Lips: Number One Hits

Kirjoittanut: Livegamers

08.11.2009

Karaokepelit ovat syystä tai toisesta jääneet Xbox 360:lla bändipelien varjoon, vaikka Playstationin puolella Singstar-pelisarja on myynyt valtavia määriä. Lips-karaokepeli saapui tätä tyhjiötä paikkaamaan jo vuosi sitten ja nyt sopivasti joulumarkkinoita silmällä pitäen saamme jatko-osan. Suuria muutoksia ei edelliseen osaan nähden ole: edelleen pelissä on kyse varsin hyvin toimiviin langattomiin mikrofoneihin laulamisesta. Nyt tosin myös pelaajien Avatar-hahmot pääsevät mukaan ruudulle tanssimaan ja voivat saavuttaa pelissä jopa uusia vaateparsia. Karaoke-esitykset myös pisteytetään ja verrataan Liven pistetauluilla muihin yrittäjiin.
Laula ja anna muiden kärsiä

Perusasiat ovat kunnossa ja varsin tuttuja karaokepelejä pelanneille. Ruudulla näkyvät sanoitukset ja niiden päällä ajoitusta helpottava pomppiva piste. Eri tasoilla olevat viivat kuvaavat taasen äänen korkeutta ja oikealla sävelellä laulettuna viivat värittyvät. Laulaminen on hauskaa ja peli palkitsee oikeasta tahdista sekä sävelkorkeudesta paremmin pistein. Laulaessa oikein myös tähtimittari täyttyy, jonka avulla mikrofonia nostamalla käynnistetään pisteet moninkertaistava tähtimoodi, aivan kuten kitarasankaripeleissä. Taustalle saa kappaleen alkuperäisen musiikkivideon pyörimään tai vaihtoehtoisesti erilaisia animaatioita.

Pelin mukana saapui kaksi langatonta mikrofonia, jotka välkkyvät eri valoin ja tunnistavat myös liikkeen. Kappaleiden aikana mikrofoneja voi liiketunnistimen ansiosta käyttää myös erilaisten efektien luomiseen: biisistä riippuen mikkiä voi heiluttaa esimerkiksi tamburiinina tai marakassina. Näitä ääniä voi tuottaa myös mikrofonitta jäänyt kolmas pelaaja tylsistyessään vain kuuntelemaan tavallisen peliohjaimen kautta. Mikrofonit kelpaavat muihinkin peleihin: muun muassa Rock Band 2 ja Guitar Hero 5 hyväksyvät samat laulutuutit.

Missä olit kun kuulit tämän hitin ensi kerran?

Lips: Number One Hits on nimensä mukaisesti valittu täyteen listahittejä, joista osa on tosin melkoista… no, listahittitavaraa. Esimerkiksi Aquan Barbie Girl kuuluu varmasti kärkisijoille etsittäessä kaikkien aikojen ärsyttävintä kappaletta, kuten myös DJ Ötzin Hey Baby. Molemmat totta kai löytyvät Lipsin listalta. Biisilista on varsin kirjava luettelo hittejä eivätkä kaikki ole välttämättä erityisen hyvin sopivia karaokekappaleiksi. Toki tästä joukosta muutaman mukavan kappaleen periaatteessa kuka tahansa löytää. Peliin kuuluu vakiona 40:n kappaleen paketti ja lisäksi netin kautta uusia kappaleita voi ostaa 160:n Microsoft-pisteen (1,86 €) hintaan. Mukana saapui myös koodilappu, jonka avulla peliin saa valita kolmesta viiden kappaleen paketista mieleisensä ladattavaksi ilmaiseksi (katso lista alla). Koodin joutui naputtelemaan kolmeen kertaan koko prosessin aikana ja lisäksi lunastukseen vaaditaan tietokoneen käyttöä. Ehkäpä helpompikin tapa olisi voinut olla mahdollista kehittää näiden kylkiäiskappaleiden hakemiselle.

