FIFA 06: Road to FIFA World Cup

Kirjoittanut: Livegamers

02.02.2006

Kesällä Saksassa järjestettävät jalkapallon MM-kilpailut lähenevät päivä päivältä ja tämä on otettu huomioon myös pelirintamalla. EA:n kehittämä FIFA 06: Road to FIFA World Cup on ainoa uudelle Xbox 360:lle julkaistu jalkapallopeli, joten odotukset pelin suhteen voisivat olla korkealla, kun otetaan huomioon uuden konsolin tehot ja mahdollisuudet. Kun taas toisaalta muistetaan FIFA-pelien arcademainen ote kuningaslajiin, jää käteen hieman skeptinen olo laittaessani peliä ensimmäistä kertaa levykelkkaan.
Kiiltoa ja kimallusta

Ei mene aikaakaan, kun maailman parhaan jalkapalloilijan, Ronaldinhon, hellyyttävä hymy ilmestyy ruutuuni. Minua pyydetään valitsemaan suosikkijoukkueeni ja valitsen luonnollisesti Suomen. Alkumusiikit alkavat pyöriä ja ruutuun kirmaa Suomen maajoukkueen (luotto)pelaajia (Kolkka, Nurmela, Tihinen, Litmanen ja Niemi), joista tosin vain Litti näyttää esikuvaltaan. Heti alkuun huomaa, että FIFAn presentaatio on huippuluokkaa.

Teräväpiirtoon kykenevä LCD-televisioni asettaa kilpaileville jalkapallopeleille uudet standardit siitä, miltä niiden tulee näyttää tulevaisuudessa. Grafiikka on todella kaunista ja uskoakseni en ole ennen nähnyt jalkapallopeleissä näin hienosti mallinnettuja ihmishahmoja. Pienetkin yksityiskohdat on viilattu viimeiseen asti, jonka voi helposti todeta, kun esimerkiksi David Beckhamin ihohuokoset pomppaavat ruudulle.

Suomen matka kohti MM-kisoja

Pelaamaan pääsee tavallisia otteluita, tai voi luoda oman turnauksen. Myös harjoittelemaan pääsee halutessaan. Tärkein pelimuoto on kuitenkin Road to World Cup, jossa oma joukkue johdetaan MM-kisoihin karsintapeleistä alkaen. Valitsen Suomen, koska ehkäpä matka MM-kisoihin on todennäköisempää virtuaalipalloilussa, kun se on ollut kovin vaikeaa aidolla vihreällä veralla. Lohko on tuttu (Hollanti, Tsekki jne), joten perusteet ovat kunnossa. Matkaan sisältyy harjoitusotteluita ja -turnauksia, karsintapelejä ja lopulta itse MM-turnaus.

Ottelut alkavat aina juhlallisesti kansallislaululla ja tutuilla rutiineilla (kättelyt jne.). Pelin ulkokuori on niin brändätty, etten ole vastaavanlaista muissa peleissä (paitsi EA:n) nähnyt ikinä. Kun peli vihelletään käyntiin, tarkennetaan kuva keskipisteelle eikä Adidaksen tai Niken logoja voi olla huomaamatta pelaajien sukista. Yleisöön ei ole liiemmälti panostettu, mutta etualalla olevat mainokset ovat aitoja MM-kisamainoksia. Niihin on.

Peliä ei tarvitse pelata kauaa huomatakseen monia FIFA-sarjoille tuttuja virheitä, joita jalkapalloon rakastunut ”kotisohvien basten” ei voi yksinkertaisesti antaa anteeksi. Pallon ja pelaajien fyysinen liike sekä animaatiot ovat todella heikosti toteutettu. Tuntuu kuin kaikkea kentällä liikkuvaa ohjailtaisiin naruilla ja pelaajat juoksisivat kiskoilla eikä mikään olisi irtonaista. Juokseminenkin näyttää todella huvittavalta. Jos PES-sarjan sujuvaan ja realistiseen pallon liikkeeseen on tottunut, ovat FIFA 06:n ensimmäiset ”touchit” pallon parissa todella katastrofaalisia. Uutta kuningasta ei ole syntynyt.

Mitä enemmän peliä pelaa, sitä enemmän huomaa animaatioiden toistavan itseään. Maalivahdilla tuntuu olevan vain muutama torjuntaliike ja vastustaja kaatuu välillä liukutaklauksiin, jotka menevät reilusti ohitse. Graafisesti peli on kyllä hieno, mutta valitettavasti tarkoista pelaajahahmoista pääsee nauttimaan kunnolla vain hidastuksissa, joiden aikana ruudunpäivitys taas putoaa välillä todella alhaiseksi ja tekee niiden katsomisesta ärsyttävää. Pelaajat myös ”loistavat” usein kuin kynttilät, enkä ymmärrä miksi kentänhoitaja ei ole leikannut ruohoa vaan jättänyt sen kymmensenttiseksi.

Pieniä mukavia yksityiskohtia ja ominaisuuksia tästä arcade-jalkapallosta kyllä myös löytyy, esimerkiksi pelikatkojen aikana voi pikavalinnoilla tehdä taktiikan muutoksia tai pelaajavaihtoja.

Äänimaailma

Selostus on kaikille futispeleille tuttuun tapaan heikko suoritus. Kommentit tulevat todella paljon myöhässä ja toistavat itseään koko ajan tai ovat muuten vain värittömiä. Virheitä tulee paljon ja vääriä asioita hehkutetaan. Suosittelen pistämään selostuksen välittömästi pois päältä. Yleisön äänistä en valita, se meluaa kiitettävästi ja antaa pelille tunnelmaa.

Xbox Live pelastaa?

Verkkomoninpeliin kirjaudutaan EA:n servereiden kautta. Ensimmäinen peli on jo järkytys, mutta syykin selviää nopeasti – blingblingin ”lataukset” vaikuttavat pelin kulkuun konkreettisesti. Kun yhteydet ovat kunnossa, alkaa moninpeli toimia kohtuullisesti. Pelikokemus ei ole täydellinen, mutta tyydyttää. Ero pahimpaan kilpailijaan, PES5:een, ei ole suuri. Onko toimivan Live-jalkapallon tekeminen todella näin vaikeaa?

Yksi erittäin suuri miinus Live-puoleen tulee oudosta ominaisuudesta (lue: bugista) kaverin peliserverille ystävälistan kautta liityttäessä. Vaikka peli on päällä ja olen kirjautunut Liveen, alkavat alkudemot pyöriä alusta ja peliin liittyminen kestää todella kauan. En ymmärrä tätä epäloogisuutta.

Conclusion

Yleensä FIFA-pelit tunnetaan loistavista lisensseistään ja hurjasta määrästä joukkueita. Kun alle saadaan tehokas mylly ja graafisesti peli alkaa näyttää hienolta, vedetään matto muiden ominaisuuksien alta. Miksi pelistä löytyy vain 72 maajoukkuetta ja 1700 pelaajaa, kun mukaan olisi voinut pistää seurajoukkueetkin sekä muut tutut pelimuodot kuten uramoodin? Tiedän, että peli on virallinen MM-kisapeli, mutta se ei valitettavasti riitä selitykseksi. Ansaitsemme kaikilta jalkapallopeleiltä ja varsinkin seuraavan sukupolven peleiltä enemmän!

FIFAn, kuten Suomen maajoukkueenkin, matka päättyi MM-karsintoihin. Arvokisapaikka on vain kaukaisena haaveena – ehkäpä 07-versiossa?