Heavy Weapon (Xbox Live Arcade)

Kirjoittanut: Livegamers

19.03.2007

On vuosi 1984 ja sinut laitetaan ydintankin ohjaimiin korjaamaan turvallisuusuhkia maailmalla. Edessä on 19 tasoa vanhan koulukunnan 2D-räiskintää sarjakuvagrafiikalla maustettuna. Ensimmäisen tehtävän aluksi itse presidentti antaa määräykseksi tuhota tason varrella vaanivat viholliset. Apuja on luvassa armeijan helikoptereilta erilaisten suojien ja varusteiden muodossa.
Kun ulkoasu on seuraava inkarnaatio legendaarisista Metal Slugeista ja pelattavuus toteutettu analogisauvoilla, muodostuvat lähtökohdat herkullisiksi. Vasemmalla sauvalla säädellään tankin sijaintia ruudun reunojen välillä ja tausta liikkuu jatkuvasti tuoden mukanaan uusia vihollisparvia. Oikealla tatilla suunnataan tulikoneiston voimaa kohti ilkeämielisten vihollisvaltojen hyökkäyksiä.

Yksinkertainen pelimekaniikka saa kaivattua piristystä atomipommeista. Tankkiin mahtuu kerrallaan kolme atomipommia. Kun pelaaja vetää oikean liipaisimen pohjaan, valtaa ruudun suuri paineaalto ja punainen, äänekäs räjähdys. Se tyhjentää näköpiirin kaikista vihollisista antaen pelaajalle hetken rauhan. Nämä isojen miesten pommit luovat peliin mielenkiintoista taktisuutta, pelaajalle annetaan mahdollisuus päättää tapahtumista voimakkaammin kuin vakioasein.

Ensimmäiset tehtävät ovat puuduttavaa peruskauraa. Tankin varustus ei ole paljon hernepyssyä suurempi ja viholliset eivät aiheuta välitöntä uhkaa. Maltti kuitenkin palkitaan, sillä kun malttaa uhrata tarpeeksi aikaa, tulevat pelin vahvuudet esiin. Nimettömien demokratian vastustajien alukset muuttuvat vankemmiksi ja mukaan mahtuu jopa itsemurhapommittajia. Jokaisen tason päätteeksi kohdataan päällikkö, aivan edellisten vuosikymmenten esikuvien tapaan.

Tasaisen räjähtävää laatua

Tarinaan saa käytettyä aikaa usean tunnin. Lisää pelattavaa on saatavilla myös pelaajan kestävyyttä mittaavan pelitilan muodossa, ideana on yksinkertaisesti selvitä mahdollisimman monta minuuttia elossa. Jokainen vihollisten osuma tappaa, joten varovaisuus on tarpeen. Elossa pystytteleminen on ideana viehättävä, mutta toteutus ei tarjoa tarpeeksi tavoitteita saavutettavaksi.

Kun kaikki uratilan 19 kenttää on läpäisty, palkitaan pelaaja pelin kolmannella pelitilalla. Siinä taistellaan kaikkia jo tutuiksi tulleita päälliköitä vastaan. On mukavaa, kun voi keskittyä vain hankalimpien sotakoneiden tuhoamiseen, valitettavasti kolme lyhyehköä pelitilaa eivät tarjoa paljoa viihdearvoa runsaasti pelaavalle.

Moninpeli on kuitenkin se palapelin osa joka tuo lisäarvoa hankinnalle. Mukaan mahtuu jopa neljä tankkia samanaikaisesti, näin ystävien kanssa voidaan paukutella ydintankein yrittäen kaataa mahdollisimman suuri osa vihollisista. Jopa neljän pelaajan ahtaminen ennestään intensiiviseen toimintaan aiheuttaa kaaosta, mutta se on samalla hauskaa viihdettä.

Kahdesti laukeava paketti

Heavy Weapon on ehdottomasti Xbox Live Arcaden viime aikojen suurimpia yllättäjiä. Pelattavuus on helppoudestaan huolimatta tarpeeksi haasteellista, ulkoasu taas sarjakuvamaisen rento ja taustalla soivat kappaleet heavyä. Pelin uudelleenpelausarvo ei ole korkea, mutta ensimmäinen pelikerta on kokemisen arvoinen.

Moninpeli on toteutettu hienosti ja on koomisuudesta huolimatta viihdearvoltaan huippuluokkaa. Xbox Livessä voi halutessaan taistella moninpelin tavoin, tai vertailla ennätyspisteitä ystävien kanssa. Heavy Weapon on erinomainen ammuskelu, joka on pakkohankinta kaikille pelityypin ystäville.