Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue

Kirjoittanut: Livegamers

06.03.2017

Kingdom Hearts 3 on tulossa. Jos et muuten usko, niin nyt saatiin uusi välimallin seikkailu HD 2.5 Remixin lisäksi. Uusin peli kantaa nimihirviötä Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue.
Mitä tuo massiivinen nimi nyt sitten pitää sisällään? Löytyy vanhaa klassikkoa, uutta peliä ja lopuksi tarjoillaan vielä viihdettä animoidun elokuvan muodossa. Koska paketti sisältää kolme erilaista osaa, lienee syytä käydä ne omina kokonaisuuksinaan läpi.

Kingdom Hearts Dream Drop Distance HD

Sarjan seitsemäs peli, Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance, näki päivänvalon 2012 alustanaan Nintendo 3DS. HD 2.8 kokoelmaan on tuotu PlayStation 4 -versio pelistä. Käsikonsolin kahdelle näytölle alun perin suunnitellun pelin muokkaaminen vaati Tetsuya Nomuran mukaan käytännössä täyden remaken tekemistä alkuperäisestä pelistä. Sinällään onnistuneessa käännöksessä paikoitellen huomaa pelin alkulähteen, ja vaikka kaikki toimii, ei pelaaminen ole niin sujuvaa kuin varmasti alkuperäisen pelaaminen käsikonsolilla olisi. Minipelit ovat kokeneet suurimman muutoksen ja alkuperäisen pelin vihollisten mallinnusta on muutettu vähemmän aggressiiviseen suuntaan, pelaajayhteisön palautteen perusteella.

Pääosissa on tuttuun tapaan Sora ja Riku, ja tällä kertaa pelaaja vaihtelee hahmojen välillä, kun päähenkilöt pyrkivät avaamaan seitsemän Unen Avaimenreikää. Kyseessä on Mestaruuden merkki -koe, jonka onnistuttua he voivat kutsua itseään Keyblade-mestareiksi ja siten suojella rinnakkaismaailmoja Mestari Xehanortilta. Apunaan heillä on Unensyöjä (Dream Eater) -hahmoja, joita pystyy itse rakentamaan ja kehittämään löytyneiden materiaalien avulla. Unensyöjiä on kahta eri laatua; avustavia ja hyviä, sekä vihollisina toimivia painajaisia.

Avattavia avaimenreikiä on seitsemän, kuten siis maailmojakin. Pelattavista maailmoista viidellä on Disney-yhteys. Löytyy niin Notre Damen kellonsoittajan, Tronin, Pinokkion, Kolmen Muskettisotilaan, kuin Fantasian innoittamat pelitasot. Niiden lisäksi löytyy kaksi muuta kohdetta, Traverse Town ja The World That Never Was. Kyllästymään ei siis pääse ainakaan maisemien suhteen.

Pelin alku neuvoo uusia pelaajia ohjainkomentojen saloihin, veteraaneille suodaan mahdollisuus ohittaa ohjeet. Niin halutessaan voi ohjeet katsoa jälkikäteen valikon kautta. Ensin tuntui hieman hämmentävältä, kun ohjeita tuli todella taajaan, mutta perusasiat oppi nopeasti. Perustoimintoja ei kuitenkaan kovin montaa ole ja alun taistelut pääsee kyllä normaalillakin vaikeustasolla läpi äksää räpyttelemällä. Jatkossa sitten vaaditaan jo enemmän etenemisen onnistumiseen.

Peliin tuo lisämausteen vaihtelu Soran ja Rikun välillä. Vaihtoon pystyy jonkin verran vaikuttamaan, mutta siirto, eli Drop, tapahtuu viimeistään kun Drop-mittari menee nollille. Hahmojen pelityylit poikkeavat toisistaan, muttei kuitenkaan niin oleellisesti, että siitä olisi itse pelaamiseen haittaa. Eroja on esimerkiksi siinä miten hahmot käyttäytyvät, kun käytetään Flowta eli ympäristöä hyödyntäviä liikesarjoja etenemisen nopeuttamiseksi tai vihollisten kukistamiseen.

Kingdom Hearts Dream Drop Distance HD tarjoaa kelpo palan menneisyydestä. Jos peli on jäänyt käsikonsolilla pelaamatta, niin nyt on tarjolla mahdollisuus todeta, miltä peli maistuu isommalta ruudulta.

