Monopoly Streets

Kirjoittanut: Livegamers

11.11.2010

Monopoly Streets on suosittuun Monopoli-lautapeliin perustuva verkkopeli. Pelaajat liikkuvat eteenpäin kukin vuorollaan kahden arpakuution osoittaman yhteisen silmäluvun verran. Pelin voittaa pelaaja, joka saa aikaan konkurssin vastustajilleen. Tavoitteeseen pääsee investoimalla mahdollisimman järkevästi omat varansa ostamalla tontteja, asemia ja laitoksia, joihin pysähtyessään muut pelaajat joutuvat maksamaan vuokraa. Vasta kaikki osakkeet tietystä väriryhmästä saatuaan pelaaja voi ostaa taloja tonteilleen, joista saa periä aina korkeampaa vuokraa. Taktikointi onnistuu myös myymällä omaisuutta ja tekemällä vaihtokauppaa vastustajien kanssa.
Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain siltä väliltä…

Monopolia ennestään pelanneille lähes kaikki on tuttua kauraa aina pelinappuloita myöten, mutta mukana on myös uusia asioita, kuten tonttien huutokauppaaminen kavereiden kesken ja hauskat animaatiot. Vaikkei konseptista olisikaan aivan selvillä, pääsee juoneen vaivattomasti mukaan valitsemalla tutoriaalin päälle asetuksista. Vastustajan vaikeustason voi valita helpon, normaalin ja vaikean väliltä. Lisäksi voi pelata verkossa maksimissaan kolmea ihmispelaajaa vastaan.

Klassisen lautapelin lisäksi kannattaa tutustua myös ainakin MONOPOLY City -lautaan, jonka kaduilla liikkuvat pelaajan ja tämän kavereiden Xbox 360 avatar-hahmot. Pelimuoto on suositeltavaa valita sen mukaan, kuinka paljon kulloinkin on aikaa pelata. Virallisilla säännöillä pelattaessa koitokset saattavat venyä useammankin tunnin mittaisiksi, kun taas pikapelit ovat kiireiselle passeli ratkaisu. Asetuksista voi myös poistaa välianimaatiot käytöstä, jolloin ottelijoiden siirtymisiä laudalla paikasta toiseen ei näytetä.

Monopoly Streets arvostelu 1

Erilaisia sääntövariaatioita on kaiken kaikkiaan kuusi kappaletta: Official MONOPOLY, Speed Die, Short game, Bull Market, Jackpot sekä Fast Deal. Virallisilla säännöillä pelattaessa kukin kilpailija saa 1500 dollarin alkukassan ja 200 taalaa aina GO-ruudun ohittaessaan. Speed Diessa aloitetaan suuremmalla summalla rahaa, mutta ottelu päättyy nopeammin kolmannen erikoisnopan ansiosta. Short gamessa jokainen saa aluksi kolme satunnaista tonttia. Hotellin rakentamiseen vaaditaan vain kolme taloa ja peli päättyy, kun ensimmäinen pelaaja joutuu vararikkoon. Bull Marketissa huutokaupataan kaikki tontit ja 20 kierroksen jälkeen varakkain henkilö voittaa. Jackpotissa voi rakentaa taloja – vaikkei omistaisikaan kaikkia osakkeita tietystä väriryhmästä, ja ensimmäisenä varansa kaksinkertaistanut voittaa.

Fast Deal -pelimuodossa tontit huutokaupataan aina ja ensimmäisenä kaksi väriryhmää kerännyt voittaa. Tässäkin tapauksessa maltti on valttia, sillä jos intoutuu rakentamaan useamman talon kerrallaan, voi lopputuloksena olla ruudun jämähtäminen paikoilleen. Onneksi automaattinen tallennus säästää harmailta hiuksilta eikä tietoa pääse valumaan bittitaivaaseen kovinkaan paljoa. Usein myös ratkaisun hetken eli voiton ollessa käsillä peli hyytyy.

Monopoly Streets arvostelu 2

Yksinpelin haasteellisimmat tekoälyvastustajat on suhteellisen helppo voittaa, kunhan viitsii ajatella pari kertaa ennen seuraavaa siirtoa. Toivovat katseet suuntautuvat siis moninpeliin. Verkossa sitten riittääkin sitä varsinaista viihdearvoa, kun vaikkapa siirtyy partyn kanssa hektisen räiskintäpelisession jälkeen Monopoly Streetsin pariin huutokauppaamaan ja vedättämään kavereita olan takaa.