Elite: Dangerous

Kirjoittanut: Livegamers

09.11.2017

Vuonna 1984 alkanut avaruussimulaatioon keskittyvä Elite-sarja on saanut jälleen uuden osan, Elite: Dangerousin. Samalla se on myös sarjan ensimmäinen massiivimoninpeli.

Minun galaksini

Elite: Dangerous on avaruuteen sijoittuva hiekkalaatikkosimulaatio, jossa ei ole varsinaista tarinaa, taikka päämäärää. Jokainen avaruuspilotti määrittää oman tehtävänsä ja kohtalonsa, olipa se sitten palkkiometsästäjä, tavarankuljettaja, taikka vaikka planeettojen tutkija. Peli ei määrää mitä pelaajan pitää tehdä, mutta ei myöskään kerro mitä kannattaa tehdä tai miten asiat tehdään. Kaikki opetellaan itse tai mennään internetin keskustelupalstoille selailemaan ohjeita ja kysymään apua.

Usein peleistä näkee erilaisia vertailuja pelikartan sisällöstä ja varsinkin niiden koosta. ”GTA 5:n kartta on tämän ja tämän kokoinen, Just Cause 3:ssa se on vielä isompi ja niin edelleen. Elite: Dangerous vääntää kaasukytkimet pohjaan ja heittää pelattavaksi pelialueeksi koko Linnunradan. Ja vielä 1:1-mittakaavassa. Tällä hetkellä tietääkseni vain No Man’s Sky voittaa taiston pelialueen kokovertailussa. Jokainen planeetta on löydettävissä, tutkittavissa ja ihasteltavissa. Pelialue on massiivinen ja aikaa planeetalta toiselle siirtymiseen saattaa mennä kymmeniäkin minuutteja. Onneksi matka-aika ei sentään ole oikeassa mittakaavassa, muuten pelin saisi jättää pyörimään kuukausiksi kerrallaan.


Galaksi on toteutettu äärimmäisen upeasti. Äänimaailma on hyvin hillittyä kuten kuuluukin, kaikki pelin äänet ovat joko rauhallista taustamusiikkia tai oman aluksen pitämää jylinää ja piipitystä. Erilaiset planeetat näkyvät jo kauas, auringosta puhumattakaan. Totta kai alkuhämmästyksen jälkeen avaruus näyttää kaikkialta samalta, tietysti. Planeetat ovat kivisiä ja kylmiä, eikä elämää näy missään. Pelistä toki löytyy myös Maa, mutta sen löytäminen ja sinne pääseminen on jo oma tarinansa.

Opas auki

Mikäli olet kuten minä, eikä pelisarja ole aiemmin tuttu, on erittäin suositeltavaa pelata ensin päävalikosta löytyvät harjoitustehtävät, sillä ilman niitä mistään ei tule yhtään mitään. Kuten muissakin lentosimulaatioissa, ei Elitessäkään asioita tehdä nopeasti ja ”vähän sinnepäin”. Jo pelkkä laskeutuminen vei minulta kolme alusta ja 20 minuuttia aikaa, sillä aluksen parkkeeraaminen määrätylle laskeutumisalustalle ei ollutkaan ihan se helpoin keikka. Aluksen pitää olla täysin oikeassa kulmassa, laskutelineet oikein suunnattuna ja keulankin osoittaa oikeaan suuntaan. Ensin en edes tajunnut miten päin alus pitää alustalle asettaa, sillä kukaan ei sitä kerro.

Eikä muuten kerro mitään muutakaan. Tässä tulee se kohta, joka vei minulta mielenkiinnon jatkaa peliä. Kerron esimerkin yhdestä kokemuksesta: Pelin tähtikartta on aloittelijalle äärimmäisen epäselvä, kaikki on uutta, eikä peli kerro yhtään mitään miten mitäkin asioita tehdään ja mitä mikäkin termi tarkoittaa. Sain kymmenen minuutin nysväämisen jälkeen itselleni jonkinlaisen ”kerää timantteja” -tyyppisen tehtävän, mutta siihen se sitten jäi. Mistä niitä kerätään? Miten niitä kerätään? Onko olemassa jokin tietty asteroidi jossakin päin galaksia, josta mahdollisesti voisi timantteja kerätä? En tiedä. Lennän kaksi tuntia kohteeseen, jonka oletan olevan oikea, koska se on selkeästi merkitty erillisenä kuviona. Löydän planeetan, jonka kohdalla peli kertoo ”Laskeudu tähän”. Teen sen, mutta mitään ei tapahdu. Ihmettelen aikani ja menen sitten Elite Dangerousin Wiki for Noobs -sivustolle ja selaan sieltä aloittelijalle kirjoitettuja ohjeita. Vartin jälkeen saan selville, että olen kaksi tuntia pelannut pelin mukana tulevan Horizon-lisärin tehtävää, jossa pitää laskeutua planeetalle ja tutkia sitä erikseen ostettavalla ajoneuvolla. Jaha, no eipäs kukaan tästäkään kertonut. Haluaisin nyt takaisin tukikohtaan ja aloittaa tekemään sitä valitsemaani timantin keruu -tehtävää, mutta en tiedä missä tukikohta on. Käynnistän pelin uudelleen, josko alukseni palaisi sinne takaisin. Eipä synny, vaan jatkuu lopettamastani kohdasta. Sammutan pelin lopullisesti.

Rakkautta aiheeseen

Harvoin eteeni tulee peliä, jota en kirjaimellisesti osaa pelata. Haluaisin myös pelata peliä onnistuneesti ilman, että joudun kokoajan tuijottamaan jonkun kirjoittamia ohjeita tai kyselemään foorumeilta apua. Elite Dangerous ei ole missään nimessä huono peli, olen vain vääränlainen pelaaja sille. Se on kuten muutkin simulaatiopelit ja vaatii tolkuttomasti aikaa, kärsivällisyyttä sekä mielenkiintoa aiheeseen. Ehkäpä myös pelialustaksi PC:n. Pleikkarin ohjaimesta kun loppuu näppäimet jo perusasioita tehdessä ja niin moni komento on erilaisten yhdistelmien takana. Hiirinäppis-yhdistelmällä, satasivuinen ohjekirja kädessä ja VR-lasit päässä peli antaa varmasti aivan uudenlaisen kokemuksen.

Kuten jo alussa mainitsin, peli on massiivimoninpeli. En kuitenkaan nähnyt tai kuullut kenestäkään toisesta pilotista missään vaiheessa. En nähnyt kertaakaan edes tekoälyn ohjaamia aluksia tai avaruusmerirosvoja, joita olisin voinut alukseni aseistuksilla kurmottaa. Reilun kymmentuntisen pelikokemukseni aikana ainoat räiskintäkohdat olivat harjoittelutehtävissä. Muukalaisrotuna esiintyvistä Thargoideista ei minulla ollut tietoakaan. Harmi.