Call of Duty: Black Ops 2

Kirjoittanut: Livegamers

10.12.2012

On jälleen se aika vuodesta, kun miljoonat räiskintäpelien ystävät rikkovat säästöpossunsa ja säntäävät pelikaupan eteen jonottamaan. Niin, se uusi Call of Duty on ilmestynyt. Pelisarja alkaa olla vanha kuin taivas mutta jaksaa silti joka vuosi rikkoa myyntiennätyksiä. Monet pelaajat ovat jo kokonaan menettäneet uskonsa koko sarjaan, sen mennessä vuosi vuodelta ojasta allikkoon. Kuitenkin peliltä odotetaan parasta ja pelätään pahinta. Oli se melkeinpä kumpaa tahansa, pelaa sitä joka tapauksessa valtaosa. Tällä kertaa piinapenkkiin räjähtää Black Ops 2, jonka edeltäjä joutui roskakoriin vain kuukauden pelailun jälkeen. Onko tuote yhtä parsaa mitä edeltäjänsä vai saako se houkuteltua lähtökohtaisesti kriittisen arvostelijan vielä arvostelun jälkeenkin pelaamaan?
It’s them numbers…

Yksinpelit ovat olleet Codi-sarjassa aina hyvin pienellä huomiolla, eikä niihin juurikaan ole ikinä sen kummoisemmin panostettu. Black Opsin yksinpeli oli jo Codien mittapuulla viihdyttävä, vaikkei se mikään mestariteos ollutkaan. Kakkososa petraa kyllä rajusti tällä saralla. Yksinpelin juoni on hyvin viihdyttävä, vaikkakin tällä kertaa yksinpelin muihin osa-alueisiin on kiinnitetty paljon enemmän huomiota. Pelaajalle annetaan silloin tällöin mahdollisuus vaikuttaa pelin kulkuun erilaisilla valinnoilla. Pelaaja voi esimerkiksi valita, tappaako jonkun vai jättääkö tämän henkiin. Tämä vaikuttaa myöhempään tarinankulkuun ja välivideoihin. Vaikutukset ovat kuitenkin melko pieniä mutta ovat silti mukava lisä muuten putkijuoksentelulta haiskahtavaan yksinpeliin. Tarjottimelle on myös vihdoin tuotu moninpelistä tuttu Create a Class, eli jokaiseen tehtävään saa itse valita työvälineensä.

Lisäbuustia yksinpeliin tuo jokaiseen tehtävään lisätyt haasteet. Pelaaja saa pisteitä siitä, että tuhoaa vaikka helikopterin mortalin panoksella tai viiltää kymmenen sotilasta miekalla. Haasteet mukaan lukien jokaisesta tehtävästä määräytyy tietty pistemäärä, jota voi verrata kavereiden pisteisiin. Yksinpeli tarjoaa myös Strike Force -lisätehtäviä, joissa tarkoituksena on ohjastaa erikoisjoukkoa ja hyökätä tiettyihin kohteisiin tai puolustaa niitä. Nämä tehtävät eivät vastaa muun yksinpelin tasoa, sillä tekoäly on suoraan sitä itseään eikä oikeasti tajua tehdä juuri mitään oikein. Tehtävät luisuvat väistämättä siihen, että pelaaja ottaa itse yhden sotilaan ohjat ja tekee koko tehtävän itse.

Black Ops 2:n yksinpeli tuo paljon silmäniloa pelaajille. Kauniit maisemat ja tarkka grafiikka ovat erittäin onnistuneita. Hahmot tosin vaikuttavat hieman vahamaisilta, mutta tämän seikan sivuuttaessa ei grafiikan puolesta ole valittamista. Myöskin audiopuolella ollaan onnistuttu tuomaan jykeviä räjähdyksiä ja hyvää ääninäyttelyä kaiuttimista ulos. Muutamia jopa häiritsevän kovia ääniä kuuluu välillä sekä yksinpelissä että moninpelissä, mutta pääasiassa tälläkin saralla on tuloksena erittäin hyvää jälkeä.

Where them players at?

