FIFA 11

Kirjoittanut: Livegamers

22.10.2010

Viime vuonna FIFA-pelisarja otti aimo harppauksen kohti täydellisempää jalkapalloelämystä tuoden markkinoille sinä päivänä parhaimman futispelin koskaan, FIFA 10:nen. Jälleen on vuosi vierähtänyt ja odotukset uudelle pelille ovat suuret. Kesällä saatiin pienimuotoinen ”väli-FIFA-peli” Etelä-Afrikan MM-kisojen lisenssipelin muodossa ja muutokset kyseiseen peliin FIFA 10:stä olivat merkittävät. Pelin tempoa oli muutettu nopeammaksi ja muutenkin MM-kisapeliin oli helpompi päästä sisälle ja sitä oli helpompi pelata.
Onko tämän vuoden FIFA siis jatkoa kesällä saadulle MM-futispelille, vai muistuttaako se enemmän FIFA 10:ntä ja kuinka paljon pelillä on enää varaa parantaa? Ottakaamme selvää.

Persoonallisuutta ja tylsää seisoskelua

Yksi suurista uudistuksista FIFA 11:een on Personality +. Kyseinen ominaisuus tuo tähtipelaajille entistä tarkemmin heidän oman luonteensa kentälle sekä erittäin hyvin mallinnetut animaatiot. Esimerkiksi Cristiano Ronaldon nopea sipsutus on selvästi havaittavissa sekä Lionel Messin taiturimainen pallonhallinta nopeassakin liikkeessä. Personality + tekee pelaamisesta entistä aidomman oloista, etenkin jos on perehtynyt tarkemmin pelaajiin ja heidän luonteisiinsa. Kuitenkin peli tekee taas tänäkin vuonna joistain jättimäisistä kärkipelaajista liian ylivoimaisia, esimerkiksi Didier Drogbalta ja Zlatan Ibrahimovicilta on todella vaikeaa saada palloa pois, ja taas heillä on helppo pitää palloa hallussaan.

EA:n jääkiekkopeleissä on pystynyt pelaamaan maalivahtina jo muutaman vuoden ajan ja nyt ominaisuus tuodaan myös FIFA-sarjaan. Jalkapallomaalivahdin manuaalinen ohjaaminen ei kuulosta kovinkaan yksinkertaiselta, mutta sitä se kuitenkin on. Maalivahtia ohjataan kolmannesta persoonasta maalin takaa, ja näkyvyys kentälle on hyvä ja laaja. Halutessaan pelaaja voi ottaa käyttöön avustukset, jolloin maalivahdin alueelle ilmestyy pallura, joka näyttää mikä on kunkin tilanteen oikeaoppinen sijoittuminen mahdollisimman hyvälle torjunnalle.

On todella hieno tunne, kun pelastaa muutaman läpiajotilanteen ja vaarallisen laukauksen, mutta loppujen lopuksi maalilla kököttäminen on kuitenkin tylsää. Omien tekoälypelaajien hyökkäämisen seuraaminen ei ole kovinkaan mielenkiintoista, vaikka heille pystyykin antamaan komentoja syöttämään tai laukomaan. Uudistus ei ole mikään jalkapallopelejä mullistava, mutta hyvä lisä, josta jotkut saavat enemmän irti kuin toiset.

Jotain siltä väliltä

Pelitempo ei ole yhtä nopea kuin Etelä-Afrikan kisapelissä, mutta se on nopeampi mitä FIFA 10:ssä. Toki pelaaja itse voi vaikuttaa paljon pelin nopeuteen omalla pelityylillään sekä sillä, pelaako hän kokonaan manuaalisin ohjaimin. Pelillisesti kuitenkin näkyvimpiä muutoksia ovat huomattavasti paremmat laukaukset, jotka lähtevät nyt aiempaa kovemmin. Kovuuden lisäksi vetoon saa mukavasti jengaa ja tuloksena onkin aidon oloisia niin sanottuja ”putoavia lehtiä”.

Uusittujen laukausten lisäksi kentältä löytyy monia lisättyjä animaatioita ja pallon kuoletuksia. Aiemmissa FIFA-peleissä suuri raivoamisen kohde onkin ollut pelaajien huono haltuunottaminen esimerkiksi läpisyötöissä. Nyt – pelaajan taidot huomioon ottaen – pallon voi ottaa liikkeestä rinnalla alas tai vaikkapa jalalla jatkaa itselleen eteenpäin. Uudet animaatiot ja pallon kuoletukset tuovat sen puuttuvan osan peliin, eikä itse tempo kärsi typerillä katkoksilla vain siksi, että pelaaja pysähtyy ottamaan pallon haltuunsa.

Lyhyesti koottuna, on FIFA 11:ssä monia näppäriä uudistuksia, mutta valitettavasti siinä on myös mukana samat vanhat puutteetkin.

Pelien jälkeen lävähtää ruutuun todella tarkat tilastot pelaajien suorituksista ja niitä on helppo selata. Tämä on yksi pienistä ja toimivista lisäyksistä. Valikot ovat kuitenkin edelleen hitaat ja jumittavat, taustalla soiva musiikki on melko kamalaa eikä netissä käytäviä pelejä pysty kovin hyvin itse kustomoimaan ja pelin luomisvalikko on jälleen kerran sama suppea itsensä.

Peli on parempi kuin edeltäjänsä ja samalla se on taas askel kohti aidompaa jalkapalloelämystä. Kuitenkaan FIFA 11 ei ole mikään maailmaa mullistava tulokas, eikä se ole FIFA 10:nen omistajille mikään pakko-ostoskaan. Joka tapauksessa peli tarjoaa aitoja hetkiä kuningaslajin parissa ja tästä aidommaksi futiksen pelausta ei saa ilman, että menee itse nurmikentälle juoksemaan pallon perään.