Call of Duty: Advanced Warfare

Kirjoittanut: Livegamers

19.11.2014

Call of Duty. Tuo pelimaailman jättiläinen, jota on ylistetty ja kritisoitu enemmän kuin voisi kuvitella. Nyt Sledgehammer Games lyö kitisijöille luun kurkkuun tehdessään Call of Dutystä jotain sellaista, mitä se ei ole aiemmin ollut. Onko menty hyvään vai huonoon suuntaan? Onnistuiko Sledgehammer Games kolmivuotisessa tehtävässään?
Balls of steel

Silmiin pistävin uudistus on Exo-puku, joka mahdollistaa super hypyt ja luisut, näkymättömyyden, kilven ja paljon muuta. Ensimmäistä kertaa Call of Duty nostaa pelaajan jalat maasta ja mahdollistaa hyppimisen rakennusten katoille. Vanhoille CoD-konkareille Exo-puku voi tuottaa muutaman hikipisaran ja kyyneleen, kun enää ei selvitäkkään yhtä nurkkaa kyttäämällä, vaan vihollinen voi hypätä niskaan ylhäältä, oikealta, vasemmalta ja takaa. Onneksi tarjolla on myös Classic-pelimuotoja, jotka tarjoavat perinteisen Call of Dutyn sitä haluaville, poistamalla Exo-puvun käytöstä.

On kuitenkin makuasia, onko Exo-puku toivottu uudistus. Call of Dutyn pelaajat ovat vaatineet jo vuosia jotain uutta pelisarjaan. Nyt sitä uutta saatiin, mutta onko tämä enää Call of Duty? Pelin kannessa lukee Call of Duty, mutta ainakin allekirjoittaneelle se on ainoa asia, joka todistaa pelin olevan Call of Duty. Futuuriset aseet vievät pois tutuista pyssyistä. On laaserpyssyä ja ilmahaulikkoa. Vaikka vanhoja tuttuja aseita ei enää Advanced Warfaressa olekaan, tuntuu ensimmäistä kertaa pitkään aikaan aseiden äänissä olevan munaa. Aseet kuulostavat miehekkäiltä, eikä muutamaa mutkaa lukuunottamatta mikään kuulosta naulapyssyltä rakennustyömaalla.

Press X to pay respects

Advanced Warfaren yksinpelin juonikuvio on tuttu jo aiemmista Call of Dutyistä. Kill the bad guy. Pelaaja astuu Jack Mitchellin saappaisiin, joka taistelee parhaan kaverinsa, Will Ironsin kanssa USMC:n riveissä. Kaverukset ovat Etelä-Koreassa suorittamassa tehtävää, joka lopulta onnistuu, mutta Will Ironsin ja kuuden tuhannen muun sotilaan hengen hinnalla.

Pelaajan ohjastama hahmo menettää Etelä-Koreassa kätensä ja osallistuu ystävänsä hautajaisiin ─ näin ollen käden tynkä paketissa. Will Ironsin hautajaisissa pelaaja tapaa ensimmäistä kertaa Jonathan Ironsin, joka tarjoaa pelaajan ohjastamalle Jack Mitchellille uraa omassa palkka-armeijassaan. Niin, ja saattaa sieltä yksi ylimääräinen käsikin löytyä. Näin alkaa pelaajan matka palkka-armeijan riveissä jahdaten sitä pahan perikuvaa, joka löytyykin lähempää kuin uskoisi.


Jonathan Ironsille fyysisen olemuksen ja äänen antaa Kevin Spacey, josta on pakko antaa kiitosta. Spaceyn ääni tuo uskottavuutta ja ajoittaisia kylmiä väreitä. Yksinpelin välivideot ovat yksinpelin herkkua. Kuinka paljon ollaankaan edetty muutamassa vuodessa. Välivideot näyttävät todella hyviltä ja eri hahmojen näyttelijät oikeasti näyttävät itseltään.

Välivideoita ja Kevin Spaceytä lukuunottamatta yksinpeli on perus Call of Duty kamaa. Yhdellä istumalla, noin kuudessa tunnissa läpäisty yksinpeli, ei jälkeenpäin jää mieleen ja siihen palaa vain pelatakseen muutaman lempitehtävän uudestaan.

Jotain uutta, lainattua ja sinistä

Moninpeli ei enää Exo-puvun myötä tunnu Call of Dutyltä, vaan joltain kaukaiselta serkulta. Rakenne on sama, mutta käytännössä toimii aivan eri tavalla. Exo-puvun lisäksi on mukaan saatu muutama uusi pelimuoto sekä oman operaattorin kustomointi. Pelaaja voi nyt kustomoida oman hahmonsa kengistä aurinkolaseihin.

Advanced Warfaressa perkkien määrää on karsittu huomattavasti, ja saatavilla onkin vain viisitoista perkkiä. Nyt myös scorestreakit ovat muokattavia. Care pakettiin saa pelaajaa seuraavan paikannuksen ja erilaisiin taivaalla lentäviin hilavitkuttimiin saa lisäaikaa tai lisää ohjuksia.


Mukana on myös Exo Survival, joka muistuttaa Survival Modia Modern Warfare kolmosesta. Neljä kaverusta, aalloittain vihollisia, selviydy.

Call of Duty: Advanced Warfare on pelikannen mukaan Call of Duty, mutta saako pelaaja siitä CoD-fiiliksestä kiinni. Advanced Warfare on se piristysruiske, jota Call of Duty -sarjaan on huudeltu jo pitkään. Exo-puku tuo moninpeliin lisämaustetta, mutta vaatii CoD-konkarilta paljon totuttelua.

Kaikki on uutta, jonka takia kahdeksan vuotta Call of Dutyä pelannut joutuu opettelemaan kaiken uudestaan. Vaikka Advanced Warfare ei tunnu Call of Dutyltä, on hermojen menetys ja ohjaimen lentely silti taattu.