Bloodforge (Xbox Live Arcade)

Kirjoittanut: Livegamers

09.05.2012

Climax Studiosin kehittämä Bloodforge on esimerkki uuden sukupolven Xbox Live Arcade -pelistä, jossa tavoitellaan täyden retail-pelin tuotantoarvoja. Peli on kolmannesta persoonasta kuvattu mätkintä, jonka esikuvia ovat selkeästi genren isot pojat kuten God of War– ja Ninja Gaiden -pelisarjat. Bloodforgen teema on hyvin samankaltainen kuin God of Warissa: pelissä jumalat huijaavat päähenkilö Cromia (Conan, anyone?) tappamaan oman perheensä, minkä jälkeen Crom lähtee kostamaan veritekoa pelin ukkoylijumalalle. Juoni on siis kuin suoraan God of Warista.
Blood & Gore

Tarinan sijaan Bloodforge tavoittelee omaa identiteettiään omanlaisella graafisella ilmeellään, ja pelin visuaalinen tarjonta onkin varsin omaperäinen ja teema hyvin tumma ja verinen. Ulkoasu onkin Bloodforgen onnistuneinta antia: sarjakuvamainen ote grafiikoihin tuo mieleen Sin Citymäisen korostamistavan, mikä sinänsä toimii mainiosti. Grafiikka ei ole erityisen tarkkaa eivätkä tekstuurit kimaltavia, mutta Arcade-peliksi ulkonäkö on täysin pätevä. Pelin audiovisuaalinen kokemus kaatuukin näköaistimateriaalin sijaan surkeaan ääninäyttelyyn, kun B-luokan näyttelijät tulkitsevat äärettömän yksinkertaista tekstiä. Erityisesti päähenkilönä muriseva Crom on todella huvittavan kuuloinen kaikessa karskiudessaan ja inhimillisyyden puutteessaan.

Kokolailla peli esittelee raakalaismaista teemaansa vähän joka asiassa – jopa siinä määrin, että se alkaa ärsyttää. Esimerkiksi yksi peliteollisuuden historian typerimmistä ideoista, ruudun tärinä ja pomppiminen juostessa, on mukana ilmeisesti luomassa olevinaan autenttista tunnelmaa, kun painava-askeleinen Crom jyystää pitkin veren tahrimaa maankamaraa. Todellisuudessa tämä häiritsee pelaamista erittäin paljon ja aiheuttaa suurta turhautumista sulavalinjaiseen pelattavuuteen tottuneissa mätkijöissä. Kamera on muutenkin sitä itseään – se nimittäin jumittelee pelialueen geometriaan tuon tuosta tai on muuten vain väärässä paikassa.

Pelin kulmakivi – taistelu – on todella tylsää jurnuttamista, eikä blokki-nappulaa ole, mikä on yleensä jo turhan pelkistetyn pelin tunnusmerkki. Pelissä selviääkin pelkästään paria nappia rämpyttämällä. Crom sivaltaa ja murskaa tiensä satojen vihollisten läpi aiheuttamatta pelaajassa minkäänlaista haasteen tunnetta tai fiilistä siitä, että hahmoa ohjaavalla pelaajalla olisi merkitystä. Muutamat pomotaistelut ovat nekin kuluneita kopioita muiden pelisarjojen vastaavista, eivätkä kestä sitä yhtä opettelukertaa kauempaa.

Varsinaista moninpeliä Bloodforgessa ei ole, mutta pelaaja voi asettaa ystävilleen erinäisiä haasteita, joissa kaverilistan parhaan monsterinnylkijän tittelistä voidaan kilpailla. Lisäksi Blood Duel -ominaisuus pitää kirjaa pelaajan ja kavereiden aikaansaannoksista pelissä, ja sitä kautta nähdään, kuka on jaksanut silputa eniten vihollisia. Live-pelaamisen aspektit jäävät kuitenkin tällaisenaan torsoksi eivätkä tarjoa erityistä lisäarvoa pelille.

Suicidal tendencies

Xbox Live Arcade -peli Blooforgen voi lunastaa itselleen 1200 Microsoft-pisteen hintaan, ja vaikka pelin lähtöasetelmien ja tavoiteltujen tuotantoarvojen perusteella tämä voikin kuulostaa kelpo kaupalta, on pelille vaikea löytää juuri minkäänlaista arvoa. Bloodforge on tylsä ja nopeasti kiduttu mätkintäputki, joka jättää toivomisen varaa joka osa-alueella. Mikäli tätä tuotosta lähtee kokeilemaan, aivot kannattaa suosiolla vääntää minimiasetukselle.