ilomilo (Xbox Live Arcade)

Kirjoittanut: Livegamers

12.01.2011

Olipa kerran kaksi ystävää, toinen punainen ja toinen sininen. He asuivat eri puolilla puistoa. Punaisen ystävän nimi oli ilo ja sinisen milo. Jokaisena aamuna he tapasivat puiston keskellä olevan puun luona ja joivat omenateetä sekä maiskuttelivat vaahteranlehden makuisia keksejä. Yöksi he palasivat takaisin koteihinsa tavatakseen taas seuraavana päivänä. Mutta aamun tapaamiset kävivät yllättävän vaikeiksi, koska joka päivä joku oli ilmeisesti laittanut puiston ja sen polkujen sekä puiden järjestyksen uusiksi.
ilo1

ilomilo on puzzle-pohjainen arcadepeli, jossa on omaperäinen ja iloinen maailma. Pelin tarkoituksena on saada ilo ja milo kohtaamaan toisensa sokkelomaisilla kentillä. Hahmoja voi liikuttaa yksi kerrallaan ja liikutettavan hahmon vaihtaminen tapahtuu X-painikkeella. Usein matkan varrella tulee siirtää palikoita ja kääntyä kentässä ylösalaisin sekä ratsastaa eläimillä. Kentät ovat usein hiukan monimutkaisia ja pelaajalle tuleekin varmasti pohdittavaa pelin aikana.

ilo2

Peli tarjoaa yksinpelissä kolme suurempaa tarinaa; ilomilo shufflen, ensimmäisen seikkailun sekä syksyisen kertomuksen. Myös samalla konsolilla pääsee pelaamaan moninpeliä toisen ollessa ilo ja toisen milo. Peli on käännetty kokonaan suomenkieliseksi ja näin ollen perheen pienemmätkin osaavat liikkua sen valikoissa näppärästi. Tarinan edetessä ja pelaajan kerätessä kentiltä erinäisiä esineitä, avautuu ruutuun mielenkiintoisia katkelmia kirjeistä. Jokaisessa tasossa on myös piilotettuna safkoja, joita keräämällä avaa päävalikosta löytyviä kuvia ja musiikkia.

ilo3

Pelin kontrollit ovat hiukan tahmeat. Ohjattava hahmo liikkuu aina yhden ruudun verran sen mukaan, kuinka kauan pelaaja pitää tattia pohjassa. Jos siis haluaa liikkua vain yhden ruudun, tulee tattia siirtää nopeasti ja se pitää palauttaa takaisin pystyyn, ettei hahmo liiku liikaa. Kontrollit olivat ajoittain kömpelöt ja niiden osalta tulikin muutama turhautumisen hetki.

ilo4

Kaiken kaikkiaan on ilomilo jälleen yksi upea taideteos, joka säväyttää hienolla omaperäisyydellään ja upean hellyyttävällä maailmallaan. On yllättävää, että ilon ja milon seikkailut irtoavat 800 Microsoft-pisteellä, sillä pelattavaa riittää kyllä pidemmäksikin aikaa.

Mikäli puzzle-pelit kiinnostavat ja hellyyttävät hahmot tunnelmineen ovat tervetulleita, on ilomilo ehdottomasti tutustumisen arvoinen tekele.