Battlefield 1943 (Xbox Live Arcade)

Kirjoittanut: Livegamers

09.07.2009

Vuonna 2002 PC:lle julkaistu nettiräiskintä Battlefield 1942 esitteli uuden tavan käydä sotaa verkossa. Tyylille tunnusomaisia piirteitä olivat laajat kentät, kulkuneuvot ja tiettyjen maastonkohtien hallintaa painottavat pelimuodot. Kesällä 2008 PS3:lle ja Xbox360:lle julkaistu Battlefield: Bad Company taas esitteli uuden Frostbite-pelimoottorin, joka mahdollisti komealla tavalla hajoavat rakennukset. Kun yhdistetään Bad Companyn pelimoottori ja 1942:n tunnelma niin saadaan Battlefield 1943, joka on parasta vastinetta käytetyille Microsoft-pisteille pitkään aikaan.
Vain moninpelaajille

Battlefield 1943 on suunnattu vain Liven Gold–tilin haltijoille, sillä noin puolen gigatavun lataus ei sisällä lainkaan yksinpelisisältöä. Ajallisesti peli sijoittuu vuoden toisen maailmansodan Tyynelle valtamerelle, jolloin amerikkalaiset ja japanilaiset kävivät kiivasta sotaa Wake Islandilla, Guadalcanalilla ja Iwo Jimalla. Toisin kuin oikean elämän sodankäynti ei BF1943:n meno ole lainkaan synkkää: kirkkaat värit, hieman yksinkertaistettu grafiikka ja jatkuva pauke ympärillä takaavat kepeän tunnelman, jossa ei ole koskaan tylsää. Yhteen otteluun mahtuu samaan aikaan 12 + 12 käyttäjää sotimaan ja ajoittain pelaaminen muistuttaa nakkikioskia tai pankkikonttoria, sillä ihmisiä tulee ja lähtee kesken matsien aina välillä. Näin ollen tiukka joukkuepeli on vaikeaa, koska tiimin kokoonpano muuttuu jatkuvasti.

Tuttu ohjaus

Oman sotilaan ohjaus on tuttua Bad Companya pelanneille, mutta jos ei ole vähään aikaan peliin koskenut niin kontrollien oppimiseen ja erilaisten asetuksien kokeilemiseen on syytä varata hetki aikaa. Varsinkin herkkyyden eli Sensitivityn suosittelen säätämään melkein tappiin, koska nopeatempoisissa lähitaisteluissa on hyvin tärkeää kyetä korjaamaan tähtäystä nopeasti. Suurien kenttien vuoksi erilaiset kulkuneuvot ovat Battlefield-tyyliin tärkeitä taistelun lopputuloksen kannalta ja panssarivaunun, jeepin, rynnäkköveneen ja lentokoneen ohjausta kannattaa lähestyä kärsivällisyydellä. Itse jouduin käyttämään noin tunnin tehokasta peliaikaa ennen kuin kontrollit alkoivat toimia sulavasti sormissani.

Yksinkertaista, mutta ah niin toimivaa

Pelimuotoja ei ole kuin yksi eli Conquest, jonka tarkoituksena on pitää tukikohtia hallussa ja samaan aikaan laittaa vihollisia mahdollisimman paljon kylmäksi. Matsit pyörivät koko ajan ja aina kun serverille tulee tilaa niin peliin voi liittyä mukaan: alkuvalikon Quick Match on siis paras tapa päästä heti toiminnan keskelle.

Battlefield 1943 ei anna mahdollisuutta rakentaa itse omaa persoonallista taistelijaa, vaan tarjoaa klassiset hahmoluokat. Rifleman kantaa pääaseenaan tappavaa puoliautomaattikivääriä ja sen päähän kiinnitettävää kranaattia, Infantryman on oiva lähitaisteluissa konepistoolinsa, käsikranaattiensa ja PST-sinkonsa ansiosta, kun taas Scout asettuu taka-alalle tarkkuuskiväärinsä kanssa ja tekee väijytyksiä kasapanoksiensa avulla. Mielenkiintoinen ja samalla erittäin toimiva lisä ovat aseiden loppumattomat panokset. Tämä antaa pelaajille mahdollisuuden keskittyä olennaiseen eli taisteluun täydennyspakettien etsiskelyn sijaan.

Tällä hetkellä pelattavia kenttiä on vain jo mainitut kolme eli Wake Island, Guadalcanal ja Iwo Jima. Neljäs taistelutanner eli Coral Sea aukeaa pelattavaksi sen jälkeen, kun Liven pelaajat ovat yhdessä saavuttaneet neljänkymmenenkolmen miljoonan tapon rajapyykin. Kaikki kentät ovat sävyltään kirkkaita ja trooppisia lukuun ottamatta Iwo Jimaa, jossa ruskea on dominoiva väri.

Ylene kaaoksen keskellä

Onnistuneista suorituksista virtuaalisoturi palkitaan pelin sisäisillä saavutuksilla eli postileimoilla ja tietenkin sotilasarvon ylentymisellä. Tämä innostaa pelaamaan peliä sen kaikilla eri tavoilla ja hyvä niin, sillä varsinaiset gamerscorea kartuttavat saavutukset on mahdollista hankkia hyvinkin lyhyessä ajassa.

Aseiden loppumattomien panoksien lisäksi keskittymistä toimintaan alleviivaa ajan kanssa regeneroituva terveys ja niin sanotun friendly firen puuttuminen. Tämän ansiosta ei enää ole mahdollista pilata joukkuetoverin peliä ampumalla hänet niskalaukauksella, mikäli heppu sattuu istahtamaan tykin puikkoihin ennen sinua. Tiimihenki ei muutenkaan ole erityisen suuressa roolissa BF1943:ssa. Omaan ryhmään mahtuu väkeä maksimissaan neljän taistelijan verran ja matsin alkaessa toverit saattavat löytää toisensa konfliktin eri puolilta. Tiukkaa taktiikkaa haluaville tämä on suuri pettymys, mutta silkkaa hauskanpitoa etsiville ratkaisu on toimiva.

Puolitiehen jätetty klaanituki

Julkisten Ranked Matchien lisäksi Electronic Arts ja DICE tarjoavat mahdollisuuden pelata myös yksityisiä pelejä Private Matches –tilassa. Sisäisiin karkeloihin mahtuu 8 + 8 pelaajaa ja pelattavan kentän saa valita vapaasti. Jostain kummallisesta syystä peliä ei kuitenkaan voi aloittaa ennen kuin paikalle on saatu kaikki kuusitoista osanottajaa. Miksi BF1943 ei anna mahdollisuutta pelata pienemmällä porukalla tai vaikka tutkia yksin kenttiä kaikessa rauhassa ennen hektisen verkkosodan aloittamista?

Puutteistaan huolimatta Battlefield 1943 tarjoaa Gold-tilin haltijoille Live Arcaden parasta verkkosotaa. Tämän parempaa vastinetta käytetyille Microsoft-pisteille ei ole mahdollista saada.