Forza Horizon 2

Kirjoittanut: Livegamers

29.09.2014

Forza, tuo Xboxin autopelien isä ja äiti. Playground Gamesin ja Turn 10 Studiosin poppoo rikkoi autosimulaatioiden kaavaa ensimmäisen kerran vuonna 2012, kun Forza Horizon näki päivänvalon. Enää ei ajettukkaan radoilla hieroen niitä vaikeimpia kulmia ja nipistämällä sekunnin sadasosia kierrosajoista. Nyt tarjolla oli ensimmäistä kertaa Forzan luokkainen autopeli, jossa pelaajalle annettiin kaahailtavaksi täysin vapaa pelimaailma.
Upposiko yllämainittu kokoonpano pelikansaan? Ilmeisesti, sillä 3. lokakuuta Forza Horizon 2 saapuu Eurooppaan. Niin kauppojen hyllyille kuin pelimaailmaltaankin. Livegamers sai pelin käsiinsä ennakkoon. Onko Eurooppa oikeasti mielenkiintoinen paikka polttaa kumia?

Energy!

Peli alkaa, kun pelaaja istutetaan kiiltävään keltaiseen uuteen Lamborghiniin. Ensimmäiset kilometrit antavat esimakua siitä mitä tuleman pitää. Kauniita maisemia, nopeita autoja ja musiikkia. Musiikkia ei sovi unohtaa, onhan tämä peli festareista, jossa nyt vaan sattuu olemaan ökykalliita autoja mukana.

Kun Lamborghini on saatu ajettua festivaalialueelle, pärähtää käyntiin välivideo, joka antaa autoista ja musiikista pitävälle varmasti kylmät väreet. Kovaa ajavia autoja ja taustalla soi Duck Saucen NRG.

Kun välivideo ruudulla pimenee, tulee pelaajalle eteen valinta. Kolme autoa, minkä haluat? Kun omaa silmää eniten miellyttävä auto on saatu valittua, pääsee pelaaja käsiksi avoimeen maailmaan. Pelaajalla on kaahailtavanaan osa Italiaa ja Ranskaa. Vaikka suomalaisen pelikansan takaraivossa piilee toive siitä, kuinka joskus jokin peli sijoittuisi Suomeen, on moni varmasti tyytyväinen kun Horizon 2 ei ole se peli. Italia ja Ranska imartelevat uuden konsolin ja pelin visuaalista ilmettä varmasti enemmän kuin vaikka Suomi ja Viro kesäkuun räntäsateineen.

Sataa sataa ropisee, piri piri pom

Forza Horizon 2 tarjoaa lähes vuotta aikaisemmin ilmestyneen Forza Motorsport 5:n ominaisuudet. Tarjolla on koko arsenaali autoihin tehtäviä muokkauksia niin ilmanputsarista vanteisiin kuin perus mattamustasta maalista räikeään taideteokseen.

Paljon hehkutetut dynaaminen sää, vuorokaudenajat ja visuaalinen ulkonäkö todella ovat niin upeat, kuin etukäteen huudeltiin. Sään vaihtelun todella huomaa. Joko siitä, että auton tuulilasinpyyhkijät alkavat heilumaan näkökentässä, tai siitä, kun auto ei pysykään enää hanskassa. Sade todella vaikuttaa ajo-oloihin. Auton pysäyttäminen on vaikeampaa ja mutkiin tultaessa vallitsevat sääolot on pidettävä mielessä. Muuten pelaaja löytää itsensä pöpeliköstä. Tietkään eivät kuivu hetkessä, vaan sateen lakattua tiet pysyvät märkinä jonkin aikaa, kunnes aurinko kuivattaa asfaltin.


Autot näyttävät todella kauniilta sateella, oli sitten päivä tai yö. Tekisi mieli nuolaista auton pintaa, ihan vain testatakseen onko vesi märkää.

