu ympäri maailmaa. Hauskana jippona kertoja kommentoi myös pelaajan mokia ja esimerkiksi asevalintoja. Itse tarina ei ole kovinkaan omaperäinen, mutta kerrontatapa on mukavan tuore ja pitää mielenkiintoa yllä. Taisteluiden aikana mielenkiinto keskittyy kuitenkin usein tarinan yksityiskohtien sijaan itse mätkintään.

Pelattavuus kohdillaan

Värikäs ja satumainen pelimaailma on ehdottomasti yksi pelin vahvuuksista. Kenttäsuunnittelu on kuitenkin melko suoraviivaista ja useimmat alueet suhteellisen pieniä. Vaihtelua kenttien välillä on onneksi sopivasti etenkin visuaalisen tyylin osalta, ja vastaan tulee niin vehreitä metsiä kuin rauniolinnojakin. Mukaan mahtuu myös muutamia pomotaisteluita, jotka ovat tosin melko yllätyksettömästi toteutettuja.

Pelattavuudeltaan Bastion on äärimmilleen hiottu. Taistelumekaniikka ei ole järin monipuolinen, mutta toimii loistavasti, ja hahmo tottelee pelaajan kontrolleja viiveettä. Taisteluissa pelaajalla on käytössään kaksi erilaista asetta sekä yksi erikoiskyky. Aseita löytyy pelistä runsaasti, ja niitä voi päivittää kentistä löydettävillä sekä kaupasta ostettavilla lisäosilla. Erikoiskyvyt on usein sidottu johonkin tiettyyn aseeseen, mutta mukana on myös muutama yleisempi taito. Näiden lisäksi lisäsyvyyttä tuovat erilaiset taikajuomat, jotka antavat passiivisia bonuksia pelaajan kykyihin. Käytössä olevia juomia voi vaihdella vapaasti hubimaailmassa, ja niiden määrä riippuu pelaajan tasosta.

Pelin vaikeustaso on melko matala, mutta lisähaastetta saa laittamalla päälle hiukan Halon pääkalloja muistuttavia jumalidoleita, jotka lisäävät esimerkiksi vihollisten nopeutta tai kestävyyttä. Tästä palkitaan myös kehityspistebonuksilla. Tarinalla on pituutta noin kuutisen tuntia, minkä jälkeen pelin voi aloittaa uudestaan ensimmäisen läpipeluukerran aikana kertyneillä aseilla ja lisähaasteilla. Tähän myös kannustetaan, sillä ensimmäisen läpipeluukerran aikana ei ehdi päivittämään kaikkia aseita tai hankkimaan kaikkia erikoistaitoja. Pääjuonen lisäksi pelistä löytyy myös muutama bonuskenttä, joissa voi hioa taistelutaitojaan joko yleisesti tai tietyllä aseella ja verrata samalla tuloksiaan muihin pelaajiin.

Bastion kuuluu ehdottomasti tänä vuonna julkaistujen Live Arcade -pelien parhaimmistoon. Peli tarjoaa 1 200 Microsoft-pisteen (noin 15 euron) hintaansa nähden varsin mukavasti sisältöä sekä varsin hiotun ja viihdyttävän pelikokemuksen, jota toimintaroolipelien ystävien ei kannata missään nimessä missata. Bastionille kannattaa antaa mahdollisuus, vaikka genre ei suuremmin kiinnostaisikaan, sillä peli on helposti lähestyttävä ja sopivan helppo myös aloittelijoille.