Ikävä kyllä Lipsin nettikaupan noin 130:n kappaleen valikoima on varsin rajoittunut verrattaessa sitä vaikkapa Rock Band- tai SingStar-pelien tuhannen biisin listaan. Esimerkiksi suomalaisia kappaleita suomeksi laulettuina löytyy SingStarin listoilta parikymmentä, kun taas Lips tarjoaa vastineeksi vain yhden Rasmuksen kappaleen, sekin tietysti englanniksi laulettuna. Kun valikoimaa on vähän, on varsin pieni todennäköisyys löytää sieltä sitä omaa suosikkiaan laulettavaksi. Omia MP3:sia voi muistikortilta, iPodilta tai jopa Windowsin Media Centerin välityksellä tietokoneelta asettaa laulettavaksi, mutta sanoitusten puuttuessa kovin suurta eroa ei ole vaikkapa CD-levyjen päälle hoilottamiseen verrattuna. Toisaalta mikrofonien yhteensopivuus muiden pelien kanssa pelastaa jo paljon: ehkäpä bändipelien omistajat saavat paketista enemmän hyötyä. Lipsin ostanutta saattaakin jo houkutella esimerkiksi myös useamman laulajan tilaa tukevan Guitar Heron 5:n hankinta.

Antakaa minäkin huudan

Lips: Number One Hits on varsin kelvollinen karaokepeli ja erittäin toimiva bilepeli erityisesti jos juhlien vieraisiin kuuluu naisvokalisteja. Kappalelista kaipaisi lisää vaihtelua, enemmän duettoja ja matalammille lauluäänille sopivia viisuja. Myös ladattavien kappaleiden hinta saisi olla halvempi tai kultatilin omistajille voisi tarjota edes muutamia ilmaisia biisejä. Ladattavia kappaleita on julkaistu viikoittain muutaman laulun rykelmissä. Ehkäpä ajan myötä Lipsinkin lauluarsenaali laajenee kilpailijoidensa tasolle.

Kappaleet:

* ”California Love” – 2Pac feat. Dr. Dre and Roger Troutman
* ”Don’t Matter” – Akon
* ”Barbie Girl” – Aqua
* ”The Tide is High (Get the Feeling)” – Atomic Kitten
* ”Loser” – Beck
* ”Don’t Phunk With My Heart” – Black Eyed Peas
* ”Heart of Glass” – Blondie
* ”Love Generation” – Bob Sinclar
* ”Don’t Worry, Be Happy” – Bobby McFerrin
* ”Bubbly” – Colbie Caillat
* ”Viva la Vida” – Coldplay
* ”Karma Chameleon” – Culture Club
* ”(I Just) Died In Your Arms” – Cutting Crew
* ”Hey Baby” – DJ Ötzi
* ”More Than Words” – Extreme
* ”Big Girls Don’t Cry” – Fergie
* ”She Drives Me Crazy” – Fine Young Cannibals
* ”Broken Strings” – James Morrison feat. Nelly Furtado
* ”I’m Yours” – Jason Mraz
* ”Heartless” – Kanye West
* ”Just Dance” – Lady Gaga
* ”The Fear” – Lily Allen
* ”Around the Way Girl” – LL Cool J
* ”Touch My Body” – Mariah Carey
* ”I Heard It Through the Grapevine” – Marvin Gaye
* ”U Can’t Touch This” – MC Hammer
* ”How You Remind Me” – Nickelback
* ”Always on My Mind” – Pet Shop Boys
* ”Hey There Delilah” – Plain White T’s
* ”Disturbia” – Rihanna
* ”Millennium” – Robbie Williams
* ”The Look” – Roxette
* ”Oh, Pretty Woman” – Roy Orbison
* ”I Don’t Feel Like Dancin'” – Scissor Sisters
* ”Push the Button” – Sugababes
* ”Everybody Wants to Rule the World” – Tears for Fears
* ”I Get Around” – The Beach Boys
* ”Lovefool” – The Cardigans
* ”Apologize” – Timbaland feat. OneRepublic
* ”Ready, Set, Go!” – Tokio Hotel

Kylkiäiskoodilla ladattavien kappeleiden valikoima:

Lips House Party

* LL Cool J – Going Back To Cali
* Bobby Brown – My Prerogative
* Janet Jackson – Nasty
* Montell Jordan – This Is How We Do It
* Paula Abdul – Straight Up

Lips Turn It Up To 11 Tour

* 30 Seconds to Mars – From Yesterday
* Coldplay – Lost!
* Nickelback – Photograph
* Hoobastank – The Reason
* My Chemical Romance – Welcome To The Black Parade

Lips Hearts & Heartbreak Tour

* James Blunt – 1973
* Daniel Powter – Bad Day
* Robbie Williams – Eternity
* Daniel Bedingfield – If You’re Not The One
* Jewel – You Were Meant For Me