Dance Central 3

Kirjoittanut: Livegamers

21.11.2012

Vaikka suomalaisen miehen notkeutta on soveliasta hyödyntää vain painissa, joutuu tulevanakin jouluna moni polvi taipumaan väärään suuntaan. Pukki on juoninut jälleen niin, että perheen tanssiohjelmissa liotetut teinit pääsevät vatkaamaan olohuoneessa ihan livenä. Isien ja äitien ei auta pysytellä sivussa, sillä Dance Central 3 tempaa jälleen mukaansa myös varttuneemmat. Tanssipelien ydin ovat tanssittavat, tutut hittibiisit. Riittävän haasteellinen taso tarvitaan, että nuorisotalon discossa ei jää jalkoihin. DC 3 on onnistunut tekemään joraamisesta jälleen hitusen siedettävämpää.

Heyyy – Macarena!

Uutena pelimuotona mukana on tarinatila. Dance Centralin maailmaa uhkaa paha tohtori Tan ja vain tanssimalla voi tilanteen kääntää parhaimmaksi. Vaikka tanssitaankin salaisessa tiedustelujärjestössä, tuntuu homma edelleen hölmöltä. Ehkä vika on minussa, mutta todennäköisesti ei. Jos jättää kömpelön tarinatilan pois laskuista, on tanssi laitettu kivasti tarjolle. Pelimuotoja on useita sekä yksinäisille susien kanssa tanssiville että pariterapiatanssia tarvitseville. Party Time-tilassa mennään rennoissa tunnelmissa kaiken tasoiset tanssijat huomioon ottaen. Parit ja neljän hengen ryhmät voivat ottaa mittaa toisistaan Crew Throwdownin tanssiskaboissa ja minipeleissä.

Kovat pojat eivät tanssi, mutta jos nyt kuitenkin sellainen tarve yllättää, niin DC3 tarjoaa leveän sisäänmenon tanssin maailmaan. Biisejä pääsee harjoittelemaan osio kerrallaan ja liikkeitä voi hioa kaikessa rauhassa ennen kuin yrittää koko kappaleen läpiviemistä kerralla. Tällä tavalla vaikeidenkin kuvioiden haltuunotto tapahtuu ennemmin tai myöhemmin. Jos kroppa ja hermot kestävät, DC3 kyllä opettaa. Kinectin ääniohjaus toimii pienen totuttelun jälkeen mukavasti, eikä ohjainta ole välttämätöntä pitää kädessä juuri ollenkaan. Tämä helpottaa varsinkin harjoitteluvaiheessa, jossa välillä voi haluta katsoa liikkeen hidastettuna tai vaikkapa hypätä seuraavaan.

I’m your private dancer

Tanssittavaa pelissä on 45 kappaleen verran. Jos muutama vuosikymmen tanssiklubien meininkiä pääsi menemään sivu suun, pystyy tilannetta nyt hiukan paikkaamaan. Kipaleet lähtevät 70-luvun discosta ja vääjäämättä päädytään tämän päivän tunnelmiin. Joka vuosikymmeneltä löytyy varmasti tuttuja biisejä. Toki on arveluttavaa tanssia ”nyykkäreiden” tahtiin, mutta onneksi kavereille sitä ei ole pakko tunnustaa. Kulisseissa pistetään pakettiin tälläkin hetkellä tulevaa ladattavaa sisältöä, joka varmasti on laadultaan samaa luokkaa. Taiteelliset arvot romukoppaan ja takamus liikkeelle, kyllä näillä kappaleilla pärjää hienosti.

Liikkeentunnistus on hiottu huippuunsa, mitä sopiikin odottaa. Olohuoneen kokoon peli ei voi vaikuttaa, mutta muuten peli ottaa täyden vastuun. Vaikka paljon tapahtuu jaloilla, on tanssiminen koko kropan hallintaa. DC3 pistää tanssijan nojaamaan, kyykkimään ja kieppumaan niin, että hiki tirskuu. Kaikki liikkeet välittyvät hienosti, eikä pisteiden tuloa voi estää. Välillä pelaaja tipautetaan klubien tanssitaivaista takaisin olohuoneeseen näyttämällä videoklippiä suorituksesta. Tapauksesta riippuen se on hauskaa muille, noloa itselle tai molempia.

Save the last dance for me

DC3 tekee lupaamansa hyvin. Se laittaa kropan liikkeelle ja suorastaan viekoittelee tanssimaan. Peli on helposti lähestyttävä jo vähän kangistuneelle mielelle ja antaa luvan kokeilla. Tämäntyyppisissä peleissä – joissa iso osa ilosta tulee osallistujien määrästä – on tärkeää, että kaikki voivat pelata. Tällä kertaa se onnistuu hienosti ja koko porukalla on hauskaa. Oikeassa kohtaa pikkujouluja otettu Dance Central -sessio nostaa varmasti tunnelmaa. Taitoja myös koetellaan, jos haluja on, eli nuorisollekaan tanssilattia ei käy ihan heti pieneksi. Tanssi on niitä harvoja asioita, joita tehdessään saa nauraa ja tulla hiki. Kokeilkaa vaikka – free your ass and your mind will follow!