Forza Horizon 3

Kirjoittanut: Livegamers

12.10.2016

Playground Gamesin kehittämä Forza Horizon -sarja on neljässä vuodessa vakiinnuttanut paikkansa autopelien ystävien pelikirjastoissa. Sarjan huoleton asenne, ja tavaramerkiksi muodostuneet värikkäät ympäristöt tekevät paluun sarjan kolmannessa osassa. Forza Horizon 3 on vihdoin täällä, ja valmiina ottamaan paikkansa arcadekaahailujen kuninkaana.

Addiktoivaa kaahausta

Aiemmista peleistä tuttu Horizon-festivaali on edennyt Australiaan saakka ja tällä kertaa pelaaja istutetaan festivaalin johtajan pallille. Varsinainen johtaminen jätetään edelleen avustajan harteille, mutta uuden roolin myötä pelaajalla on entistä suurempi mahdollisuus vaikuttaa festivaalin rakenteeseen. Pelaajan harteille jää kisailun lisäksi fanien kerääminen. Kun tarpeeksi suuri joukko innokkaita seuraajia on saatu houkuteltua festivaalille, on aika laajentaa uusille alueille. Laajentaminen avaa luonnollisesti uusia kilpailuja ja muita tapahtumia. Forza Horizon 3 onkin malliesimerkki siitä, miten luodaan peli, jossa pelaaja kokee jatkuvasti edistyvänsä. Festivaalilaajennukset ovat aina käden ulottuvilla, ja peli koukuttaa tehokkaasti ajamaan vielä yhteen laajennukseen tarvittavat kilpailut. Syytänkin peliä muutamista väsyneistä työpäivistä, kun edellisillan pelisessiot ovat venyneet yömyöhään.


Johtajan pallilla istuminen mahdollistaa myös omien tapahtumien järjestämisen. Jos mielenkiintoa riittää, niin pelistä ei sisältö lopu kun aina voi luoda omia tapahtumia virallisten lisäksi. Pelin rakenne ja eteneminen onkin lähes täyden kympin arvoinen. Miinusta tulee ainoastaan pelin tavasta jättää pelaaja kilpailun jälkeen kilpailussa käytettyyn autoon, vaikka kisapaikalle olisi tullut aivan toisella menopelillä. Itse kilpailut ovat pääosin tuttua kauraa, mutta kaavaa rikotaan jälleen erityisillä showcase tapahtumilla, joissa kisataan esimerkiksi junaa vastaan. Showcaset ovatkin pelin ehdottomia kohokohtia, ja olisin toivonut näitä vielä enemmän. Nyt tapahtumia on ripoteltu vähän turhan säästeliäästi. Tällä kertaa mukana on myös neljän hengen yhteistyötila, jossa kaiken pelin sisällön voi nauttia kolmen kaverin kera. Fiksusti kaikki yhteystyötilassa tehty edistys siirtyy myös yksinpeliin.

Australia on erinomainen ympäristö kaahailulle, sillä pelialueelta löytyy todella monipuolista ympäristöä. On kaupunkia, rannikkoa, viidakkoa ja jopa aavikkoa. On kuin Forza Horizon 3 olisi useampi peli nidottuna yhteen, sillä kaupunkikaahailun käydessä kyllästyttämään, on helppo hypätä maasturin puikkoihin ja lähteä aavikolle kruisailemaan. Playground Games käyttää taatusti jonkinlaista mustaa magiaa, sillä Forza Horizon 3 on aivan uskomattoman näköinen peli. Ruudunpäivitys on joillekin näppylöitä aiheuttava 30fps, mutta liikesumennuksen ja muiden taikatemppujen ansiosta peli tuntuu äärimmäisen sulavalta. Lisäksi etenkin valaistus- ja sääefektit ovat huikeita. Pelistä löytyy edellisen osan tapaan erityinen valokuvaustila, jolla leikkiessä pelin ulkoasua alkaa toden teolla arvostaa. Valokuvatilan tulisikin olla jokaisen autopelin vakiovaruste, sillä käytin sillä leikkimiseen valehtelematta tuntikausia.


Vauhdin hurmaa

Forza Horizon on aina ollut selkeästi epärealistisempi pelisarja kuin vaikkapa isoveli Forza Motorsport. Kolmas osa ei tee muutosta tähän, vaan ajomalli on edelleen mukavan letkeä. Jokainen auto tuntuu erilaiselta ajaa, mutta arcademaisuus näkyy parhaiten autojen hallinnan helppoudessa. On melkeinpä työn takana saada autoa spinnaamaan, vaikka alla olisi tuhannen kaakin takatuuppari. Autot kuitenkin käyttäytyvät loogisesti, ja mikä tärkeintä, ajaminen on yksinkertaisesti hauskaa. Kuten aiemmatkin osat, on Forza Horizon 3 helposti lähestyttävä. Ajomallia saa rukattua omaan makuun sopivaksi ja ajolinjaopastuksiakin löytyy useampaa tyyppiä. Autovalikoima on jälleen massiivinen, ja mukana ovat kaikki tärkeimmät merkit ja mallit aina klassikoista nykypäivään. Mukaan on mahtunut myös muutamia erikoisempia tapauksia, kuten kolmipyöräinen Reliant Supervan III. Autoja pystyy totta kai myös kustomoimaan entiseen malliin, ja mahdollisuuksia on vähintäänkin riittävästi. Normaalin kustomoinnin lisäksi Forza Horizon 3 sisältää vihdoin autofanien toivomat korisarjat, joilla auton ulkonäköä pääsee muokkaamaan entistä enemmän. Kaikkiin malleihin näitä ei harmillisesti ole saatavilla. Normaalien kaupasta ostettavien autojen lisäksi latolöydöt tekevät paluun. Kaiken kaikkiaan autovalikoima on erinomainen. Vaihtelua löytyy, enkä kokenut suurempia puutoksia olevan.

Niin hyvä peli kuin Forza Horizon 3 onkin, ei voi olla toivomatta seuraavaan osaan jotain järisyttävää muutosta. Hyppäys toisen ja kolmannen osan välillä ei ole hyvistä lisäyksistä huolimatta kovinkaan suuri, ja kaikki tuntuu hieman turhan tutulta. On vaikea sanoa, mitä itse lähtisin toimivassa formaatissa muuttamaan, mutta neljäs peli samankaltaisella rakenteella tuntuu huonolta idealta. Aiempien osien ystävillä Forza Horizon 3 on kuitenkin pakko-ostos, sillä kaikki on tehty erinomaisesti ja tekeminen ei taatusti lopu hetkessä. Peliä uskaltaa myös suositella niille, joita autopelit eivät yleensä kiinnosta, sillä jo upeissa ympäristöissä ajelemisesta saa hupia tuntikausiksi.