Halo: Combat Evolved Anniversary

Kirjoittanut: Livegamers

29.11.2011

Kymmenen vuotta sitten julkaistu Halo: Combat Evolved nauttii edelleen klassikon maineesta ja on vieläkin yksi kovimmista konsolin julkaisupeleistä koskaan. Bungien scifi-henkinen räiskintä sai heti valtaisan suosion, ja Master Chiefistä tuli välittömästi uuden konsolin ikoni. Kymmenessä vuodessa pelisarja on laajentunut melkoiseksi menestystarinaksi. Juhlavuoden kunniaksi Microsoftin uusi Halo-tiimi 343 Industries tuo kauppoihin Halo: Combat Evolved Anniversaryn, joka on uusintaversio ykkös-Halosta ja samalla myös uuden tiimin esikoispeli.
Kyseessä ei ole pelkkä pikainen HD-porttaus, vaan pelin grafiikat on pistetty täysin uusiksi ja mukana on myös muutamia uusia ominaisuuksia. Kenties tärkein näistä on yhteistyöpelitila Xbox Liven yli. Alkuperäisessä pelissä yhteistyö onnistui pelkästään jaetulla ruudulla, mutta nyt kampanjaa pääsee pelaamaan kaverin kanssa myös verkossa. Harmittavasti neljän pelaajan yhteistyö ei kuitenkaan edelleenkään onnistu, vaan pelaajamäärä on rajattu kahteen.

Kampanjaan on tuotu myös muutamia ominaisuuksia myöhemmistä Halo-peleistä. Ympäristöihin on piilotettu terminaaleja, jotka antavat lisää taustatietoa tarinaan ja vihjailevat myös pelisarjan tulevaisuudesta. Kentistä löytyy myös kalloja, joilla saa muokattua pelikokemusta hauskoilla ja haastavilla tavoilla. Muina lisäominaisuuksina pelissä on tuki Kinect-äänitoiminnoille, ja 3D-television omistajat voivat pelata peliä myös 3D:nä. Muuten kampanja on täysin ennallaan – niin hyvässä kuin pahassa.

Alkuperäinen tunnelma tallella

Pelin uusitut grafiikat on toteutettu varsin onnistuneesti, ja paikoin peli näyttää suorastaan upealta. Uudistukset on toteutettu tyylikkäästi ja vanhaa tyyliä kunnioittaen. Korean pinnan alla pyörii kuitenkin yhä vanha pelimoottori, ja hauskana lisänä pelaaja voi milloin tahansa kytkeä vanhat grafiikat päälle yhtä näppäintä painamalla. Tällöin huomaa selvästi, kuinka paljon ulkoasua onkaan paranneltu ja kuinka aika on kullannut omat muistot alkuperäisen pelin ulkoasusta. Ominaisuus aiheuttaa tosin myös pieniä rajoitteita pelin suhteen, ja niinpä esimerkiksi animaatiot näyttävät myös uusilla grafiikoilla melkoisen tönköiltä nykymittapuulla.

Uusintaversio pyrkii säilyttämään vanhan pelin tunnelman ennallaan ja onnistuu siinä mainiosti. Uudet grafiikat tuovat pelaamiseen kaivattua tuoreutta, mutta pelin ydin on entisellään. Pelattavuus on edelleen yhtä mainio kuin kymmenen vuotta sitten, vihollisten dynaaminen tekoäly tekee taisteluista aina mielenkiintoisia ja kontrollit toimivat sulavasti. Myös pistooli tuntuu edelleen aivan yhtä ylitehokkaalta ja Warthogilla ajaminen yhtä hauskalta kuin aiemminkin.

Halo: Combat Evolvedin klassinen kampanja pitää pintansa yllättävän hyvin kymmenen vuoden jälkeenkin. Joissain kohdissa ajan hampaan vaikutus näkyy kuitenkin selvästi. Kenttäsuunnittelu tuntuu edelleenkin paikoin hiukan sekavalta, ja monet myöhempien Halojen uudistukset puuttuvat pelistä. Parhaimmillaan peli on kuitenkin yhä todella viihdyttävää pelattavaa, ja suhteellisen pitkäkestoinen kampanja sisältää monia mahtavia ja nostalgisia hetkiä Halo-faneille. Kampanjan loppua kohden kenttäsuunnittelun ongelmat ja ympäristöjen kierrätys rupeavat kuitenkin hiukan häiritsemään – varsinkin jos alkuperäistä peliä ei ole aiemmin pelannut.

Mukana myös moninpeli

Yksinpelikampanjan ja yhteistyöpelitilan lisäksi levyllä on mukana myös moninpeli, joka on kuitenkin toteutettu monien harmiksi Halo: Reachin pelimoottorilla. Niinpä moninpeli ei onnistu aivan tavoittamaan alkuperäisen pelin taikaa, mutta toisaalta Reachin uudistukset tuovat tuttujen kenttien pelaamiseen mukavaa tuoreutta.

Mukana on kuusi klassista moninpelikarttaa kahdesta ensimmäisestä Halosta sekä yksi Firefight-kenttä. Jokaisesta kartasta löytyy klassikkoversion myös hiukan uudistettu versio, ja lisäksi mukana on pelimuotoja, joissa pääsee käyttämään alkuperäisestä pelistä tuttua ylitehokasta pistoolia. Monet alkuperäisen pelin kartoista on nähty Halo 3:ssa ja Reachissa jo aiemmin, joten karttapaketin valikoimasta puuttuvat esimerkiksi ikoniset Blood Gulch ja Sidewinder. Tästä huolimatta kuuden kentän joukosta löytyy kyllä tuttuja ja klassisia karttoja kuten Hang ’em High ja Headlong.

Moninpelipuoli integroituu täysin Reachiin, ja pelin mukana tulee koodi, jolla karttapaketin voi ladata kovalevylleen. Näin klassikkokenttiä voi pelata myös suoraan Reachin kautta. Mielenkiintoisena ratkaisuna karttapaketin saa ostettua erikseen Xbox Livestä, jos juhlaversion yksinpeli ei kiinnosta lainkaan.

Kokonaisuutena Halo: Combat Evolved Anniversary on malliesimerkki onnistuneesta uusintaversiosta. Uudistetun grafiikan ansiosta peli näyttää paikoin upealta, mutta samalla alkuperäisen pelin tunnelma ja pelattavuus on säilytetty täysin ennallaan. Virheistään huolimatta peli on klassikkomaineensa ansainnut ja kuuluu jokaisen räiskintäfanin pelihyllyyn.