Kinect Sports Season Two

Kirjoittanut: Livegamers

06.12.2011

Keilailun ja pikajuoksun jälkeen alkaa kummasti kaivata hieman vaihtelua. Ei sillä, että lajien parissa olisi tylsää, mutta kun ruumiinjäsenet alkavat jumiutumaan samojen liikkeiden toistuessa. Onneksi vaivaan on kuitenkin lääkkeitä. Kylmäsuihkeiden ja -pussien jälkeen seuraavana listalla on Kinect Sports Season 2. Lajeina tarjoillaan tällä kertaa baseballia, amerikkalaista jalkapalloa, golfia, tennistä, dartsia ja laskettelua.
Sitä tikalla silmään…

Ennakkoon ajateltuna juuri darts oli varmaankin epätodennäköisin vaihtoehto tähän urheilukattaukseen; ensimmäisen kokeilun jälkeen pelot toteutuivat. Kinect ei ensinnäkään tunnista sormia, joten illuusio edes lähes todentuntuisesta pubitikasta katosi olemattomiin. Toisekseen tähtäys on todella kömpelöä ja hankalaa. Varsinkin ruudun alareunaan tähdätyt tikat tuntuvat välillä lentävän minne sattuu. Kenties kokemuksen karttuessa sekin alkaa sujua luonnostaan, mutta odotuksissa oli kuitenkin rentoa ja leikkimielistä pelaamista – ja darts on kaukana siitä.

Entä sitten laskettelu? Ideana hauska ja tavallaan helppo oppia, mutta toteutus ei oikein vakuuta. Asento on etukeno, kuten syöksylaskijoilla normaalisti, ja vartaloa keinauttamalla ja ottamalla sivuaskelia käännytään kohti portteja. Tai no, tarkoitus on kai sujahtaa porttien välistä, mutta se tuntuu välillä olevan tuuripeliä. Kun vauhti on kova, käännökset tiukkoja ja siihen lisätään vielä liikahtamisen pieni viive, niin pelaaja tekee nopeasti palanderit ja missaa portin. Kuntoilun vuoksi rinteessä on vielä hyppyjäkin. Hauskaa? Ei oikeastaan.

Amerikan juoksupelit

Pelissä on kaksi periamerikkalaista joukkuelajia: amerikkalainen jalkapallo ja baseball. Molemmat herättävät pienen mielenkiinnon jo heti ennakkoon. Saahan niissä juosta paikoillaan tai vaihtoehtoisesti joko lyödä tai potkia palloa. Aloitetaan baseballista. Kumpi tuli ensin: baseball vai pesäpallo? Samapa tuo, molemmissa on tarkoituksena lyödä palloa niin maan perusteellisesti ja juosta pesien kautta kotipesään. Ei muuta kuin maila käteen ja valmiiksi. Jokainen, joka on pelannut pesäpalloa, tietää miten ainakin noin suurin piirtein lyönnin pitäisi tapahtua. Valitettavasti Kinect tunnistaa liikkeet aika usein väärin, jolloin lyönti tapahtuu liian aikaisin tai liian myöhään. Henkilökohtaisesti minulla on vielä hakusessa oikea tapa, ja sitä ei pienen testauksen aikana löytynyt. Juokseminen pesään tapahtuu luonnollisesti paikallaan juosten, ja hauskana kikkana jalan venyttäminen eteen suorittaa pesälle syöksymisen. Myös ulkovuorossa pelataan. Syöttö tapahtuu normaalisti heittoliikkeellä, ja ulkokentällä pallo otetaan vastaan asennossa seisten. Allekirjoittanut joi samalla aamukahvia, joten suurta liikehdintää siihen ei tarvita.

Amerikkalainen jalkapallo Kinectillä tuo mieleen juoksemisen, taklausliikkeen tekemisen ja vaikkapa kumartumisen touchdownia tehdessä. No, kolmesta yksi osuu kohdalleen Kinect Sports Season 2:ssa – nimittäin juokseminen. Syötä pallo taakse pelinrakentajalle, päätä kenelle kolmesta etenijästä syötät ja sitten juokse. Ei muuta. Juokset, kunnes teet touchdownin tai sinut taklataan. Puolustaessa joudut… hetkinen, et joudu tekemään muuta kuin jännittämään fläppitaululta, saako vastustaja maalin vai ei. Jollain tavalla asian olisi voinut tehdä paremminkin.

