Dead or Alive: Ultimate

Kirjoittanut: Livegamers

08.02.2005

Dead or Alive -sarjan tuorein tulokas on itse asiassa paluu menneisyyteen. Xboxilla pelisarjasta ovat aiemmin ilmestyneet Dead or Alive 3 ja ristiriitaisen vastaanoton saanut lentopallohenkinen spin-off Dead or Alive: Xtreme Beach Volleyball. Nyt julkaistava Dead or Alive: Ultimate koostuu itse asiassa kahdesta pelistä – paketista löytyy Dead or Alive 1 alkuperäisessä muodossaan sekä päivitetyllä grafiikkamoottorilla varustettu Dead or Alive 2. DOA1 on pelikokemuksena lähinnä nostalginen ja tarjoaa oivallisen katsauksen taistelupelien wanhoihin hyviin aikoihin. Pelistä löytyy myös ripaus nykyaikaa, se on nimittäin varustettu Xbox Live -tuella. Tässä arvostelussa keskittytään kuitenkin uudistettuun DOA2 -versioon ja sen sisältöön.
Kuka vie ja ketä?

Dead or Alive -sarjaan yhdistyy (ainakin omassa päässäni) kaksi hallitsevaa piirrettä. Ensinnäkin pelejä tähdittävät ensiluokkaisesti mallinnetut runsasmuotoiset naishahmot, toiseksi pelimekaniikka rakentuu hyvin vahvasti erilaisten vastahyökkäysten ympärille. Ensiksimainittu tuskin häiritsee ketään, mutta vastahyökkäyksiin nojautuva taistelutapa jakaa pelaajakansaa sitäkin enemmän. Myös itse lukeudun Soul Calibur -tyylisen, perinteisemmän toimintalogiikan ystäviin, mutta Dead or Alive -pelien ensiluokkainen tekninen ja visuaalinen toteutus onnistuu tasoittamaan tilannetta huomattavasti.

Pelin kontrollit noudattavat DOA-perinteitä, eli esimerkiksi DOA3-pelaajat pääsevät hyvin nopeasti sisään pelin maailmaan. Painikkeita on kolme erilaista (Kick, Punch ja Free) sekä näiden yhdistelmistä muodostettavat erilaiset kombinaatiot, joiden avulla hahmot suorittavat isku- ja potkusarjoja, heittoja sekä lukko-otteita. Erilaisia painikeasetuksia on neljä erilaista, lisäksi voi rakentaa kokonaan oman mallinsa.

Pelihahmoja on alussa käytettävissä 12 kappaletta, lisäksi muutama extrataistelija on avattavissa onnistuneiden pelisuoritusten säestyksellä. Pelaamalla saavutettavia bonuksia on runsaasti, joskin ne ovat lähinnä hahmojen vaatetukseen liittyviä. Avatut bonusasusteet ovat luonnollisesti valittavissa käyttöön myös Live-otteluissa.

Yksinpelaajat pääsevät mittelemään voimiaan tietokonevastustajien kanssa useissa eri pelimuodoissa. Avattavien bonusten lisäksi tarina-moodin porkkanana ovat taisteluiden välissä nähtävät, hahmojen menneisyyttä valottavat elokuva-pätkät. Ne tosin ovat lyhyitä ja niitä on liian vähän. Story-moodin lisäksi valittavissa on liuta erilaisia muita pelimuotoja, esimerkiksi Time Attack, Survival ja Tag Battle. Lisäksi löytyy monipuolinen harjoittelutila ja mahdollisuus nauhoittaa omia otteluita. Yksinpelin vaikeustaso on oletuksena suhteellisen helppo, vanhojen konkareiden kannattaakin ruuvata sitä heti hiukan haastavampaan suuntaan.

Visuaalista nautintoa

Graafisesti peli on uskomattoman tyylikäs aina alkuintrosta lähtien. Aiemmin mainittujen ottelijoiden lisäksi koko muu ympäristö tarjoaa runsaasti karkkia silmille. Pelialueet sisältävät pikantteja yksityiskohtia, esimerkkinä vaikkapa savannin norsut ja leijonat, sekä rikkoutuvia elementtejä. Kun tähän vielä lisätään useista kentistä löytyvä vertikaalinen monitasoisuus, ei lopputuloksesta juuri löydy sijaa moitteille. Erikoismainintana Story-moodin loppupahiksena majaileva Tengu on varustettu todella näyttävillä erikoisefekteillä.