Codi kuin Codi, niin pääpaino on joka tapauksessa moninpelissä. Vuosien varrella ei olla suurempia muutoksia nähty pitkään aikaan. Paljon pieniä muutoksia, mutta mitään kovin suurta ei ole eteen tullut. Black Ops 2:n kohdalla ollaan kuitenkin oltu rohkeita ja tehty muutoksia. Hyvä niin, sillä ne toimivat. Moninpeli itsessään on sarjaa aikaisemmin pelanneille tuttua huttua. Uudistukset tuovat kuitenkin myös vanhoille faneille tuulahduksen tuoreudesta ja valoa tunnelin päähän.

Create a Class eli hahmoluokan kustomointi on ollut jo ikuisuuden betonissa, ja nyt siihen saadaan muutos. Saman kaavan muovaaminen on heitetty roskakoriin ja tilalle on annettu enemmän vapauksia pelaajille tehdä mielensä mukaisia luokkia. Hahmoluokalle on nyt annettu kymmenen pistettä käytettäväksi. Jokainen ase, perkki, kranaatti, attachment ja niin edelleen vastaavat yhtä pistettä. Pelaaja voi muokata luokkaansa vaikka pelkän pistoolin ja kuusi perkkiä tai aseen, jossa on kolme avustavaa liitännäistä ja kylkeen pari semtexiä tai muuta vastaavaa. Hahmoluokkaa voi siis muokata isoin variaatioin. Erittäin tervetullut uudistus, josta tuskin kukaan on näreissään. Ainoa kehityksen palanen voisi olla perkki-luokkien poisjättäminen, jolloin perkit olisivat valittavissa mihin tahansa ”slottiin” eivätkä olisi aina jaettu kolmeen luokkaan.

Toinen erinomainen uudistus on Killstreak-systeemin vaihtaminen Scorestreakiin. Eli enää ei pelkästään tappojen perusteella palkita pelaajia koptereilla ja ilmatuilla, vaan näitä saadakseen on pelattava pelimuotoa ja ansaittava Streakinsa keräämällä mahdollisimman paljon pisteitä pelistä. Erinomainen uudistus, joka vähentää K/D:n perässä juoksevien määrää. Toki heitä aina löytyy, mutta onpahan parempia pelejä, kun niin moni muu pelaa mieluummin nyt pelimuotoa.

Black Ops 2 tarjoaa erittäin hyvän moninpelin. Kartat vaikuttavat olevan hyvin tasapainoisia ja uudet pelimuodot virkistävät tuttua kaavaa mukavasti. Muutamien aseiden epätasapaino on jälleen hieman raastava, mutta tämä varmasti muovataan pian. Ainoa todella häiritsevä asia on pelin Lag Compensate eli verkkoviiveen tasapainottaja. Tällä yritetään taata jokaiselle mahdollisimman tasapuolinen yhteys pelin tiimellykseen. Kuitenkin tässä on kaadettu pelaajien niskaan niin iso ryökälepommi, joka saattaa pahimmillaan karkottaa valtaosan pelaajista. Tasapainotus menee vähän väliä täysin käsittämättömästi päin mäntyä ja takaa vain hermojen menetyksen. Korjaus ongelmaan pitäisi tulla pian, sillä tämä syö miestä rotan lailla.

Will you play it?

Kyllä, tämä peli on erittäin hyvä. Tuulahdus virkistäviä ja fiksuja uudistuksia sekä yksinpelissä että moninpelissä. Molempien puolella ollaan onnistuttu tuomaan viihdyttäviä tapahtumia pelaajien olohuoneisiin. Lisänä vielä monien suosima Zombie-pelimuoto takaa, etteivät leppoisat hetket pelin parissa lopu heti kesken. Treyarch on onnistunut tuomaan pelisarjaan rohkeasti uusia tuulia ja luomaan jo hieman toinen jalka haudassa olevaan sarjaan raikkaan näkökulman. Ainoa iso ongelma on pelin Lag Compensate, joka huutaa kehitystiimiä korjaustoimenpiteisiin. Muutoin peliä voi kyllä suositella; hetkeen ei ole näin onnistunutta Codia näkynyt.