Madden NFL 07

Kirjoittanut: Livegamers

03.10.2006

Madden 07 jatkaa menestynyttä ja perinteikästä urheilupelisarjaa Xboxin ystävien iloksi. Tämän vuoden painokseen on lisätty maltillisesti uusia toimintoja. Suurien muutosten sijaan on syvennytty jo olemassa oleviin pelitiloihin sekä puolustuskontrollien päivittämiseen. Valitettavasti Live-osuutta ei ole lisätty lainkaan mukaan.
Odotukset uutta Maddenia kohtaan ovat suuret. Pelisarja on ollut jo vuosien ajan Electronic Artsin vakiomenestyjä eikä syyttä, sillä jenkkifutis kääntyy peliksi varsin hyvin. Laadukas musiikki, kovat taklaukset sekä strategiset oivallukset sopivat pelin fokukseksi. Paras ominaisuus amerikkalaisessa jalkapallossa on kuitenkin yhteispeli myös virtuaalipuolella.

Brady, Jackson sekä Johnson Jr.

Ensimmäiset hetket uuden tuotoksen parissa ovat opettavaiset. Valikot ovat yksinkertaistuneet ja kaikki on kategorioitu entistäkin viisaammin. Joukkueiden kokoonpanot ovat kohtuullisen hyvin ajan tasalla ja mukaan on mahtunut pari vanhaakin mestarijoukkuetta. Pelaaminen on hyvä aloittaa harjoittelun puolelta, sillä uudistetut kontrollit ja strategiat vaativat oman aikansa. Kontrollit on toteutettu käytännöllisesti. Kaikki toiminnot löytyvät helposti sormien ulottuvilta. Samalla aikaisemmissa osissa nappien erikoisesta sijoittelusta aiheutuneet virhepainallukset on minimoitu.

Ensimmäisen pelin alkaessa tuoreet hitit soivat taustalla ja selostuskaksikko hehkuttaa tapahtumaa. Tunnelmallisesti kaikki on kunnossa. Stadionit itsessään näyttävät karsituilta, yksityiskohtia on poistettu ja katsojat näyttävät pahvinukeilta. Pelaajat sen sijaan ovat paremman näköisiä. Yksityiskohtia on tarpeeksi ja pelaajien liikkuminen on realistisen näköistä. Koko ulkonäköä vaivaa runsas sahalaitaisuus. Pelaajien kasvotkin ovat keskitasoa ja tuntuu, ettei tuotantotiimillä ole ollut aikaa keskittyä pelaajien yksilöintiin.

Ottelun aikana graafista yksinkertaisuutta ei kuitenkaan tule pohtineeksi. Tempo vie pelaajan mielenkiinnon. Hyökkääminen on aiempaa monipuolisempaa, strategioiden kirjo on valtava. Onnistuneiden hyökkäyksien toteuttaminen on kuitenkin vaativaa – juoksut vaativat selvää päämäärätietoisuutta ja heittojen on oltava tarkempia kuin koskaan ennen. Pelinrakentaminen ei enää ole helppoa ja miellyttävää, vaan jokainen edetty jaardi on poikkeuksetta työn ja tuskan takana. Uusien hyökkäysniksien oppimisen jälkeen uusi systeemi tuntuu onnistuneelta muutokselta.

Puolustaminen sen sijaan on helpottunut. Pelaajat tottelevat komentoja täsmällisemmin ja vastustajan pysäyttäminen on aloittelijallekin yksinkertaista. Jostain syystä puolustusstrategiat eivät vaikuta kovinkaan paljon pelaajien reaktioihin, toisin kuin hyökkäyksissä. Helppoudesta johtuen puolustukseen motivoituminen vaati hermoja.

Rakennetaan jenkkifutisjoukkue, käykö?

Yksinään toimiva pelimoottori ei jaksa kiinnostaa kovinkaan pitkään. Onneksi tarjolla on iso liuta pelimuotoja. Yksittäistä ottelua enemmän tavoitteita tarjoavat kausi, ura sekä Superstar-pelitila. Kauden aikana tulee kohdanneeksi erilaisia ajanjaksoja ja se kiinnostaa pitkään. Ala- ja ylämäistä on selvittävä keinolla millä hyvänsä. Urapuolella keskitytään sen sijaan pelaajien tarkkailemiseen ja yliopistosarjojen pelaajien haalimiseen omaan joukkueeseen. Tuhannet vaihtoehdot ja useat mahdollisuudet ovatkin ehdottomasti pelin parasta antia.

Superstar on vuoden painoksen hehkutetuimmista ominaisuuksista. Sen toimivuus on lopulta kaksijakoinen. Tavoite on olla menestyvä tähti – subjekti on kunnianhimoinen ja pelimuoto toimii kymmenisen tuntia, sen jälkeen iskee tylsyys. LIVE-tuki puuttuu Euroopan markkinoilta täysin. Edes erinomaiset minipelit eivät paikkaa nettipelin muodostamaa tyhjää aukkoa. Minipelien ideoina on syventyä johonkin pelin osa-alueeseen, jossa sitten koetetaan metsästää paljon pisteitä.

Syvällisen uran lisäksi yksittäiset pelitkin ovat mukavia, jos on mahdollisuus pelata kolmen kaverin kanssa. Iso porukka koneen äärellä saa esiin pelistä uusia puolia. Yhteistyö ja yhteishenki saavat uuden merkityksen onnistuneen ottelun aikana. Otteluiden tunnelmakin tuntuu kavereiden kanssa vähintään tuplasti niin hyvältä, kuin yksinään pelatessa.

Touchdown?

Kokonaisuutena Madden 07 on onnistunut teos. Sen uudistukset eivät ole äärimmäisen omaperäiset, mutta ne toimivat kiitettävästi. Pelin tunnelma ja syvällinen uratila ovat kokemisen arvoisia asioita. Toisaalta LIVE-tuen puute on anteeksiantamaton virhe. Peliä voi avoimesti suositella kaikille urheilun ystäville, lajien ensikertalaisille haastetta voi tosin olla muita urheilupelejä enemmän.