FIFA Street 3

Kirjoittanut: Livegamers

16.04.2008

Fifa Street kuuluu niihin Electronic Artsin sarjoihin, joista on löytynyt roimasti potentiaalia, mutta joiden kehitys on aina jäänyt vähän puolitiehen. Tällä kertaa Fifa Street tekee debyytin uuden sukupolven konsoleilla. Tarjolla on siis vauhdikasta katufutista tähtipelaajien kanssa.
Juokse kuin Eto’o, rymistele kuin Rooney

Fifa Street 3:ssa pelataan neljän pelaajan ja yhden maalivahdin kokoonpanoilla. Pelissä pystyy pelaamaan joko maajoukkueilla tai sekoitetuilla tiimeillä, joissa pelaajien yhdistävänä tekijänä voi olla esimerkiksi pelityyli, ikä tai pituus. Mukana on muun muassa veteraanijoukkue, nopeiden pelaajien joukkue ja pitkien pelaajien joukkue. Tiimejä on valitettavan vähän niin kuin pelaajiakin – ensimmäisenä iski silmään suosikkijoukkueeni Argentiinan puuttuminen valikoimasta. Sisällön puute ei jää joukkueisiin, vaan myös Fifa Streetin pelimuodoissa on vakavia puutteita. Pelin vetonaulaksi on nimetty Fifa Street Challenge -muoto, jossa pääsee pelaamaan katujalkapalloa jopa yhdeksässä eri haastesarjassa, joista kaikki ovat valitettavasti lähes identtisiä toistensa kanssa. Itselläni meni pari tuntia tämän olevinaan huikean ”kampanjan” läpipeluuseen. Tämän jälkeen jäin miettimään, että mitä seuraavaksi. Peliareenoita on todella laihasti ja lisää kenttiä saa ladattua Livestä tietenkin vain maksullisena. EA:n lisenssi on kuitenkin taattua tavaraa: tähtipelaajien mukanaolo tuo roimasti puhtia ja iloa peliin. Pelaajat poikkeavat toisistaan huomattavasti, sillä kun ensimmäiset pelaavat rajua peliä ja toiset kikkailevat, kolmannet ovat puolestaan nopeita kuin raketit. Esimerkiksi isohko Wayne Rooney pelaa todella rajua peliä ja Eto’o taas loistaa pelissä nopeilla ja laihoilla jaloillaan.

Kikkailua kerrakseen

Pelillisesti Fifa Street 3 on selvää arcadea – taktiikoista ei ole puhettakaan. Kuitenkin tässäkin osa-alueessa ”Katukolmonen” ontuu pahasti. Tuntuu siltä, että vastustajilta on mahdoton saada palloa pois heidän kikkailessaan yliluonnollisilla tempuillaan omasta päästä toiseen päähän. Peli-into valitettavasti laskee tästä syystä, ja välillä tuntuu siltä, että syöttöpeliä ei käytetä hyödyksi juuri lainkaan ja että pallon saa maalin vain jos pomppii sen kanssa kentän ympäri. Syöttöpelikin on suolesta, sillä usein tuntuu siltä, että pallo ei mene ikinä oikeaan osoitteeseen. Maalivahditkaan eivät osaa syötellä, sillä lähes jokainen molarin näpeistä syötetty pallo lentää vastustajan pelaajalle. Yksilöpeliä pakottaa pelaamaan myös Gamebreaker-palkki, joka nousee kun pelaaja kikkailee mahdollisimman paljon. Niinpä ottelut menevät yleensä siihen, kun pelaajat jäävät omaan päähän ylhäiseen yksinäisyyteensä kikkailemaan pallonsa kanssa kunnes palkki on täynnä. Tästä seuraa joukkueelle uskomattomia kanuunoita, joista lähes kaikki menevät häkkiin, oli maalissa sitten Dida tai Kahn. Pelaajia on myös hankala vaihtaa kentällä ja kontrollitkin ovat valitettavan hiomattomat. Live-puoli on myös hieman kaksipiippuinen juttu. Pelimuodot ovat sinänsä ihan kiinnostavia. Esimerkiksi ”Playground Picks” -pelimuodossa pelaajat pääsevät valitsemaan vuorotellen tähtipelaajia omaan joukkueeseensa. Peliseuraa ei kuitenkaan löytynyt sitten millään: odottelin puolisen tuntia pelaajia, kunnes viimein pääsin pelaamaan.

Tunnelma katossa

Tämän synninpäästön jälkeen monista varmasti tuntuu, ettei tästä pelistä ole mihinkään. Fifa Street 3 onnistuu kuitenkin luomaan jalkapallotunnelman suoraan kotisohvalle. Loistavan jalkapallomusiikin ohella koko audiopuoli on hienoa kuunneltavaa. Myös graafinen toteutus on tehty hyvin. Nämä seikat luovat rennon fiiliksen, jonka ansiosta suurin osa pelillisistä puutteista hautautuu kokonaan hienon tunnelman alle. EA on siis selvästi tehnyt myös jotain oikein tämän pelin kohdalla.

EA ei osaa

Fifa Street 3 on kokonaisuutena kuitenkin heikko ja hiomaton esitys. Pelattavuudessa on pahoja ongelmia, eikä sisältöä ole tarpeeksi. Pelissä on potentiaalia vaikka muille jakaa, mutta jostain syystä EA ei ole osannut hyödyntää sitä. Sääli, sillä oikeiden ihmisten käsissä tämä sarja voisi nousta aivan omiin korkeuksiinsa. Pelin hintaa pitäisi laskea välittömästi ainakin puolella. Fifa Street 3 tuo välillä kuitenkin hymyn huulille hienon tunnelmansa ansiosta.