Battlefield 3

Kirjoittanut: Livegamers

03.11.2011

”Toivon Modern Warfare 3:n mätänevän ytimestään”, näin lausui EA:n toimitusjohtaja John Riccitiello kesäkuussa E3-messuilla. Sanat roihauttivat Battlefield 3:n ja Modern Warfaren välisen jännitteen ilmiliekkeihin. Sanasota jatkui herjojen sinkoillessa puolin ja toisin. Nyt syksyn pelitulvan tehdessä tuhojaan pelaajien tilipusseihin lätinä voidaan lopettaa. On aika siirtyä sanoista tekoihin. Battlefield saa kunnian jakaa ensimmäisen iskun taistelussa räiskintäpelien kuninkuudesta.
Julkaisuajan etulyöntiasemaa ei kuitenkaan saatu ilmaiseksi. Battlefield 3:n ruotsalainen kehitystiimi DICE on joutunut paiskimaan töitä loppuunpalamisen partaalla – tai siltä lopputulos ainakin vaikuttaa. Maineikkaan pelisarjan kolmososa on nimittäin keskeneräisen oloinen, mikä näkyy lukuisissa bugeissa ja sanalla sanoen epäonnistuneessa yksinpelissä. Battlefield 3:n kampanja nimittäin ei ole paitsi lyhyt, vaan siitä puuttuu kokonaan sarjan tavaramerkki eli kokonaisvaltaisen sodan tuntu. Helikoptereilla, tankeilla ja hyökkäysvaunuilla jyräämisen sijaan kampanjassa hiippaillaan huvilaan, estetään pankkikeikka ja paukutellaan metrossa. Tuntuu aivan siltä, kuin Bäfä yrittäisi nokittaa Modern Warfaren kampanjan ja näin unohtaa omat vahvuutensa. Metsään menee.

Kuusituntisen yksinpelin huippuhetket koetaan niissä harvoissa ajoneuvokohtauksissa, joita pelaajalle tarjotaan. Suosikkikenttäni päästi pelaajan F/A-18 F Super Hornet -suihkuhävittäjän asemiehen paikalle. Tunnelmaa luova lähtötsekkaus huipentui räjähtävään katapulttilaukaisuun lentotukialuksen kannelta, mikä hiveli sekä silmiä että korvia. Jos on Battlefield 3:n takia kannattanut investoida uuteen tietokoneeseen, niin suosittelen samaa käsittelyä äänentoistolaitteille. Mainitsemani neloskenttä aiheutti äänimaailmallaan kylmät väreet selkäfileisiin, eikä jalkamiehenä rynniessä jäädä pekkaa pahemmaksi. AC-10 konetykin törinä, tarkka-ampujan kudin vihainen sihaus ja kranaatinheittimen murkulan lähestyvä ulina nostavat virtuaalitaistelun fiilistä kunnolla. Pikkumiinuksena on mainittava rynkkyjen verrattain vaisu pauke… niin ja ajoittaiset äänibugit.

Mukautettu hyokkäyskäsky

Verkkopeli on Battlefield 3:n sykkivä sydän, siitä älköön kukaan erehtykö. Totuuden nimissä on tosin mainittava, että serveriongelmat ovat aina varjostaneet DICE:n mestariluomuksien julkaisua. Uusin osa ei paranna tapojaan, sillä julkaisupäivänä peleihin pääsy oli silkkaa murhaa. Päivä päivältä tilanne on kuitenkin parantunut, joskaan kaikki ryhmän jäsenet eivät vieläkään osu samalle puolelle tai edes samaan peliin. Konsoleille kaivattu serverilista pääsi viimein mukaan, ja DICE:n omilla palvelimilla on kätevä jonotussysteemi, jonka avulla kaverin rinnalle liittyminen helpottuu. Ja mikäli sattuu joutumaan väärään ryhmään tai vastustajan puolelle, asia hoituu valikoista klikkailemalla, kunhan halutussa tiimissä tai ryhmässä vain on tilaa. Nettipelin työkalut ovat parantuneet merkittävästi sitten Bad Companyn aikojen.

Kun hyvistä pelikavereista koostuva ryhmä pääsee viimein samaan peliin, muuttuu pissa hunajaksi. Battlefield 3 tarjoaa jokaiselle pelaajatyypille oman roolinsa, eikä pisteitä kerryttääkseen tarvitse rynnätä hyökkäyksen kärkenä tai olla porukan tarkin ampuja. Taistelutovereiden terveyden ja ammustilanteen kohentaminen palkitaan yhtä lailla vihujen kellistämisen kanssa, vaikkakin matsin loputtua tuloslistalla näytetään vain tapot, kuolemat ja pisteet. Bäfä kannustaa tiimipelaamiseen paremmin kuin mikään muu peli, vaikka tietyistä teoista netottavat pisteet ovat mielestäni osittain epäsuhteessa: kymmenen pojoa kopterilentäjälle kk-miehen saamasta taposta, reilukerhosta päivää!

Battlefieldille voi huoletta ennustaa pitkää ikää Xboxin uumenissa. Kokemustasokattoa on kasvatettu samoin kuin tasojen välejä. Avattavaa riittää runsaasti, sillä jokaisen pyssykän sekä raskaan kaluston lisävarusteet täytyy ansaita asekohtaisesti, eikä tankissa istumalla saa kokemuspisteitä kiväärimiehelle. Uusiksi vedetyt aselajit ja pistesysteemi eivät kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että Battlefield 3 ei eroa merkittävästi DICE:n aiemmista, kun muistaa hävittäjien liidelleen taivaalla jo Battlefield 2:ssa. Erityisesti visuaalinen puoli on melko samassa kuosissa – toisin kuin jo kehutussa PC-versiossa. Joka tapauksessa Battlefield 3 on loistava verkkoräiskintä, eivätkä strategiseen sotimiseen tykästyneet hankinnalle muuta syytä tarvitse. Taistelukentällä tavataan!