Kolopalloa tennismailalla

Sitten päästään asiaan, sillä ennakkoon minussa eniten mielenkiintoa herättivät tennis ja golf. Ensimmäisellä kaudella mukana oli tosin pöytätennis, joten suurta harppausta ei ole tapahtunut. Tennis on selkeästi paras tähän asti mainituista peleistä. Pyörää ei keksitä uudelleen, mutta miksi vaihtaa toimivaa systeemiä? Valitettavasti myös tenniksessä vaivaa toisinaan sama kuin baseballissa: käsi onkin yhtäkkiä pelihahmon niskan takana kolminkerroin solmussa, kun pitäisi suorittaa rystylyönti. 0–15. Turhauttavaa. Suurimmaksi osaksi peli on kuitenkin viihdyttävää ja toimivaa ajanvietettä, jonka parissa saa aikaa kulumaan.

Golf. Odotin golfilta paljon, ja se lunastaa odotukset olemalla helposti lähestyttävä ja olematta liian vaativa. Pelihän on hyvin yksinkertainen: pallo, maila ja reikä. Kinect tunnistaa lyönnin oikein hienosti, mikä on tärkeää, koska mitä kovempaa lyöt Kinectin edessä, sitä kovempaa pallo lähtee kohti viheriötä. Mailan pystyy itse valitsemaan tilanteen perusteella, ja myös kentän kallistukset ja maan koostumus pitää ottaa huomioon lyöntiä tehdessä. Golf on selvästi parasta antia tällä levyllä ja palaan sen pariin varmasti myöhemminkin.

Ärsyttäviä ääniä ja iloisia värejä

Ääni- ja kuvamaailmasta on mainittava tärykalvoja värisyttävät kannustukset. Joissakin lajeissa ilmoille kajahtaa joka ikisen suorituksen jälkeen järkyttävät ”OI UPEAA!” -kiljahdukset, jotka aiheuttavat suhteellisen nopean mute-painikkeen hipaisun. Hieman neutraalimpi äänensävy olisi toiminut huomattavasti paremmin niin lasten kuin varttuneempienkin parissa. Lajien jälkeen soivat musiikkipätkät ovat suoraan radioiden hittisoittolistoilta, mikä piristää mieltä paremmin kuin jokin varta vasten peliin sävelletty pimputus. Graafinen ulkoasu on tuttua jo ensimmäisen Kinect Sportsin ajalta, eli värejä ja iloista mieltä on tarjolla. Joitain pieniä bugeja oli nähtävillä satunnaisesti siellä sun täällä, mutta ne eivät kuitenkaan paria poikkeusta lukuun ottamatta häirinneet pelaamista lainkaan.

Summa summarum

Peli on mahdollisesti oivaa ajanvietettä vaikkapa illanistujaisiin tai nuorempien kanssa pelatessa, mutta vain golf oli oikeasti koukuttavaa. Näillä lajeilla ja niiden toteutuksella varustettuna en näe yhtään syytä maksaa täyden pelin hinta tästä paketista. Halvempi kausipäivitys vaikkapa Liven kautta olisi ollut parempi vaihtoehto. Ensimmäisellä kaudella oli useampi laji, mitä pystyi pelaamaan myös kavereiden kanssa sen enempiä hutiloimatta tai ärsyyntymättä ensimmäisen viiden peliminuutin jälkeen. Lajien variaatioita en tennistä lukuun ottamatta ehtinyt kokeilemaan. Tenniksen ”Murskakujassa” oli tarkoitus lyödä tietyn aikamääreen puitteissa pallolla mahdollisimman monta maskottia kanveesiin. Pikaisella testauksella se ei tuo mitään parannusta pakettiin.

Osassa peleistä olisi potentiaalia mukavaan liikkumiseen ja ehkäpä jopa pieneen hikoiluun, mutta nyt toteutus on yllättävänkin lässähtänyt ja vaisu. Mikäli olet jo kyllästynyt Kinect Sportsiin, peliä voi harkita. Jos jaksat vielä yleisurheilla ja keilata, suosittelen pitämään tämän toistaiseksi kaupan hyllyllä.