Charlie Murder (Xbox Live Arcade)

Kirjoittanut: Livegamers

30.08.2013

Microsoftin Summer of Arcade -kampanja tarjoaa jälleen kerran tuhdin paketin arcade/indie-herkkuja. Kesäkampanjan ensimmäinen julkaisu – Brothers: Tale of Two Sons – nostikin riman heti alkuun todella korkealle. Julkaisujonossa toisena oleva Charlie Murder ei kuitenkaan tuota pettymystä, vaan jatkaa samalla laadukkaalla linjalla. Kahdesta henkilöstä koostuvan Ska Studios -kehittäjätiimin uusin aikaansaannos jatkaa tiimin aiempien pelien – The Dishwasher: Dead Samurain ja The Dishwasher: Vampire Smilen – tuttua ultraväkivaltaista 2D Beat ’em Up -linjaa. Tällä kertaa pelaaja pääsee kuitenkin roiskuttamaan verta hieman värikylläisemmässä maailmassa.

The shape of punk to come

Charlie Murderin tarina alkaa sieltä, mihin meidän monen tarina todennäköisesti päättyy – tarkoitan siis helvettiä. Pelin alussa pelaaja joutuu nimittäin kirjaimellisesti taistelemaan demoneja vastaan noustakseen takaisin elävien kirjoihin. Pulssin palauduttua pelaaja huomaa heränneensä maailmaan, joka on täynnä paholaisen riveissä kulkevia otuksia – ja mikä pahinta, näiden otuksien elämäntehtävä on estää Charlie Murder -bändin osallistuminen tärkeään Battle of the Bands -musiikkikilpailuun. Pelin asetelma on siinä mielessä mielenkiintoinen, että vaikka pelattavina hahmoina toimivat Charlie Murder -bändin jäsenet, niin itse tarina kerrotaan enemmänkin pelin pääpahiksen, Lord Mortimerin ja hänen Death Metal -bändinsä Gore Quafferin, näkökulmasta. Tarinan edetessä pelaajalle näytetään kohtauksia menneisyydestä, mitkä auttavat ymmärtämään miksi kyseisestä herrasta on tullut niin pahansuopa ja katkera. Vaikkakin pelin tarinankerronta on hyvin minimaalista, niin silti jokaisen lyhyen välivideon jälkeen huomasin tuntevani yhä enemmän ja enemmän sympatiaa Lord Mortimeria kohtaan – ehkä pelaajan ohjaksissani ovatkin pelin todelliset pahikset?

Charlie Murder sisältää yhteensä viisi pelattavaa hahmoa, joilla kullakin on tietysti omat hahmokohtaiset kykynsä ja erikoisuutensa: bändin keulahahmona ja laulajana toimii Charlie, joka edustaa Berzerker -hahmoluokkaa, Lester soittaa kitaraa ja edustaa Mage-luokkaa, Tommy rämpyttää bassoa ja toimii bändin Shamaanina, Kelly on perkussionisti ja edustaa lumoavaa Mesmer-hahmoluokkaa ja Rex paukuttaa rumpuja Tank-luokan tahtiin. Kampanja on pelattavissa joko yksin tai kolmen kaverin kanssa – ja mikä parasta, kimppakiva onnistuu niin Internetin välityksellä kuin myös samalta sohvalta vedettynä. Pienenä lisänä peli tarjoaa myös Player versus Player (PvP) -pelimuodon, jossa pelaajat voivat ottaa toisistaan mittaa omilla ”levutetuilla” hahmoillaan.

”Punkit ei käy punttisalilla, ne ei kestä tuskaa!”

Charlie Murderin taistelumekanismi on hyvin helposti lähestyttävä; kaikki toiminta tapahtuu vain muutamaa nappia rämpyttämällä, eikä pelaaja joudu missään vaiheessa opettelemaan mitään monimutkaisia näppäinyhdistelmiä. Lisäväriä taisteluihin tuodaan kuitenkin ympäristöstä nostettavilla aseilla, hahmokohtaisilla erikoishyökkäyksillä ja satunnaisilla raideammuskelukohtauksilla. Muuten erittäin viihdyttävä ja moitteetta toimiva taistelumekanismi kärsii kuitenkin yhdestä ärsyttävästä piirteestä: kevyt hyökkäys ja aseiden haltuunotto tapahtuu samaa nappia painamalla, mikä arvatenkin aiheuttaa ikäviä tilanteita sekasortoisimmissa yhteenotoissa. Lisää ihmettelyä aiheuttavat pelin heikosti toteutetut tutoriaalit, jotka jättävät monta asiaa ja toimintoa pelaajalle itselleen selvitettäväksi – alkumetreillä meneekin helposti sekaisin siitä, mihin tarkoitukseen mikäkin kyky tai tavara kuuluu.