Myös äänipuoli on teknisesti kohdallaan, tiilet ja ikkunat murskautuvat monikanavaista ääntä hyödyntäen. Ääninäyttely sen sijaan toistaa hyvin nopeasti itseään, mutta on laadukkaasti toteutettu. Variaatioita ja elävyyttä olisi silti toivonut enemmän. Musiikit ovat sarjalle ehkäpä jopa tunnusomaiseen tapaan varsin mitäänsanomattomia, kuitenkaan häiritsevälle asteelle ne eivät yllä. Tukea omalle ääniraidalle pelistä ei löydy.

Live and kicking

Dead or Alive: Ultimaten merkittävin uudistus on ehdottomasti sen tarjoama Xbox Live -moninpelituki, joka sisältyy molempiin paketista löytyviin peleihin. Se mahdollistaa virtuaalitappelut ympäri maailmaa, eli myös japanilaisilta hard-core -pelaajilta voi käydä ottamassa neniinsä. Eurooppalaista peliseuraa oli testiaikana vielä melko vähän, mutta muutamien pelien perusteella se sujuu ilman mainittavaa verkkoviivettä. Mikäli sen sijaan tavoitteena on haastaa kaukaisempien maiden edustajia, on jonkinasteinen lagi hyvinkin mahdollista. Omien kokemusteni perusteella tilanne vaihtelee todella paljon, pelasin monta lagitonta matsia korealaisten ja japanilaisten kanssa, toisinaan taas kyseisten maiden edustajia vastaan on miltei mahdotonta otella verkkoviiveen takia. Eli täysin ongelmaton pelin nettikoodi ei suinkaan ole.

Varsinaisia Live-pelimuotoja löytyy runsaasti erilaisia (muun muassa Winner Stays, Loser Stays tai Kumite) ja niitä voidaan otella joko yhdellä taistelijalla tai joukkueena (tag battle). Peleihin voi liittyä isännän määrittelemä joukko pelaajia, jotka sitten ottavat mittaa toisistaan vuorotellen, pelimuodon sanelemalla tavalla. Pelien isännöinti ja niihin liittyminen on yksinkertaista selkeän käyttöliittymän ansiosta. Mikäli alkuperäinen isäntä poistuu pelistä, jatkuu toiminta aivan normaalisti huoneeseen jäljelle jääneiden kesken. Mielenkiintoisena piirteenä pelin muut osallistujat voivat seurata aktiivista matsia katselijoina (itseasiassa näin on pakko tehdä, muuta vaihtoehtoa ei ole). Tappelumenestyksen mukaan jaetaan plus- ja miinuspisteitä, jotka sitten määrittelevät jokaiselle pelaajalle kirjainmuotoisen rankingin. Tätä ranking-määritystä voi hyödyntää esimerkiksi peliseuraa etsiessä.

Liven peliprofiiliin määritetään oma kutsumanimi, joka näkyy niin pelattaessa kuin ranking-listoillakin. Tämän lisäksi pelaajan tietoihin kuuluu maan lippu, jonka onneksi saa määritellä itse. Pelistä ei löydy Live Aware -tukea, mutta yksinpelin Survival ja Time Attack -tuloksia on mahdollista lähettää Liven tulospalveluun muiden pelaajien ihmeteltäväksi.

Katki, poikki ja pinoon

Pelkästään yksinpeliä pelaaville Dead or Alive: Ultimate ei välttämättä ole oikea vaihtoehto. Uutta sisältöä on suhteellisen vähän, etenkin jos sarjan aiemmat osat ovat entuudestaan tuttuja. Pelin ehdoton valtti löytyy Xbox Live -moninpelistä. Peliseuraa on tarjolla maailmanlaajuisesti, pelimuotoja ja asetuksia on riittävästi ja ranking-listat pitävät pelaajat järjestyksessä.

Kaikille Dead or Alive -sarjan ja laadukkaiden taistelupelien ystäville Dead or Alive: Ultimate lunastaa kiistatta oman paikkansa pelihyllyssä.