Another one bites the dust

Tekemistäkin pelissä riittää todella paljon. Horizon 2 tarjoaa kymmenen eri autoluokan mestaruussarjaa, joiden takaa avautuu sarjasta riippuen kahdesta neljään sarjaa lisää. Jos pelaaja valitsee Iconic Rally -sarjan, ruudun takaa avautuu tarkempi valikko mestaruussarjan valitsemiseen. Onko 90-luvun ralli se mieluisin? Vai nykyajan ralliautoilla pölytettävät hiekkatiet? Kun mieluisin mestaruussarja on valittu yhteensä yli kahdestakymmenestä vaihtoehdosta, pelaaja pääsee valitsemaan sarjaan sopivan auton joko omasta tallistaan tai sopivalla määrällä crediittejä pelaaja voi ostaa uusia autoja autoshowsta.

Kun eri mestaruussarjoja on yhteensä 28, ja jokainen sarja sisältää noin neljä kilpailua, päästään karkeasti lukemaan 112. Noin 112 kilpailua pelaajan ajettavana. Päälle vielä avoin tutkittava maailma, paljon keräiltävää ja löydettävää, puhutaan todella monesta pelitunnista ennen kuin peli on täysin nähty. Moninpelistä puhumattakaan.

Kyseisestä tekeleestä on vaikea keksiä mitään huonoa sanottavaa. Kuitenkin näin peruskoulussa opitun hampurilaismallin ylläpitämiseksi muutama seikka erottuu. Pienet yksityiskohdat ovat jääneet jostain syystä lisäämättä. Forza Horizon 2:n autoissa ei ole tööttiä tai vipua, josta auton valot saisi halutessaan päälle tai pois. Myös autojen peruutuspeilit vääristävät hiekkatiellä ajaessa. Nimittäin auton perästä lentävää hiekkapölyä ei syystä tai toisesta ole muistettu lisätä peruutuspeilin ominaisuuksiin. Myöskään edessä ajavan auton vesiroiskeet sadekelillä eivät vaikuta tuulilasiin lentävän veden määrään lainkaan.

Edellä mainitut seikat eivät suinkaan ole peliä rikkovia puutoksia, enemmänkin tarkkasilmäisen pelaajan havaintoja, ehdotuksia mitä peliin olisi vielä voinut lisätä sen papukaijamerkin ansaitsemiseksi.

Jos sul lysti on..

Moninpeli. Kuka olisikaan arvannut, että avoimen maailman autopeli kavereiden kanssa voi olla hauska? Forza Horizon 2:n moninpeli tarjoaa kaveriporukalle tai ventovieraille erilaisen kokemuksen rikkomalla rajoja. Enää ei hypätä latausruutujen kautta kilpailusta kilpailuun. Yksi pelimuodoista on Road Trip. Road Trip sisältää neljä eri kilpailua, joiden aikana eniten XP-pisteitä kerännyt kuski voittaa. Kilpailujen välissä ei kuitenkaan ole latausruutua, vaan ajomatka. Road Tripin kilpailujen välissä pelaajille avautuu Horizon 2:n avoin maailma ja GPS-reitti seuraavaan kilpailuun. Pelaaja voi päättää haluaako ajaa itse seuraavaan kilpailuun vai haluaako vain tutkia avointa maailmaa ja hypätä kilpailuun ajan päättyessä.

Avoin maailma tarjoaa pelaajalle paljon tutkittavaa ja löydettävää. Hylättyjä autoja piilossa olevissa ladoissa ja XP-kylttejä metsästämällä huomaa nopeasti istuneensa monta tuntia television edessä ilman taukoa. Horizon 2:n maailma on myös osittain tuhoutuvaa. Tietyt aidat ja pienet puut ovat tuhottavia ja suurta mielihyvää tuottaa myös kalustetun terassin läpi ajaminen uudella Ferrarilla.

Forza Horizon 2 on uusi mahtava lisä autopelien joukkoon ja varmasti erottuu positiivisena väirpilkkuna harmaan massan seasta vielä pitkään. Loistavaa viihdettä yksin tai porukalla. Horizon 2 ei ole täydellinen, mutta todella lähellä sitä. Jos olet autopelien ystävä, niin suosittelen nappaamaan mukaan heti julkaisupäivänä, jottet jää paitsi hetkestäkään.