Charlie Murder ei ole pelimekaniikaltaan kuitenkaan täysin suoraviivainen Beat ’em Up -tykitys, vaan hektistä toimintaa on pyritty jaksottamaan roolipelimäisten ominaisuuksien muodossa. Lisäsyvyyttä pelimekaniikkaan tuodaan muun muassa yleisten kykyjen päivittelyllä (voima, nopeus, puolustus ja taika). Näiden lisäksi peli sisältää myös hahmokohtaisia erikoiskykyjä, joita pystyy aktivoimaan lisää aina, kun taisteluista ansaitut kokemuspisteet ylittävät tietyn virstapylvään. Hahmo-attribuuttien hallinnoimisen lisäksi pelaajan täytyy ottaa huomioon myös ympäristöstä löytyvien tai kaupasta ostettujen asusteiden tuomat passiiviset edut – eri asusteyhdistelmien avulla pelaaja voi muun muassa vahvistaa sietokykyään erilaisia elementtihyökkäyksiä vastaan. Etujen vertailusta muodostuu kuitenkin helposti rasite, sillä noukittavia vaatekappaleita tulee vastaan jatkuvalla syötöllä, eikä niiden attribuutteja pystyy vertailemaan ennen kuin ne hyväksyy omaan ”varastoon”. Onneksi mukaan napatut tarpeettomat ryysyt voi kuitenkin myydä eteenpäin pelimaailmasta löytyvissä kaupoissa; ansaitut rahat voi puolestaan käyttää johonkin oikeasti hyödylliseen, kuten energiapakkauksiin.

Ei omena kauas puusta putoa

The Dishwasher -pelisarjaa pelanneet tunnistavat varmasti heti Charlie Murderin omalaatuisen visuaalisen tyylin. Ska Studiosin aikaisempien tuotoksien tummansävyinen pelimaailma on saanut nyt kuitenkin siirtyä kauniin värikylläisemmän tyylin tieltä. Visuaalisesta sarjakuvamaisuudestaan huolimatta kyseessä ei todellakaan ole peli perheen nuorimmille, sillä Charlie Murder edustaa väkivaltaisten pelien ääripäätä; verta, raajoja ja sisäelimiä lentelee toiminnan tuoksinassa enemmän kuin karkkeja abiturienttien penkkariajoissa. Heikkohermoisimmat tai muuten vaan verta vieroksuvat voivat kyllä vaihtaa roiskuvan nesteen värin vihreäksi, joskaan en näkisi sen tekevän pelin väkivallasta yhtään lievempää – todennäköisesti tämä vaihtoehto onkin lisätty tiukemmista sensuurimääräyksistä kärsivien maiden vuoksi.

Musiikilla on tietysti myös tärkeä rooli Charlie Murderin kokonaispaketissa, sillä onhan pelaaja sentään maailmankuulun punk rock -yhtyeen ohjaksissa. Pelin ääniraidan luonut James Silva on tehnyt yksinkertaisesti loistavaa työtä: hektisiä yhteenottoja on vauhdittamassa omalaatuinen soundtrack, joka sisältää erilaisia virityksiä aina nopeatempoisesta punk rockista tuttuun ja turvalliseen Dubstepiin asti. Pisimmän korren äänimaailmassa vetäisee kuitenkin itse Charlie Murder -bändiä varten luodut biisit, joita pelaaja pääsee myös itse soittamaan lyhyiden quick-time-event -kohtauksien aikana. Kyseessä on sen verran kovia räkäralleja, että niitä kuuntelee mielellään ihan vapaa-ajallakin. Koko soundtrack on kuunneltavissa (ja ostettavissa) Ska Studiosin sivuilta: klik!

Charlie Murder tarjoaa mahtavaa viihdettä erittäin edulliseen hintaan (800 MS -pistettä). Viisi eri hahmoluokkaa, roolipelielementit, loistavat co-op-ominaisuudet ja pelin läpäisyn jälkeen avautuvat uudet korkeammat vaikeustasot tuovat Charlie Murderille huimasti uudelleenpeluuarvoa. Peli on selvästi luotu porukalla pelattavaksi, mutta yksinäisten susien ei kannata kuitenkaan heittää lusikkaa nurkkaan, sillä Charlie Murderista saa paljon iloa irti myös yksin pelattuna!

Alla olevasta videosta voit katsoa Charlie Murder -pelin julkaisutrailerin: