Dark

Kirjoittanut: Livegamers

09.09.2013

En ole ikinä ollut varsinaisesti vampyyrien ystävä, mutta yritin silti arvioida pelin avoimin mielin. Traileri oli katsastettava ennen pelaamista, mikä saattoi olla virhe ja vaikuttaa peliin suhtautumiseen – negatiivisesti.Peli alkaa sekavasti käyttäytyvän päähenkilön takaa kuvattuna. Raukka on ihan sekaisin ja pääkin on pipi, joten lähdetään käymään vessassa. WC-tilassa eteen ilmestyy enkeli ja päähenkilö muistaa nimekseen Eric Bane. Siinä kaikki. Käydään juttelemassa tiettyjen henkilöiden kanssa baarissa, jolloin selviää, että pelihahmo on vampyyri, joka muuntunut sellaiseksi toisen vampyyrin pureman vuoksi. Jotta Eric ei muuntuisi sekopäiseksi eläimeksi, on hänen saatava tämän saman vampyyrin verta juodakseen. Tästä matka siis alkaa.

Piirrosmaista kökköä

Alusta asti on selvää, että peli ei ole teknisesti mitään AAA-luottoluokituksen arvoista. Darkin grafiikka on piirrosmaista, minkä alta kuitenkin paistaa se, että muutoin graafinen ilme olisi melkoista jätettä. Animaatioissakaan ei ole kehumista; kävely ja juokseminen ovat perustavanlaatuista tönkkönä kulkemista. Animaatiot muutoinkin ovat todella kömpelöt ja keskeneräisen oloiset. Esimerkiksi kaulasta verta imiessä näyttää siltä, kuin Eric yrittäisi tökerösti lähennellä vihollista seksuaalisesti, mutta tyytyy puhumaan korvaan rumia. Myös esimerkiksi suojautuminen on välillä tuskaista, kun vasenta liipasinta painamalla pitäisi mennä suojaan, mutta hahmo ottaakin väärän kohdan, ja sitten ollaan kylki edellä vihollista. Suojasta poistuminenkaan ei suju kovin ripeästi. Suojassa on pakko olla kyykyssä, ja sieltä lähtiessä hahmo jatkaa kyykyssä, josta juoksuun lähtö vasenta tattia painamalla on auttamatta kömpelöä. Vihollisten ruumiit voi raahata vasenta bumperia painamalla, jolloin kamerakulma siirtyy kömpelösti Ericin silmiin. Voi sitä riemua raatoa raahatessa, kun ei välillä tiedä mihin suuntaan on menossa. Tällaisessa tilanteessa myös onnistuin menemään takaisin edelliseen tarkistuspisteeseen, jolloin kaikki alkoi uudestaan: sama välinäytös ja sitten tappamaan samat viholliset uudelleen.

*Kapow* *Bam* *Shazam*

Taistelumekaniikka olisi vaatinut petraamista. Näppäintä painaessa lyödään (silloin kun peli reagoi painallukseen) ja samaa näppäintä pohjassa pitämällä lähennel… imetään verta. Lyönnit tulevat viiveellä animaatiota odottaen, eivätkä ne ole mitenkään kauniita. Kerta toisensa jälkeen muutamat nähdyt animaatiot kuin odottavat jo Batman-sarjakuvista tuttuja lyöntiä osoittavia tekstejä, kuten yllä väliotsikossa. Pelin edetessä saa erikoisliikkeitä, joita voi ostaa, kun kokemuspisteitä, ja sitä kautta kehityspisteitä on riittävästi. Erikoisliikkeet vaativat lähes poikkeuksetta verta, jonka saaminen on siis suhteellisen tuskaista. Kehityspisteillä voi myös kehittää jo olemassa olevia taitoja, kuten myös passiivisia taitoja.
Vihollisten tekoäly on kliseisen huonoa. Peli jo vinkkinä kertoo, että vihollisilla on samat tietyt reitit tai sitten ne vain pöjöttävät paikoillaan tuijotellen kaukaisuuteen. Jos ja kun käy niin, ettei hiippailu vihollisia täynnä olevassa huoneessa onnistukaan, riittää valitettavan usein piilossa pysyminen, jolloin voi viereen eksyvät poloiset poimia yksi kerrallaan kuin hyttyset. Piilossa pysyminen voi myös aiheuttaa sen, että vihulaisten kiinnostus herpaantuu, jolloin ne jatkavat toimiaan kuin ei mitään olisi tapahtunutkaan. Tallennuspaikkoja on suhteellisen harvassa, ja voi kuinka se ottaakaan päähän, kun kuolo korjaa ja joutuu tuskastelemaan samat jutut uudemman kerran. Tähän tuo oman ketutuslisänsä juuri yllämainitut lapsukset.

Ä-luokan käsikirjoitus, Ö-luokan ääninäyttely

Gary Sinise. Sinise tulee ensimmäisenä mieleen Ericin äänestä. Siinä se. Ja sekin alkaa ärsyttää hyvin pian. Ääninäyttely kokonaisuudessaan on jotain aivan hirveää. Okei, ei korvista ala vuotaa verta, mutta huonoa se on. Äänet eivät sovi hahmoihin ja huomaa, kuinka ääninäyttelijät yrittävät mahdollisimman paljon muuttaa ääntään hahmon mukaiseksi, mutta sitä vastoin aiheuttavat päinvastaisen reaktion.
Käsikirjoituksessakaan ei ole oikeastaan mitään hyvää, kliseistä kasattu palapeli maistuu kuin joisi moottoriöljyä maidon sijaan. Ei vain toimi.

Loppukaneettina voisin todeta, että toivon todellakin Sam ja Dean Winchesterin saapuvan paikalle ja tekevän työnsä. En voi käskeä jättämään peliä kauppaan, mutten voi myöskään suositella ostamaan, ennen kuin hinta on lähempänä kymmentä euroa. Vampyyrifaneille saattaa jopa toimia, jos hermot kestävät. Muita suosittelen keskittymään muihin peleihin.