LEGO The Lord of the Rings

Kirjoittanut: Livegamers

04.12.2012

Taru sormusten herrasta on kierrätetty niin moneen kertaan, että jokainen luonnonsuojelija on varmasti tyytyväinen. Tarina on fantasiakirjallisuuden merkkiteos ja jokaisen itseään kunnioittavan nörtin hyllyn täytettä. Onneksi seikkailu on nyt käännetty muotoon, jossa sen voi kokea myös lukurajoitteiset yksilöt. Lego tarjoilee tarun vahvan musiikin ja leikkimielisen palikkajahdin muodossa, uskollisesti elokuvatrilogiaa seuraten.

Nyt Reppuli jupiset, riimisi muoviset

Frodo ja muut konnun hobitit sysäävät liikkeelle seikkailun, jossa käydään jokainen kolmesta elokuvasta vuorollaan läpi. Elokuvauskollisia ollaan todella pitkälle, jopa lopputekstit tulevat jokaisen kolmanneksen päätteeksi. Juoni etenee kenttä ja palikka kerrallaan. Välillä ollaan taittamassa matkaa halki rämeiden ja vuorollaan otetaan osaa kymmenien tuhansien vihaisten legohahmojen taisteluihin. Nämä elokuvista massiiviset kohtaukset on onnistuttu toteuttamaan niin, että sama ison mittakaavan tuntu toteutuu myös pelissä. Tarinan kyydistä voi hypätä välillä pois ja lähteä vapaasti tutkimaan Keski-Maan saloja. Maailma on iso ja tutkittavaa riittää, samoilu ei siis lopu ihan heti kesken.

Niin helppoa, että isäkin sen osaa

Legon versio tarusta jatkaa samalla linjalla kuin kaikki muutkin legopelit. Pääpaino on kepeässä tasohyppelyssä ja keräilyssä. Vaikka pelin kentät ovat selvitettävissä muutamassa kymmenessä minuutissa, on niitä runsaasti ja kaikkia salaisuuksiaan ne eivät heti paljasta. Tarinan edetessä käyttöön aukeaa uusia hahmoja erityistaitoineen. Legolas käyttää taitavasti joustaan, kun taas kääpiö Gimli pystyy sotakirveellään murtamaan vahvojakin palikkarakennelmia. Hahmojen erilaiset taidot voi hyödyntää pelaamalla samat kentät moneen kertaan. Vain uusintaotteluiden myötä saa haalittua kaikki arvotavarat omaan pussiin. Kerätyistä mithril-legoista voi teettää sepällä maagisia tavaroita. Nämä taikaesineet helpottavat merkittävästi kenttien 100 %:sta läpäisyä. Legomaisesti mukana on jälleen pieniä toimintapähkinöitä purtavaksi. Nämä ovat nokkelia, mutta silti riittävän lempeitä, jotta pienimmätkin pelaajat pääsevät niistä eteenpäin omin neuvoin. Tasohyppelyosuuksissa on myös noudatettu maltillista otetta. Mihinkään kohtaan ei jää muutamaa yritystä pidemmäksi aikaa jumiin. Kaiken kaikkiaan legohahmojen ohjaaminen on nautittavan helppoa ja keskellä kiihkeimmänkin palikoiden syytämisen pikku-ukkelit tekevät, mitä pitääkin.

Andylle uudet leegot

Legot ovat aina olleet konttausikäisten suosikkisyötävää. Pienet ja värikkäät nappulat löytyvät näppärästi harmaampaa taustaa vasten ja erottuvuus toimii myös pelissä. Hahmojen ja maailman väritys tottelee elokuvaa monessa kohtaa, mutta yhtä useasti annetaan lelujen värikylläisyyden päästä valloilleen. Maailmaa on tämän takia helppo katsella ja tärkeimmät jutut löytyvät kuin mummo discosta. Vaikka legojen maailma onkin pääosin kulmikkaista paloista tehty, on pehmeällä animoinnilla saatu pyöristettyä jyrkimmät kulmat. Hahmot käpsehtivät nätisti, ja kun päästään hevosen selkään, taittuu matka sulavasti keinahdellen. Aikuisen pelaajan legoseikkailusta tekee hiukan hupaisaa se, että peliin on tuotu elokuvan repliikit ja musiikin ääniraita sellaisenaan. Tämä tarkoittaa sitä, että kun pikkuruiset muoviukot kipittävät keräten nättejä legopalikoita, taustalla soi kolossaalinen äänivalli, joka mahtavuudellaan huumaa vielä huomennakin. Sama myös puhumisen osalta. Pallopäiset heput juttelevat tuttujen näyttelijöiden äänillä pikkuset lego-otsat kurtussa. Kumma kyllä, tämä leikin ja totisen aikuisten tarun yhdistelmä ei onnu pätkääkään – päin vastoin, se tekee pelistä aikuisille helposti lähestyttävän.

Mitä pelistä jää jalan alle? Aikamoinen palikkasato, sillä kaikessa mitä on yritetty tehdä, on onnistuttu kiitettävästi. Peli on huoletonta ja riemukasta viihdettä, jonka piippu on suunnattu lapsiin. Koeyleisössä istuneet seitsemänvuotiaat olivat pelistä haltioissaan, vaikka tarina ei ollutkaan entuudestaan tuttu. Eli homma toimii hyvin myös ilman brändiuskollisuutta. Helposti lähestyttävät lasten pelit, joissa ei sorruta pitämään pelaajan ikää vain lupana alittaa rima, ovat harvassa. Onneksi legolaatuun voi tälläkin kertaa luottaa. Vaikka painotus on lapsipelaajissa, ei aikuisia ole kuitenkaan unohdettu. Peliä on väritelty huumorilla, joka osittain uppoaa vain aikuisiin. Örkit laulavat suihkussa ja osumia tulee vyötärön alapuolelle. Hauska on oikeasti hauskaa. Pelin elementit ovat yhdistelty niin, että yhdessä pelaaminen vanhempien ja lasten kesken on oikeasti mukavaa puuhaa. Kummankaan ei tarvitse tympääntyä, vaan pelistä voi nauttia molemmat tavallaan. Hieno peli, joka on parhaimmillaan nautittuna kahdestaan.