FIFA 13

Kirjoittanut: Livegamers

08.10.2012

Taas on syksystä se aika, kun pallon saa laittaa liikkumaan televisioruuduilla. FIFA-pelisarja yltää tänä syksynä jo kahdenteenkymmenenteen osaansa. Parannuksia on jälleen tehty sinne sun tänne: pelattavuutta viilattu, lisätty uusia pelimuotoja ja managerimuotoa uusittu isolla kädellä. Kysymys kuuluu kuitenkin, että riittääkö se? Tämänvuotinen FIFA 13 on keretty kehua jo tässä vaiheessa maasta taivaisiin ympäri maailmaa – mielenkiintoista on kuitenkin se, ettei kukaan tunnu kyseenalaistavan sitä, onko FIFA 13 liian samankaltainen viimevuotisen painoksen kanssa? Vai onko sitä tarvetta edes kyseenalaistaa? Eiköhän oteta asiasta selvää.

Electronic Artsin Kanadan studio on ottanut selvät sävelet sen suhteen, miten FIFA-pelisarjaa vuosittain uudistetaan. Aikoja sitten pelisarjaan luotu peruspohja on edelleen käytännössä sama, mutta sitä kuorrutetaan vuosi vuodelta päivityksillä, joita tekijöiden lisäksi pelisarjan fanit ovat toivoneet uudistettaviksi. Homma toimii käytännössä todella hyvin. Mielestäni kertakaikkisen hienoa, että EA:lla kuunnellaan näin paljon pelaajien toiveita. EA:n keskustelualueilla pyörineet peliä koskevat puutteet ja bugit on onnistuttu yleensä aina neutralisoimaan seuraavan vuoden versiosta. Siitä suuren suuri kiitos pelistudiolle.

Evoluutiota havaittavissa

Viimevuotinen peli oli sisällöltään suorastaan ylellinen eikä tämänvuotinen tekele todellakaan jää sen suhteen kakkoseksi. Mukana on tuttujen ominaisuuksien lisäksi liuta uusia: esimerkiksi Skill Games -pelimuoto, jossa voi treenata vaikkapa laukomista, keskittämistä, puskemista ja pallon kuljetusta. Näitä voi harrastaa vaikka lataustaukojen lomassa, kun oikea peli taustalla käynnistyy. Kun pääset tehtäviä lävitse, ansaitset entisistä osista tuttua XP:tä tasomittariin.
XP:tä keräämällä voi ostaa FIFAn katalogista kaikennäköistä pientä sälää. Mukana on yksi kokonaan uusi liiga: Saudi-Arabian Valioliiga. Tämän lisäksi peliin on heitetty sekaan myös kourallinen uusia maajoukkueita ja FIFA Ultimate Teamia ei tarvitse enää ostaa erikseen, vaan se on mukana nyt vakiona.

Pelin managerimuotoa on onnistuttu parantelemaan monin tavoin: periaatteessa pelaaja voi nyt aloittaa uransa pelaajana ja lopetettuaan ammattilaisuransa hän voi siirtyä pelaajavalmentajaksi tai manageriksi. Manageroida voi nyt oman sarjajoukkueen lisäksi myös siinä samassa vaikkapa maajoukkuetta. Lisäksi managerimuotoon on tehty pieniä hiomisia läjäpäin: nyt pelaajakaupoissa voi tehdä myös niin sanottuja counter-tarjouksia, eli kun joku klubi tarjoaa pelaajastasi tietyn summan, voit antaa klubille suoraan korotetun vastatarjouksen. Vaikka kunnostuksia tähän pelimuotoon on tehty, se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että Manager mode on kokonaisuutena hieman puuduttava. Kausi kaudelta huomaa esimerkiksi, että News Feediin ilmestyvät uutiset toistavat itseään pahasti ja sarjoihin ei tule ikinä mukaan uusia joukkueita. Jännää myös huomata, että FIFA 13 ei tunnista kovinkaan montaa suomalaista sukunimeä – niinpä esimerkiksi 10 kauden jälkeen on sairasta todeta, että uusilla pelaajilla on aina joko Dalla Valle, Pukki tai Ring sukunimenä.

Yhä parempi pelattava

Entäpä sitten ne pelilliset uudistukset? First Touch Controlin avulla pelaaja voi kuolettaa pallon nopeasti yhdellä kosketuksella tai sitten vastaavasti voi menettää sen helposti vastustajalle. 1 vs. 1 -kamppailuita on myös monipuolistettu, vapaapotkuihin on haettu lisää taktisuutta ja otteluissa on mukana nyt myös enemmän fyysistä kahinointia ja palloa pystyy suojaamaan paremmin vartalolla. On hienoa myös huomata, että pallo voi tiukoissa tilanteissa karata oikeastaan minne vain: ei ole kiveen nakutettu, että pelaaja pitää spurtatessaan pallon tiukasti hallussaan. Viimevuotisessa FIFAssa häiritsi se, että pelin animaatiot ja tuuletukset olivat selvästi vanhentuneita – nyt hommat on pistetty täysin uusiksi ja hyvä niin.

Tietokonepelaajan tekoälyä on pyritty myös parantamaan. Tekoälyvastustaja osaa aavistaa pelaajan luomat tilanteet paremmin, ja se osaa kaksintaisteluissa napata pallon helpommin pois. Rasittavaa on kuitenkin se, että pelistä ei oikein löydy sellaista sopivaa vaikeustasoa. Semi-Pro -tasoa on liian helppo huijata ja toisaalta Prolla pelatessa joutuu aika useasti altavastaajaksi. Jokin välivaihtoehto voisi olla loistava lisä seuraavan vuoden versioon.

Kyllä nämä peliuudistukset saavat ainakin minut tyytyväiseksi. Jos verrataan, niin tämän sukupolven NHL:ät eivät ole koskaan tehneet näin suuria harppauksia yhden vuoden sisällä. FIFAn suhteen ollaan taas monta askelta lähempänä todellista jalkapallotuntumaa.

Pelisarjan verkkopelimuodot eivät ole kokeneet juurikaan silmiinpistäviä muutoksia. Suurin kysymysmerkki edelleen nettipuolessa on se, miten pelin lagimisongelmat saadaan vastedes kuntoon. Olen pelannut netissä otteluita roppakaupalla ja aina tuntuu nykivän. Tässä yksi syy, miksi FIFA 13:n pelaaminen kaveria vastaan samalla sohvalla on vain niin paljon parempi vaihtoehto.

Futisfiiliksen ankara nostattaja

Sanottakoon, että FIFA 13 on kuitenkin kiistatta maailman monipuolisin jalkapallopeli ikinä. Kunnon jalkapallofani voi pelata kyllästymättä tätä vaikka ensi syksyyn saakka, löytämällä koko ajan uusia asioita pelikerta toisensa jälkeen. Mielestäni EA:n suunta FIFA-pelisarjan suhteen on tällä hetkellä juuri oikea: miksi tehdä radikaalia uudistuksia, jos nykyinen pohja toimii edelleen kuin nakutettu? Näin vankan alustan päälle on hyvä laskea uudistuksia vuosi toisensa jälkeen.

Peli näyttää hyvältä, kuulostaa hyvältä ja mikä tärkeintä: sitä on suorastaan nautinnollista pelata. Kyllähän tälle tekeleelle on ysillä alkava arvosana pakko antaa. On tätä piru vie niin hienoa jauhaa!