FIFA 14

Kirjoittanut: Livegamers

23.10.2013

On olemassa pelejä, joita jaksaa yksinkertaisesti takoa loputtomiin. EA Sportsin FIFA-pelisarja on sellainen. Se on jo monta vuotta toiminut kaveriporukkani fiiliksen nostattajana – joka vuosi peli laajenee ja tulee yhä realistisemmaksi. Pelissä on kaikille jotain: se toimii nopeana ajantappona, laajempana manageripelinä ja viimeisimmistä versioista löytynyt ylikoukuttava Ultimate Team ei nyt edes esittelyjä kaipaa.
FIFA 14 on järjestyksessään jo 21. pelisarjan tuotos. Uusi konsolisukupolvi kolkuttelee jo ovella ja EA:n urheilupelisarjatkin alkavat pikkuhiljaa valmistautua uuteen laitteistoon. FIFA 14 on siinä mielessä ongelmallinen tapaus, että se tuntuu kompromissilta. Vaikka peli on edelleen loistavaa viihdettä, se on pitkästä aikaa peli, jossa ei ole mitään kovin uutta ja mullistavaa. Pieniä viilauksia siellä täällä, mutta that’s it. Jääkö pelistä vankka vuosipäivityksen maku vai miten oikein on?

Nachos Monreal

Kannessa komeilee jo ties monennetta vuotta putkeen Lionel Messi. Toisin kuin NHL-sarjassa, jossa kansikuva vaihtuu vuosittain, FIFA-sarja luottaa Messin pärstän hypnoottisen voimaan – mikäs siinä, onhan kyseessä sentään edelleen maailman paras pelaaja. Varsinainen futisjumala.

Pelin ulkoasu ei ole kokenut kovinkaan suuria muutoksia. Joitain animaatioita on muutettu ja pelin valikkoa on leikattu simppelimpään suuntaan. Uusia stadioneita on lisäilty, kokoonpanoja päivitetty, ja muutama uusi liigakin löytyy.

Pelin fysiikkamoottoria taas on paranneltu uuteen versioon jonkin verran. Uusi, realistisempi pelimoottori korostaa pelaajien luonnollista liikkumista kentällä. Vauhtia pitää niin sanotusti kerätä, taklaukset ovat realistisempia, ja pallo voi lähteä yllättäviinkin suuntiin. Uuden fysiikkamoottorin ansiosta pelaajien tasapaino korostuu. Futareiden tasapaino alkaa heittelehtiä jos saa kuljettaessa kovan taklauksen kylkeen.

Vaikka pelattavuudessa onkin pienoisia uudistuksia, se toimii taktisesti edelleen mainiosti. Voittaminen ja ennen kaikkea maalien tekeminen vaatii huolella kasattuja hyökkäyksiä ja taitoa lukea peliä.

Chili John Arne

Pelin uramoodeja on myös uudistettu. Manager-pelimuoto on nyt oikeasti pistetty täysin uusiksi. Siinä on paljon samoja elementtejä kuin Football Manager -peleissä. Pelaajien haaliminen joukkueeseen ei olekaan enää helppoa treidaamista, vaan jos huippupelaajan haluaa joukkueeseensa, täytyy olosuhteiden olla sanalla sanoen täydelliset pelaajan hankkimiseen. Voi olla, ettei Jack Wilshere esimerkiksi lähde lontoolaisseura Arsenalista kuin ison rahasumman, kapteeninauhan ja aloituskokoonpanopaikan toimesta.

Manager Modessa on myös uudistuksena se, ettei pelaaja näe muiden joukkueen pelaajien taitotasoja ja tehoja ollenkaan. Pelaajatuntemus vaatiikin taitavien scouttien ammattitaitoista apua. Uramoodeissa on paljon uutta, ja vannoutuneempi pelaaja saattaakin aluksi olla ihan pää pyörällä uusista asioista. Uudistuksista on kuitenkin enemmän hyötyä kuin haittaa, ja se on hyvä asia.

Gareth Crème Balée

Vaikka uudistuksia löytyy jonkin verran, on peli silti kovin samanlainen kuin sarjan edellinen osa. Olen ollut siinä etuoikeutetussa asemassa, että olen päässyt arvostelemaan viimeiset kolme FIFA-peliä Livegamersille, ja jos vertaa FIFA 12:ta esimerkiksi uusimpaan tuotokseen, en valitettavasti näe mitään radikaalia eroa. Tietenkin pelaaja päättää, ovatko uudistukset riittäviä, mutta minulla jää vähän laimea maku uusimmasta tuotoksesta. Onhan tätä edelleen toki hauska pelata, ja kyseessä on realistisin jalkapallopeli maan päällä. Pro Evolution Soccer tippui kelkasta jo ajat sitten.

Lopputuloksena on hyvä futispeli ilman sen suurempia uudistuksia. Saammekohan kenties ensi vuoden pelituotokseen jo Veikkausliigan? Uutta konsolisukupolvea odotellessa.