Kingdom Hearts 0.2: Birth by Sleep – A Fragmentary Passage

Kokoelman toinen peli on Unreal Engine 4 -pelimoottoria käyttävä täysin uusi peli. Mielenkiintoista tästä pelistä tekee sen, että todennäköisesti seuraava Kingdom Hearts 3 on pelimekaniikaltaan ja ulkonäöllisesti hyvin samankaltainen. Olettavaa onkin, että Kingdom Hearts 0.2: Birth by Sleep – A Fragmentary Passage on suurin syy, miksi meille on nyt tuotu tämä kokoelma tarjolle. Onhan tässä nyt Square Enixille tilaisuus testata pelimoottorin rajoja ennen itse päätapahtuman julkaisua.

A Fragmentary Passagen taustat ovat vielä kauempana kuin Dream Drop Distancen. Taustatarinana toimii sarjan kuudes peli, PlayStation Portablelle eli PSP:lle tehty Kingdom Hearts Birth by Sleep vuodelta 2010. Uusin tarina on jatkumoa tälle ja keskittyy nyt Aquan tarinaan. Kertomus alkaa kun Yen Sid kertoo Rikulle, Kairille, ja Kuningas Mikille heidän seuraavan tavoitteensa. Heidän tulee pelastaa Terra, Ventus, ja Aqua. Mikki paljastaa salaisuutensa Rikulle ja kertoo, että kun he sulkivat oven Pimeyteen, Aqua oli heidän kanssaan.

Pelaamisen alkajaisiksi päästään jälleen oppimaan perusliikkeet ja taidot, graafisesti Dream Droppia kehittyneessä ympäristössä. Peruspelaaminen noudattelee muita sarjan pelejä, joten aikaisempia osia pelanneet ovat nopeasti kotonaan, eikä uusilla pelaajillakaan tuota ongelmia astella sisään pelin maailmaan. Vaikeustasoja on tarjolla kolme, kuten oli Dream Dropissakin, helpomman tarjotessa lähinnä leppoisaa sunnuntaikävelyä ja vaikeimman tarjotessa jo melkoisesti jumppaa sormille taisteluissa. Keskitasollakin ainakin alkuun tahtoo olla aivan tarpeeksi tekemistä, mutta taitojen edetessä alkaa päästä jyvälle eri taistelutaktiikoiden käytöstä.

Taisteluita riittää, kovin pitkiä matkoja ei tarvitse kulkea kun jonkin asteinen vihollinen tahtoo mitellä voimiaan pelaajan kanssa. Siinä missä pääasiallinen vihollismassa Dream Dropissa muodostui Unensyöjistä, nyt vastassa ovat Sydämettömät (Heartless). Pelkkää taistelua ei kuitenkaan ole luvassa, vaan jo alusta lähtien mukana on vahvasti tasohyppely ja myöhemmin kohdataan myös aivoille pientä mietintää aiheuttavia pulmia.

Peli on mahdollista pelata läpi yhdellä istunnolla, joten mistään kovin pitkästä herkusta ei ole kyse, mutta se toimii hyvänä alkupalana kohti pääateriaa, eli sitä kolmososaa.

Kingdom Hearts χ Back Cover

Viimeisenä paketissa on mukana reilun tunnin pituinen animaatioelokuva, jonka taustat on selainpohjaisessa Kingdom Hearts χ -pelissä vuodelta 2013. Elokuvan kerrotaan myötäilevän pelin tapahtumia ja mukaan on ympätty myös lisämateriaalia. Jälleen tuntuu hieman siltä, että tällä paketin lisällä on leikitelty ja kokeiltu rajoja tulevia pelejä varten, sillä animaation luonnissa on käytetty samaa pelimoottoria kuin Fragmentary Passagessa eli Unreal 4:ää.

Ei tuo sinällään vähennä koko paketin arvoa mitenkään, mukava lisä varsinkin pelisarjan faneille ja samalla kun katsoo animaation, saa hetken lepotauon, jonka aikana on hyvä vetreyttää sormia ja kerätä energiaa itse paketissa mukana olevien pelien pelaamiseen.

Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue

Pelikokoelma auttaa odotuksen tuskaan faneille kohti Kingdom Hearts 3:sta. Se toimii myös viitemateriaalina sille, mitä sarjalta voi odottaa tulevaisuudessa. Fragmentary Passage avaa myös tarinaa ja kuljettaa sitä kohti seuraavaa osaa. Näihin peilaten, välimalli 2.8 on paikallaan, ei ehkä ensimmäisenä kosketuksena pelisarjaan, mutta täydennyksenä saagaan.